İstanbul’da cadde ve sokaklar da otopark işletmeciliği yapan İBB’nin iştiraki İSPARK’ın vatandaşlardan 4 kat fazla ücret aldığı ortaya çıktı.
İSPARK yıllardır vatandaşı kazıklamış: 4 kat ücret alındığı ortaya çıktı!
Sayıştay’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 2018 yılı denetim raporunda çarpıcı bulgular yer aldı. Bunlardan biri de İBB’nin iştiraki olan İSPARK’ın ücret tarifeleriyle ilgili.
Sözcü’den İsmail Şahin’in haberine göre; büyükşehir belediyelerine sınırsız tarife belirleme yetkisi veren bir düzenleme olmadığına işaret eden Sayıştay denetçileri, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’na dikkat çekerek İSPARK’ın vatandaşlardan fazla ücret aldığını vurguladı.
Kanun ne diyor?
Sayıştay denetim raporunda şu ifadeler yer aldı:
“İBB tarafından İSPARK AŞ’ye işlettirilen yol üstü otopark tarifelerinin incelenmesi neticesinde mevzuatın belirlediği sınırlara uyulmadığı görülmüştür.
Öncelikle 2464 sayılı Kanun’un 56’ncı maddesinde belirtilen sınırlara göre yol üstü otoparklarında işgal harcı ancak mesai saatleri içinde tahsil edilebilecektir.
Ancak idare adına İSPARK AŞ’nin işlettiği yol üstü otoparklarda gün boyu tahsilatın devam ettiği görülmektedir.
Ayrıca parkmetre çalıştırılan yerlerde işgal harcı tutarı saat başı en çok 2,5 TL, diğer yerlerde ise saat başı en çok 1,25 TL olması gerekirken, İSPARK AŞ tarafından uygulanan 0-1 saat arası yol üstü park tarifesinin 10,00 TL’ye kadar çıktığı görülmüştür.”
“İBB’nin savunması alakasız”
İBB ise savunmasında “2464 sayılı Kanun’a göre ücretlerin belirlenmesi işinin Kanun’un 97’nci maddesi kapsamında yapılmakta olduğu, bu hususta Belediye Meclisleri yetkili olduğu” cevabını verdi.
Sayıştay denetçileri ise buna karşılık olarak “Söz konusu madde hakkında özel hüküm bulunmayan hizmetler için alınacak ücretlerden bahsetmektedir. Bu manada konu ile alakası bulunmamaktadır” dedi.
Sayıştay son sözünde İBB’nin savunmasının geçerli olmadığını belirterek, ücret tarifesinin kanunlara uygun hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.
İSPARK 2020 zamlı tarifesi
3 Ocak 2020 tarihi itibariyle İSPARK ücretlerine yüzde 40’a yakın zam yapıldı.
Yeni zam sonrası tarife:
• Marmaray önü Kazlıçeşme açık otoparkında otomobil bırakmanın ücreti 8 TL’den 11 TL’ye çıktı.
• Kadıköy PTT civarında park ücreti tam gün 20 TL’ye çıktı.
• Kazlıçeşme Marmaray açık otoparkının ücreti 0-4 saat için 10 TL, gün boyu ücreti ise 11 TL oldu. Gün boyu otopark ücreti 8 TL idi.
• Kadıköy Rıhtım PTT önü İSPARK ücreti 0-1 saat için 10 TL, 1-2 saat için 12 TL, 2-4 saat için 14 TL, 4-8 saat için 17 TL oldu. Söz konusu otoparkın tam gün ücreti ise 20 TL’ye çıktı.
• Maslak’ta tüm gün park ücreti 17 TL’den 18 TL’ye çıktı. 0-1 saat ücreti 8 TL’den 10 TL’ye çıktı.
Aralık ayında fiyat tarifesi açıklanmıştı
19 Aralık 2019 tarihinde Demirören Haber Ajansı’ndan İBB Meclis görüşmelerine dayandırılarak servis edilen haberde 1 Ocak’tan itibaren zamlı fiyat tarifesi şöyle belirtilmişti:
- bölge olarak belirlenen ilçelerde kapalı otopark ücretleri 0-1 saat için 11 liradan 12.5 liraya,
- bölgede 8 liradan 9 liraya, açık otoparklarda 1 bölgede saat ücretleri 8 liradan 9 liraya 2. bölgede 11 liradan 13 liraya, yol kenarı otoparkları 1 bölgede 12 liradan 14 liraya, 2. bölgede 8 liradan 9 liraya çıkarıldı.
Hal giriş fiyatlarında ise TIR’lar için 1 saatlik 14 lira olan ücret 16 liraya, otomobiller 8 liradan 9 liraya, kamyon ve otobüsler için ise 10 liradan 11,5 liraya çıkarıldı.
Kayışdağı Darülaceze Tesisleri’nde ise en düşük aylık bakım ücreti 925 liradan bin 20 liraya çıkarıldı.