2019 yılı ikinci yarısında Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden öngörülen sayıda araç geçmediği için devletin garanti kapsamında ödeyeceği tutarın 1.6 milyar lira olacağı hesaplanıyor.
Hazine, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçmeyen araçlar için 1.6 milyar lira garanti ödeyecek!
2019 yılı ikinci yarısında, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden öngörülen sayıda araç geçmediği için işletmeci IC İçtaş İnşaat–Astaldi konsorsiyumu ICA’ya, devletin garanti kapsamında ödeyeceği tutar büyük ölçüde belli oldu.
Ayın son haftasında 1.6 milyar TL dolayında (küçük değişiklik söz konusu olabilir) bir ödeme yapılacak. ICA’ya, yılın ilk yarısı için 1 milyar 450 milyon TL ödenmişti.
Yavuz Sultan Selim-Kuzey Çevre Otoyolu, Osmangazi Köprüsü ve Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu, Avrasya Tüneli, özel sektör tarafından yap-işlet-devret (YİD) modeliyle inşa edildi. Bu projelerde araç geçiş bedelleri döviz olarak belirlendi.
Devlet, bu projelere belli sayıda araç geçiş garantisi verdi. Araç geçişleri, garanti sınırının altında kalması halinde aradaki farkı devlet ödüyor.
Ödeme dönemleri değişti
Tarafsız Haber Ajansı’nda yer alan habere göre Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Kuzey Çevre Otoyolu’nu, IC İçtaş İnşaat–Astaldi konsorsiyumu olan ICA işletiyor.
ICA, 2018 yılının ağustos ayında dolar kurunda yaşanan artışın ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na başvurmuştu.
Döviz kurundaki oynaklığa işaret ederek, garanti kapsamında yapılacak ödemelerin hesaplama yönteminde değişiklik yapılmasını istedi. Yılın ilk yarısı için ocak, ikinci yarısı için temmuz ayı dolar kurunun esas alınmasını talep etti. Bu talep “uygun” bulunmuştu.
Daha önce, ilgili yılın ocak ayı dolar kuru esas alınıyor ve garanti ödemesi izleyen yılın nisan ayında tek seferde yapılıyordu.
Yeni modelde çift ödeme
Karayolları Genel Müdürlüğü, Yavuz-Sultan Selim’de 2019 yılı 1 Ocak-30 Haziran dönemi için temmuz ayında yeni sistem uyarınca ilk garanti ödemesini yaptı. İşletmeci ICA’ya, 1 milyar 450 milyon TL ödendi.
2019 yılı 1 Temmuz-31 Aralık dönemi garanti ödemesi için de çalışmalar büyük ölçüde tamamlandı. Buna göre devlet, işletmeciye, bu ay sonunda 1 milyar 600 milyon TL (küçük miktarlı değişiklik söz konusu olabilir) dolayında bir ödeme yapacak.
Bu konuda kaynak sorunu olmadığı ifade edildi. Tarafların, tutar konusunda son rötuşları yaptıkları belirtildi.