Kanal İstanbul ÇED raporuna itiraz süresi bugün son buldu. Sadece İstanbul Beşiktaş’taki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne 100 binden fazla dilekçe teslim edildiği bildirildi.
Kanal İstanbul için itiraz süresi sona erdi.
25 Aralık’ta başlayan Kanal İstanbul’la ilgili ÇED raporuna itiraz süreci bugün sona erdi. Soğuk hava ve yağmura rağmen İstanbul’un her iki yakasındaki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine yurttaşlar adeta akın etti. Uzun kuyrukların oluştuğu müdürlüklere binlerce dilekçeyle başvuruda bulunuldu.
Yapılması planlanan ve çeşitli tartışmalara neden olan Kanal İstanbul Projesi için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu açıklandıktan sonra yurttaşların ‘görüş ve önerilerine’ sunulmuştu.
Bunun üzerine projenin iptalini isteyen yurttaşlar, yalnızca İstanbul’da değil ülkenin dört bir yanından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri önünde uzun kuyruklar oluşturarak itiraz dilekçelerini vermişti.
Projeye itirazlar, bugün sona erdi. Yurttaşlar, itirazlarını bugün mesai bitimine kadar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’ne dilekçeyle başvurarak yapılabildiği gibi, ilgili kurumlara faks göndererek ya da CİMER üzerinden de itirazlarını yaptı.
Sadece bir müdürlükte 100 binden fazla imza
İstanbul Balmumcu’daki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne 10 günde 100 binden fazla dilekçe müdürlüğe teslim edildi.
İstanbul Ataşehir’de bulunan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne de, net rakam belli olmasa da, onbinlerce dilekçeyle başvuru yapıldığı tahmin ediliyor.
İstanbul’un haricinde memleketin dört bir yanında da yurttaşlar çevre ve şehircilik il müdürlüklerine Kanal İstanbul itiraz dilekçelerini iletmişti.
Şimdi ne olacak?
Toplanan itiraz dilekçeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından değerlendirilecek. Bakanlık itirazları ya dikkate alarak ÇED raporunu yeniden ele alacak ya da itirazları dikkate almadan nihai ÇED raporunu bir ay içerisinde açıklayacak.
Ekrem İmamoğlu da itiraz dilekçesi verdi
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da 31 Aralık’ta ÇED Raporu askıya çıkan Kanal İstanbul’un yapımına ilişkin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne itiraz dilekçesi verdi.
İmamoğlu, ÇED Raporu ile ilgili sürecin usulüne uygun yürümediğini öne sürerek, hazırlanan plandan haberlerinin olmadığını söyledi.
“İstanbul’da şu anda 1 milyon boş konut var, konut stoku dolu. Zaten bu şehir betona boğulmuş durumda.” ifadelerini kullanan İmamoğlu, Kanal İstanbul Projesi’yle ilgili tartışmaların siyasi olmadığını, gelecek nesillerin sorunu olduğunu belirtti.
İmamoğlu, bir gazetecinin “Dün akşam saatlerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni şehri 100 binlik planlara işledi. İBB’nin yaptığı bir plandı bu. Siz bu konuya itiraz edecek misiniz” sorusunu, “Tabii itiraz edeceğiz, öyle bir plan olur mu? Toplumsal uzlaşmanın olmadığı bir 1/100.000’lik plan olur mu? İstanbul’un 39 belediye başkanının hangisinin bilgisi var? Ben şahidiyim, yok.” diye yanıtladı.
Toplu ulaşım araçlarındaki bilgilendirme ekranlarından “Kanal İstanbul demek bu milleti sevmemek demek” şeklinde yayınlar yapılmasına yönelik tepki ve eleştirilerin sorulmasına üzerine de şunları kaydetti:
“‘İstanbul’u sevmemektir’ doğru. Biz şehrin vicdanını temsil ediyoruz. Metrolardaki yayınlara devam edeceğiz. Daha da çoğalacak. Ben belediye başkanıyım, toplumu bilgilendiriyorum, bilgi alma hakkına saygı duyarak onların bilgi almasını sağlıyorum. Keşke 8 senedir bu işi evirip çeviren insanlar, tek bir sayfa akılla, bilimle bir şey sunsaydı.”