TMO, Suriye’den 20 bin ton hububat alacak!

TMO, Suriye’nin Tel Abyad bölgesinden 20 bin ton hububat alacak. Kurum Hububatın Tel Abyad bölgesinden Urfa’ya taşınması için 1,3 milyon TL harcayacak.

TMO, Suriye den 20 bin ton hububat alacak!

Suriye’den zeytinyağı alınması geçtiğimiz yaz tartışmalara neden olurken Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Şanlıurfa Merkez Şube Müdürlüğü de Suriye’den hububat almaya hazırlanıyor.

Kamu İhale Kurumu’na bağlı Elektronik Kamu Alımları Platformu’nda (EKAP) yayımlanan ihale bilgilerine göre, Suriye’nin Tel Abyad bölgesinden alınacak olan 20 bin ton hububat TMO’nun Şanlıurfa Merkez Şube Müdürlüğü’ne bağlı depolara taşınacak.


1 milyon 300 bin TL’ye taşınacak

Hububatların Türkiye’ye taşınması için yapılan ihaleye altı şirketin kaldığı belirtilirken 1 milyon 300 bin TL teklif veren Öz-Duy Uluslararası Taşımacılık Şirketi ile 3 Ocak tarihinde sözleşme imzalandığı açıklandı. Sözleşmeye göre şirket 30 Haziran tarihine kadar, yaklaşık altı boyunca Tel Abyad’daki hububatları Şanlıurfa’ya taşıyacak.

Üretim her yıl azalıyor

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, BirGün’e yaptığı açıklamada “Türkiye’de 21 milyon dönümlük alanda buğday ekimi yapılıyordu bu rakam 19 milyon dönüme kadar geriledi. Türkiye’nin 82 milyon nüfus var ve dört milyon Suriyeliyi de dahil ettiğimizde bu rakam 86 milyonu buluyor. Yani 86 milyon insanı doyurmak için bizim 21 milyon ton buğday üretmemiz gerekiyor fakat biz 19 milyon buğday üretimi yapıyoruz. Geçmiş yıllara göre üç milyon ton daha az buğday elde ediyoruz. İktidar aradaki farkı ithal ederek kapatmaya çalışıyor” diye konuştu.


Çiftçiler üretimden vazgeçiyor

Türkiye’de ekim alanlarının daraldığına dikkati çeken Güngör sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Üretici buğday ekmekten vazgeçti. ‘Dışarıdan un ihraç edeceğiz’ denilerek 4- 5 milyon ton buğday alıyoruz. TMO her yıl zarar ediyor. Sadece 2019 yılında 7.6 milyon ton buğday ithal ettik. Bu son yılların rekorudur. Geçtiğimiz yıllarda biz bu kadar buğday ithal etmemiştik. 2002’de 2019’un sonu itibarıyla biz 60 milyon ton buğday ithal ettik. Buğday ithalatına 17 yılda 16 milyar dolar dedik.

Buğday’ın anavatanı biziz, buğdayı biz biliyoruz, topraklarımız elverişli ve yapılacak tek şey o kadar basit ki, biz yıllardır ‘buğday üreticisini destekle bizim üreticimiz buğday üretsin’ diyoruz. İlaç, gübre ve mazot maliyeti Türkiye’de çok yüksek. Çiftçiler bu nedenlerden dolayı üretimden vazgeçiyor. Çiftçi kayıt sistemine göre 700 bin kayıt sisteminden düştü ve nedeni ise çiftçilerinin çiftçilikten vazgeçmesidir.”

Daha önce de arpa almıştı


TMO, Suriye’nin Çobanbey İlçesinde bulunan arpaların Türkiye’ye taşınması için iki defa ihale yaptı. TMO Gaziantep Şube Müdürlüğü, Çobanbey geçici işyerinde bulunan arpanın karayolu ile Gaziantep’e taşınması için bir şirketle yaklaşık beş aylık sözleşme imzaladı. Bu şirkete de toplam 1 milyon 117 bin TL ödendi. TMO Gaziantep Şube Müdürlüğü 23 Aralık tarihinde de Çobanbey’den Gaziantep, Kahramanmaraş ve Kilis’e karayolu ile arpa taşınması için bir başka ihale daha yaptı. İhaleye 1 milyon 260 bin TL teklif veren şirketin ihaleyi kazandığı açıklandı.

TMO’ya sınırsız tarım ürünü ithal etme yetkisi verildi!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.