Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy: Türkiye’nin sığınmacı politikasında bir değişiklik yoktur. İdlib’deki gelişmeler göç baskısını artırmakta. İdlib’deki durumun kötüleşmesi halinde Türkiye’deki sığınmacıların Batı’ya hareket sürebilir.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, mültecilerin Avrupa’ya ulaşabilmek için Ege kıyılarına ve Edirne’ye gitmeleri hakkında açıklama yaptı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, göçmenlerle ilgili yaptığı açıklamada Türkiye’deki bazı sığınmacı ve göçmenlerin Batı’ya hareketinin İdlib’deki durumun kötüleşmesi halinde sürebileceğini bildirdi.
Aksoy ayrıca, “Ülkemizin sığınmacı politikasında bir değişiklik yoktur. İdlib’deki gelişmeler mevcut göç baskısını artırmakta” ifadelerini kullandı.
NE OLMUŞTU?
Reuters haber ajansı, üst düzey bir Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilisine dayandırdığı haberinde; Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılar da dahil olmak üzere tüm göçmen, mülteci ve sığınmacılara kara veya deniz yoluyla Avrupa’ya geçişlerini önlememe kararı aldığını bildirmişti.
İdlib’de Türk askerlerine yapılan saldırı sonrası Türkiye’deki mültecilerin Avrupa’ya geçişlerinin ‘engellenmeyeceği’ iddialarının ardından mülteciler Avrupa’ya yürümeye başladı.
NTV yayınında konuşan bir mülteci “Kapılar açıldı denildi, otobüslerle buraya getirildik. Ancak sınır kapısından geçmemize izin verilmedi, jandarma istersek denizden geçebileceğimizi söyledi” dedi.
Edirne’de bazı mülteciler gruplar halinde Yunanistan sınırına doğru yürüyüşe geçti. DHA’ya göre aralarında çocukların da bulunduğu yüzlerce göçmen Karaağaç Mahallesi’nden Pazarkule Sınır Kapısı’na yürüdü.
Yunanistan’a geçmek için sınıra doğru harekete geçen göçmenlerin çoğunlukla Suriye, İran, Irak ve Pakistanlı oldukları bildirildi.
Ege sahillerinde de düzensiz göçmen hareketliliği arttı. Dün geceden bu yana Yunan adalarına geçmek isteyen düzensiz göçmenler, Ege’deki sahil bölgelerine hareket etti.
Avrupa ile yapılan mülteci anlaşması neydi?
Brüksel ile Ankara arasında yapılan mülteci anlaşması, Avrupa Birliği ülkelerine kaçak yollarla varan göçmenlerin Türkiye’ye geri gönderilmesini ve bunun karşılığında da Türkiye’de yasal olarak kalan Suriyelilerin Avrupa’da mülteci olarak kabul edilmesini içeriyor.
2020 yılının en acı gecesi ..
Sınır kapılarının açıldığını duyan mülteciler güle oynaya kapılara doğru gittiler. Ve 33 askerimizin şehit olduğu gece de .. #sehitlerimizvar pic.twitter.com/Zik0hm8Mmh— Uzunköprüm.com (@UzunkoprumC) February 28, 2020
Kapılar açıldıktan sonra mülteciler ülkemizi böyle terk ediyor…
Diyecek çok şey var ama…….. pic.twitter.com/d87x3YYo7C
— CON SINOV (@lordsinov) February 28, 2020
Savaş kaçkını mülteciler Avrupa yolunda. Güle oynaya gidiyorlar. Biz 33 şehit verdik. Neden? Bunlar ülkelerinde insanca yaşasınlar diye! Bunlar insanca yaşamayı hakediyorlar mı?! pic.twitter.com/aC7CYMSdvW
— Şevket Apuhan (@SevketApuhan) February 28, 2020
Mülteciler için sınır kapılarının açılma kararını destekliyorum. Suriye’nin yakımında aktif rol alan Avrupa ülkeleri fatura ödemezlerse o ülke halkları iktidarlarının Suriye operasyonu ile nasıl bir felakete neden olduklarını anlamayacaklar.
— Levent Gültekin (@acikcenk) February 28, 2020
Naklen geçiş pic.twitter.com/5TgQmBydfc
— İsmail Saymaz (@ismailsaymaz) February 28, 2020