Kuantum ışınlama ile iki çip arasında veri aktarımı gerçekleştirildi

Bilim insanları ilk kez herhangi bir bağlantı olmadan iki çip arasında kuantum ışınlama ile veri aktarımı gerçekleştirmeyi başardı.

Kuantum ışınlama ile iki çip arasında veri aktarımı gerçekleştirildi

Kuantum ışınlama ile iki çip arasında veri aktarımı ilk kez gerçekleştirildi.

Bilim insanları, kuantum internet teknolojisi için çok önemli bir kapıyı araladılar. Laboratuvar ortamında iki elektronik çipe foton yerleştiren bilim insanları, bu fotonlar arasında herhangi bir bağ olmadan veri aktarımı yapmayı başardılar. Gerçekleşen bu olaya, kuantum ışınlanma deniliyor.


Bu bilimsel gelişmeyi basitçe açıklarsak; bilgi çipler arasında fiziksel bir bağlantı kurmadan kuantum dolanıklıkla aktarılıyor. Yani iki parçacık arasındaki boşluk bulunsa da, kuantum fiziği prensipleri ölçüsünde birbirine bağlanıyor.

Bilim insanları, kuantum internet teknolojisi için çok önemli bir kapıyı araladılar. Laboratuvar ortamında iki elektronik çipe foton yerleştiren bilim insanları, bu fotonlar arasında herhangi bir bağ olmadan veri aktarımı yapmayı başardılar. Gerçekleşen bu olaya, kuantum ışınlanma deniliyor.

Bilim insanları, bilgisayar teknolojileri üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Hatta son dönemlerde yürütülen çalışmalar, kuantum bilgisayarların hayatımıza girmesine neden oldu ve şu sıralar, kuantum internet konuşulur durumda.

Bilim insanları, yaptıkları son araştırmayla ise tarihte bir ilki gerçekleştirdiler. Bilim insanları, ilk kez iki bilgisayar çipi arasında kuantum ışınlama işlemini başarıyla gerçekleştirdiler.

Bilim insanlarının son çalışması, klasik fiziğin tüm sınırlarını aşıyor. Çünkü klasik fiziğe göre hiçbir şey, ışık hızından daha yüksek hızlara ulaşamaz. Ancak bilim insanlarının yaptığı kuantum veri ışınlama işlemi, ışık hızından çok daha yüksek hızlara ulaşarak gerçekleştirildi. Peki bu durum nasıl mümkün oldu? Dilerseniz şimdi, bilim insanlarının yaptığı son araştırmanın detaylarına yakından bakalım.


İki çip arası kuantum ışınlama ilk kez gerçekleştirildi

Araştırma; Bristol Üniversitesi ve Danimarka Teknik Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları aracılığıyla gerçekleştirildi. Araştırma kapsamında, iki bilgisayar çipi arasında herhangi bir fiziksel ya da elektriksel bir bağ kurmayan bilim insanları, bu iki çip arasında veri göndermeyi başardılar. Bu araştırma, kuantum internetin gelişimi için önemli bir kapıyı da aralıyor.

Yapılan araştırmayı normal fizik kuralları içerisinde değerlendirmek mümkün değil. Çünkü bu araştırmanın temelini oluşturan varsayımlara göre kuantumsal anlamda veri iletiminin, herhangi bir mesafe sınırı yok. Hatta Einstein bu durumu, “belirli bir mesafedeki ürkütücü eylem” olarak nitelendiriyor.

Bilim insanları, bu araştırmayı yapabilmek için laboratuvar ortamında bilgisayar çiplerinde dolaşan bir foton çifti oluşturdular. Bu foton çifti, her iki çipte de ortak olarak dolaşırken bir kuantum ölçümü yapıldı. Bu ölçüm, söz konusu fotonun durumunu değiştirdi ve bu değişim, diğer çipteki fotonun durumunu da doğrudan etkiledi.

Yüzde 91 oranında veri aktarımı

Çalışmayı yürüten bilim insanlarına göre bu işlem, pek çok kez denenmiş ve yüzde 91 oranında başarı sağlanmış. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan araştırmanın bir numaralı ismi Dan Llewellyn, her iki çipte de bulunan fotonların tek bir kuantum durumunu paylaştığını belirlediklerini söylüyor. Aslına bakacak olursak bu durum, veri aktarımının sağlanmasının temelini oluşturmuş durumda.

Yapılan bu araştırma, normal koşullarda fazla heyecan verici değil. Çünkü geçtiğimiz dönemlerde de herhangi bir bağlantı olmadan veri aktarımları yapılabildi. Hatta ilk olarak 100 kilometre mesafede yapılan veri aktarımı, sonraki denemelerde 1.200 kilometre uzaklığa kadar ulaştı. Ancak bu araştırmayı benzersiz kılan nokta, iki farklı çip üzerinde kuantum ışınlanmanın ilk kez gerçekleştirilmiş olması.

Kaynaklar: Webtekno, Nature.com

Video: Kuantum Işınlanması ne anlama geliyor?


2020 yılında hayatımızı değiştirecek teknolojik yenilikler


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.