Atlasglobal Havayolu resmen iflas başvurusu yaptı. Tüm uçuşlar durduruldu. Peki bilet alanlar ne yapacak?
Atlasglobal resmen iflas başvurusu yaptı. Bilet alanlar ne yapacak?
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) Twitter’dan yaptığı açıklama şirketin iflas başvurusunda bulunduğunu ve operasyonlarının durdurulduğunu bildirdi.
Atlasglobal, önceki yıllarda aldığı mali hasar ve İstanbul’daki yeni havalimanının artırdığı maliyetler nedeniyle Kasım ayı sonunda tüm uçuşlarını durdurmuş; 21 Aralık’ta tekrar uçuşlara başlamıştı. Ancak Ocak ayında, sezonsal düşük talep nedeniyle Avrupa uçuşlarına Mart ayına kadar ara verdiğini açıklamıştı.
Atlasjet havayolları, operasyonlarını sürdüremediğinden iflas başvurusunda bulunmuş olup uçuşları durdurulmuştur.
— Sivil Havacılık GM (@SHGM) February 14, 2020
İlk uçuşunu 1 Haziran 2001 yılında gerçekleştirdi
Atlasglobal 14 Mart 2001’de “Tarifesiz İç Hat ve Dış Hat Uçuşlarda Yolcu ve Kargo Taşımacılığı” gerçekleştirmek üzere kuruldu ve ilk uçuşunu 1 Haziran 2001’de gerçekleştirdi.
Şirket, iç ve dış hat tarifeli uçuşlarına 2004 yılında başladı. Atlas Global Türkiye’de IOSA sertifikalı ilk IATA üyesi özel hava yolu oldu.
İki uçak ile faaliyete başlayan Atlasglobal filosunu 16 uçağa çıkarıp, 35 farklı ülkede 50’den fazla noktaya uçuyordu.
Şirket, profesyonel pilot ve kabin ekibi eğitimi sunmak için AFA’yı (Atlantik Uçuş Okulu) ve uluslararası hava yollarına bakım hizmetleri sunmak için ATS Team’i kurmuştu.
Atlasglobal’den bilet alanlar ne yapacak? Hakları neler?
Hava yolu ile Seyahat Eden Yolcuların Haklarına Dair Yönetmelik’e göre uçuştan iki hafta önce uçuş iptali yolcuya bildirilirse hava yolu şirketi bilet ücretinin tamamının satın alınmış olduğu fiyat üzerinden nakit olarak veya elektronik banka havalesi ile yolcuya iade ediyor.
Uçuşa iki haftadan kısa bir süre kalmışken uçuş iptal edilirse, yolcu bu süreçte bilgilendirilmiş olsa dahi, yolcuya iç hatlar için 100 Euro, dış hat uçuşlarında ise yolculara;
a) 1500 kilometre veya daha kısa tüm uçuşlar için 250 Euro’nun Türk Lirası cinsinden karşılığı,
b) 1500 ile 3500 kilometre arası uçuşlar için 400 Euro’nun Türk Lirası cinsinden karşılığı,
c) 3500 kilometreden daha uzun uçuşlar için 600 Euro’nun Türk Lirası cinsinden karşılığı, tazminat ödemek zorunda.
“SHGM de sorumludur”
Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, şirkete verilen uçuş ruhsatının Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından verildiğini vurgulayarak şöyle konuştu;
“Bu hava yolu şirketine ruhsat veren kamu kurumu denetleme görevini yapmalıdır. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tüketicilerin mağduriyetine neden olmuştur ve sorumludur. Bu nedenle bilet almış ancak uçuş imkanı verilmeyen tüketicilerin paralarının iadesi için, sorumluluğu gereği işin takipçisi olmalı ve bu hava yolu şirketinin arkasında binlerce mağdur bırakmasına imkan vermemelidir.”