MAK Araştırma Başkanı Mehmet Ali Kulat: AKP ile MHP’nin toplam oyu yüzde 50+1’e ulaşamıyor artık. Şartlar böyle devam ederse Cumhurbaşkanlığı Seçimi, Millet İttifakı’nın tarafına geçmiş görünüyor.
MAK Araştırma: Cumhurbaşkanlığı Seçimi, Millet İttifakı’na geçiyor.
MAK Araştırma Başkanı Mehmet Ali Kulat, katıldığı Youtube programında Lale Özan Arslan’ın gündeme ilişkin soruları cevapladı.
Kulat, aralık ayındaki araştırma sonuçları için “AK Parti’de dramatik bir düşüş var, ifadesini kullanmıştım. Başkaları tarafından yapılan kamuoyu araştırmaları da AK Parti’nin araştırmaları da o rakamlara yakın çıkıyor” diye konuştu.
“Artık AKP ve MHP’nin toplamı 50+1 etmiyor”
Cumhur İttifakı’nın bugün itibarıyla yüzde 50+1’i bulmasını kendi eliyle zorlaştırdığını söyleyen Kulat açıklamasına şöyle devam etti:
“Kurulan yeni partiler, AK Parti tabanından oy alacak. AK Parti bu iki partiyi de karşısına almış durumda. Eğer şartlar böyle devam ederse Cumhurbaşkanlığı Seçimi, Millet İttifakı’nın tarafına geçmiş görünüyor. MHP ile AK Parti’nin toplamı 50+1 etmiyor artık.”
Öte yandan Kulat, “Seçmen daha çok Ahmet Davutoğlu’nun partisini ve Ali Babacan’ın kuracağı partiyi bekliyor” yorumunda bulundu.
“Hükümetin olumlu icraatları bile inandırıcı bulunmuyor”
“Hükümetin olumlu icraatları bile toplumun bir kısmında inandırıcı bulunmuyor” diyen Kulat, şunları kaydetti:
“Geçmişte vaatler AK Parti’ye seçim kazandırıyordu. Ancak AK Part artık aynı inandırıcılığı bulamıyor. Hükümetin siyasi olarak bir inandırıcılık sorunu var. Eğer Türkiye siyasetinde bir kere daha belirleyici aktör olmak istiyorsa bu sorunu çözmeli.
Programın tamamı:
CHP’nin yaptırdığı anket: Cumhur İttifakı’nda kayıp sürüyor
CHP’nin yaptırdığı ‘memnuniyet anketinde’ dikkat çekici sonuçlar ortaya çıktı. Ankete göre, Cumhur İttifakı’nda kayıp sürüyor.
Anketin veri analizinde, “Cumhur İttifakı’nın Cumhurbaşkanı seçtirme kabiliyeti azaldı ama henüz sona ermiş değil. Seçmenin yüzde 55’ini oluşturan diğer 71 ildeki değişimin de önem taşıdığı özellikle yeni partilerin buralarda yaratabileceği rüzgârın Cumhur İttifakı’nın Cumhurbaşkanı seçme kabiliyetini bitirebileceği” yorumu yapılıyor.
Verilerin analizinde bu durum, “CHP’ye karşı olan psikolojik bariyerin aşılmaya başlandığı” şeklinde yorumlanıyor. Her iki uçtaki tutucu kanatların dışında önceki seçimlere göre daha geniş bir kesimle etkileşimin mümkün olduğuna dikkat çekiliyor. Seçmenin psikolojik bariyeri aşmasını kolaylaştıran ve hızlandıran bir diğer faktör ise ortaya çıkan/çıkacak olan yeni partiler.
Yeni partilerin AK Parti’yi zayıflatması ve bölünme riskinin seçmen tavrını etkilediği yorumu yapılıyor. İncelenen 11 büyükşehirdeki duruma bakıldığında Cumhur İttifakı’nın Cumhurbaşkanı seçtirme kabiliyeti azaldı ama henüz sona ermiş değil.
Seçmenin yüzde 55’ini oluşturan diğer 71 ildeki değişimin de önem taşıdığı özellikle yeni partilerin buralarda yaratabileceği rüzgârın Cumhur İttifakı’nın Cumhurbaşkanı seçme kabiliyetini bitirebileceği yorumu yapılıyor.
CHP’li bir yönetici, “Diğer partilerin seçmeninin ikinci partisine dönüşüyoruz. AKP’den MHP’den CHP’ye oy geçişleri var. Görünen o ki, AKP’den MHP’ye giden oylar MHP’de sadece mola verdi, kayma devam ediyor” dedi.
Tabii bu tabloda henüz yeni partilerin seçmen nezdinde nasıl bir karşılık bulacağının yanıtı yok. O nedenle şubat ayı sonu, mart ayı başında yapılacak anketlerin yeni döneme dair daha sağlıklı veriler sunabileceği belirtiliyor.