Dışişleri Bakanlığı: Mültecilere yönelik politikamızda değişiklik yok

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy: Türkiye’nin sığınmacı politikasında bir değişiklik yoktur. İdlib’deki gelişmeler göç baskısını artırmakta. İdlib’deki durumun kötüleşmesi halinde Türkiye’deki sığınmacıların Batı’ya hareket sürebilir.

Dışişleri Bakanlığı: Mültecilere yönelik politikamızda değişiklik yok

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, mültecilerin Avrupa’ya ulaşabilmek için Ege kıyılarına ve Edirne’ye gitmeleri hakkında açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, göçmenlerle ilgili yaptığı açıklamada Türkiye’deki bazı sığınmacı ve göçmenlerin Batı’ya hareketinin İdlib’deki durumun kötüleşmesi halinde sürebileceğini bildirdi.


Aksoy ayrıca, “Ülkemizin sığınmacı politikasında bir değişiklik yoktur. İdlib’deki gelişmeler mevcut göç baskısını artırmakta” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Reuters haber ajansı, üst düzey bir Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilisine dayandırdığı haberinde; Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılar da dahil olmak üzere tüm göçmen, mülteci ve sığınmacılara kara veya deniz yoluyla Avrupa’ya geçişlerini önlememe kararı aldığını bildirmişti.

İdlib’de Türk askerlerine yapılan saldırı sonrası Türkiye’deki mültecilerin Avrupa’ya geçişlerinin ‘engellenmeyeceği’ iddialarının ardından mülteciler Avrupa’ya yürümeye başladı.


NTV yayınında konuşan bir mülteci “Kapılar açıldı denildi, otobüslerle buraya getirildik. Ancak sınır kapısından geçmemize izin verilmedi, jandarma istersek denizden geçebileceğimizi söyledi” dedi.

Edirne’de bazı mülteciler gruplar halinde Yunanistan sınırına doğru yürüyüşe geçti. DHA’ya göre aralarında çocukların da bulunduğu yüzlerce göçmen Karaağaç Mahallesi’nden Pazarkule Sınır Kapısı’na yürüdü.

Yunanistan’a geçmek için sınıra doğru harekete geçen göçmenlerin çoğunlukla Suriye, İran, Irak ve Pakistanlı oldukları bildirildi.

Ege sahillerinde de düzensiz göçmen hareketliliği arttı. Dün geceden bu yana Yunan adalarına geçmek isteyen düzensiz göçmenler, Ege’deki sahil bölgelerine hareket etti.

Avrupa ile yapılan mülteci anlaşması neydi?


Brüksel ile Ankara arasında yapılan mülteci anlaşması, Avrupa Birliği ülkelerine kaçak yollarla varan göçmenlerin Türkiye’ye geri gönderilmesini ve bunun karşılığında da Türkiye’de yasal olarak kalan Suriyelilerin Avrupa’da mülteci olarak kabul edilmesini içeriyor.

Milli Savunma Bakanı Akar’dan İdlib ve Rusya açıklaması


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.