250 bin dolara vatandaşlık Araplara konut satışını artırdı!

250 bin dolara vatandaşlık verilmesi Arap ülkelerine konut satışını artırdı. TÜİK verilerine göre, son beş yılda yabancılara toplam 153 bin 766 adet konut satıldı. Bu rakamın en az 88 bin 393’ünü Orta Doğu ülkelerinden yapıldı. Konut satışlarıyla birlikte Suriyeli sığınmacılar haricinde Türkiye’deki yabancı nüfus 1,5 milyonu aştı. En fazla Iraklılar ve Afganlar…

250 bin dolara vatandaşlık Araplara konut satışını artırdı!

Gayrimenkul değerleme uzmanı Dr. Ahmet Büyükduman, Orta Doğu ülkeleri dışındaki ülkele yurttaşlarının yaptığı kayda geçen konut alımlarının da ağırlıkla Türk kökenliler tarafından yapıldığına dikkat çekti.

Türkiye’de son yıllarda yabancılara yapılan konut satışlarındaki artış ve satışlarda Orta Doğu vatandaşlarının ağırlığı dikkat çekiyor.


Türkiye’de konut alanların yüzde 57’si Ortadoğu ülkelerinden

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de son beş yılda yabancılara toplam 153 bin 766 adet konut satıldı. Bu rakamın en az yüzde 57,5’ine denk gelen 88 bin 393’ünü Orta Doğu ülkelerinin yurttaşları aldı.

Arap ülkelerinin yurttaşlarının bu dönemde Türkiye’de toplam konut alımı 69 bin 22 oldu.

2019’da yabancılara 45 bin 967 adet konut satılırken, bunun 27 bin 98 adedini Orta Doğu ülkelerinin yurttaşları aldı.

En fazla Iraklılar, Suudiler ve İranlılar

Bu dönemde en fazla konut alımını, 27 bin 609 adetle Iraklılar yaptı. Suudiler 12 bin 971 adetle ikinci, İranlılar 11 bin 953 ile üçüncü, Ruslar 10 in 35 ile dördüncü, Kuveytliler 9 bin 788 ile beşinci, Afganlar 7 bin 418 ile altıncı, Almanlar 6 bin 77 ile yedinci, İngilizler 5 bin 337 ile sekizinci sırada yer aldı.

250 bin dolara vatandaşlık düzenlemesi artırdı

Sözcü’den Emre Deveci’ye konuşan İstanbul Gayrimenkul Değerleme şirketinden değerleme uzmanı Dr. Ahmet Büyükduman’a göre, yabancılara konut satışlarının artmasında birinci etken, vatandaşlık düzenlemesi.


19 Eylül 2018’de uygulamaya konulan düzenleme ile yabancıların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı alabilmeleri için gerekli taşınmaz alımında asgari bedel 1 milyon dolardan 250 bin dolara düşürülmüştü.

yabancılara konut satışları

Orta Doğu dışındaki alımlarda da Türk kökenliler ağırlıkta

Büyükduman, Orta Doğu dışındaki ülkelerden görünen konut alımların da önemli bir kısmının da Türk ve Müslüman kökenli kişiler tarafından yapıldığını dile getirdi.

Orta Doğu ülkelerinde yaşanan mülkiyet sorunları nedeniyle bu ülkede belirli bir birikimi olanların birikimlerini coğrafi olarak yakın olan Türkiye’de değerlendirmeyi tercih ettiklerini söyleyen Büyükduman, Körfez ülkelerindeki zenginlerin ise genellikle Londra’yı tercih ettiklerini söyledi.

İstanbul’da cironun yüzde 20’si yabancılardan

Vatandaşlık düzenlemesiyle artan satışlarda birikmiş talebin etkili olduğuna dikkat çeken Büyükduman, yabancılara konut satışlarında önümüzdeki dönemde artış beklemediklerini kaydetti.

Türkiye’de yabancılara satışların toplam konut satışları içinde adet bazında yüzde 3,5, ciro bazında yüzde 9 seviyelerinde paya sahip olduğunu aktaran Büyükduman, İstanbul’da ise yabancıların adet bazında yüzde 10, ciro bazında yüzde 20 gibi önemli bir paya ulaştığına dikkat çekti.

İkamette en fazla Iraklı ve Afganlar

Yabancılara konut satışlarıyla birlikte, Türkiye nüfusu içindeki yabancıların sayısı da artıyor. TÜİK’in geçen hafta açıkladığı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre ülkemizde ikamet eden yabancı nüfus (geçici koruma kapsamında Suriyeli nüfus dışında) 2019’da bir önceki yıla göre 320 bin 146 kişi artarak 1 milyon 531 bin 180 kişi oldu.


Konut satışlarında olduğu gibi bu alanda da Iraklılar ilk sırada yer aldı. 2019 verilerine göre, Türkiye’de çalışma ya da ikamet izni bulunan Iraklı sayısı 283 bin 934. Iraklıları, 120 bin 409 ile Afganlar, 68 bin 146 ile Türkmenistanlılar takip ediyor.

Araplar Kanal İstanbul güzergahını bizden 4 yıl önce öğrenmiş!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.