Çarpıcı anket sonuçları: Cumhur İttifakı’nda büyük erime!

CHP’nin yaptırdığı anket çalışmasından çarpıcı sonuçlar çıktı. AKP’nin oyu yüzde 42.6’dan yüzde 35.9’a, Cumhur İttifakı toplamı ise yüzde 53.7’den yüzde 46.9’a geriledi. Erdoğan’a oy verenlerin yüzde 40’ı ile MHP’lilerin yüzde 54’ü ‘Sistem değişmeli’ diyor.

Çarpıcı anket sonuçları: Cumhur İttifakı eriyor, çoğunluğu kaybetti!

Çarpıcı anket sonuçları: Cumhur İttifakı’nda büyük erime!

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) yaptırdığı “Seçmen gözünden siyasete ve Türkiye’ye bakış” araştırmasından dikkat çeken sonuçlar çıktı.


Araştırmaya göre Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilen 24 Haziran 2018 seçimleri ile kıyaslandığında Cumhur İttifakı çoğunluğu kaybetmiş görünüyor.

Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’a oy vermiş seçmenlerin dahi yüzde 40’ı “mevcut sistem bu şekilde devam etmemeli” diyor.

Cumhur İttifakı’nda yüzde 6,8 oy kaybı

Araştırmaya göre AKP’nin oyu yüzde 42.6’dan yüzde 35.9’a, Cumhur İttifakı toplamı ise yüzde 53.7’den yüzde 46.9’a geriledi. Yüzde 6,8’lik oy kaybı yaklaşık 3.5 milyon seçmenin AKP’yi terk ettiği anlamına geliyor.

CHP ise yaklaşık 1.8 milyon seçmen kazanmış ve oylarını yüzde 22.6’dan yüzde 26.3’e çıkarmış görünüyor. Ancak bu seçmenin ne kadar kalıcı olduğu şimdilik ölçülemiyor.


Mevcut ittifaklar pekişiyor

Araştırma son genel ve yerel seçimlere ittifakla giren AKP – MHP ve CHP – İYİ Parti yakınlaşmasının pekiştiğini gösteriyor. AKP ve MHP’de her iki partinin seçmenlerinin ikinci tercihi yüzde 65 oranında diğer parti. İYİ Partili seçmenlerin yüzde 57’sinin ikinci partisi CHP. CHP ile HDP seçmeni arasında da bir yakınlaşma var. HDP’li seçmenlerin yüzde 60’ının ikinci partisi CHP görünüyor. HDP’lilerin bir diğer ikinci partisi yok.

Yeni parti girişimlerine ilgi düşük

Seçmenlerin dörtte biri yeni bir partiye ihtiyaç olduğunu düşünüyor. Ancak eski başbakan Ahmet Davutoğlu liderliğindeki Gelecek Partisi’ne ve eski bakan Ali Babacan’ın parti girişimine ilgi henüz düşük görünüyor. Yeni partilerle ilgili tutumların mayıs ayı anketleri ile ortaya çıkabileceği ifade ediliyor.

Erdoğan’a oy verenlerin yüzde 40’ı sistem değişmeli diyor

Araştırmaya göre henüz 1,5 yılını dolduran Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni seçmenlerin yüzde 68’i benimsemiyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’a oy vermiş seçmenlerin yüzde 40’ı da “mevcut sistem bu şekilde devam etmemeli” diyor. “Sistem değişmeli” diyen MHP’lilerin oranı da yüzde 54. Sistemle ilgili “başkanlık sistemi kalmalı ama başkanın yetkileri azaltılmalı” diyenler yüzde 31.5, “parlamenter sisteme geri dönülmeli” diyenlerin oranı ise yüzde 47.3.

Her 2 AKP’liden 1’i Kanal İstanbul’a karşı!

Türkiye genelinde çoğunluk Kanal İstanbul’a karşı. Ancak seçmenlerin üçte biri kararsız ya da henüz konuyla ilgili fikri yok. AKP seçmenlerinin sadece yüzde 50’si Kanal İstanbul için “evet yapılsın” diyor.


Seçmenlerin yüzde 66’sı Türkiye’nin Suriye politikasını yanlış buluyor. Seçmenler yüzde 69’u Türkiye’de ekonomik kriz olduğu konusunda uzlaşıyor. AKP’lilerin yüzde 52’si ekonominin kötü durumda olduğunda hemfikir. Seçmenlerin yüzde 77’si siyasi görüşlerini sosyal medyada paylaşmaktan çekiniyor.

Metropoll anketi: Erdoğan’ın görev onayı yüzde 41,9’a düştü!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.