Ekonomik kriz Diyanet’e uğramamış: Milyonlarca liralık faturalar

Ekonomik darboğaz nedeniyle vatandaşlar en temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta güçlük çekerken Diyanet İşleri’nin yalnızca elektrik, su ve doğalgaz masrafı 5 milyon TL’yi aştı. Milyonlarca lira fatura ödeyen kurum 2016 ve 2017 yıllarında da 3,8 milyon TL’lik 36 araç satın aldı.

Ekonomik kriz Diyanet e uğramamış: Milyonlarca liralık faturalar

Kuran kursu açılışında yaptığı konuşmada, “Kurslarda bir tuğlası olana cennetten ev verilecektir” diyerek halktan para isteyen Ali Erbaş’ın başında olduğu Diyanet İşleri Başkanlığı’nın elektrik, su, doğalgaz, telefon, internet ve ulaşım masrafları dudak uçuklattı.

BirGün‘den Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre; Diyanet İşleri Başkanlığı merkez binasının bir yıllık elektrik, su ve doğalgaz giderinin 5 milyon 476 bin TL olduğu öğrenildi. Ankara’daki bin 535 Diyanet personeli için toplam 319 bin 386 TL telefon faturası ödendi.


Dev bütçesi ile aralarında yatırımcı bakanlıkların da olduğu 12 kurumun bütçesini geride bırakan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın elektrik, su ve doğalgaz harcaması 5 milyon TL’yi aştı. Yalnızca telefon faturaları için idarenin kasasından 319 bin 386 TL çıktı.

Milyonlarca liralık faturalar

Yurttaş, Türkiye’nin içinde olduğu ekonomik bunalım nedeniyle yaşamını sürdürmekte güçlük çekerken Diyanet İşleri Başkanlığı’nın elektrik, su ve doğalgaz harcaması asgari ücreti 2 bin 356’ya katladı. İdarenin raporlarına göre, Diyanet 2018 yılında 3 milyon 238 bin TL elektrik faturası ödedi. Kurumun 2016, 2017 ve 2018 yıllarındaki elektrik faturası toplamı, 6 milyon 546 bin TL oldu.

Ankara’daki merkezde çalışan bin 954 Diyanet personelinin bir yıllık su tüketimi ise 1 milyon 254 bin TL olarak fatura edildi. Personel başına 642 TL olarak yansıyan su tüketimi için bütçeden 2016, 2017 ve 2018 yıllarında ödenen para 3 milyon 617 bin TL oldu.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın merkez binası, 2018 yılında 1 milyon TL’ye ısıtıldı. Kurumun üç yılda ödediği doğalgaz faturası, 4 milyon TL’yi geride bıraktı.

Yayıncısı olduğu dergilerin basımı için 5 milyon TL’yi aşkın para ödediği ortaya çıkan Diyanet, 2016, 2017 ve 2018 yıllarında 6 milyon TL’lik internet kullandı. İdare, yalnızca 2018 yılında 5 bin personelin kullandığı internet için 2 milyon 332 bin TL harcadı.

Araç alımına 3,8 milyon TL

Diyanet’in yüksek harcamaları bunlarla da sınırlı kalmadı. Diyanet’in 2016 ve 2017 yıllarında aldığı toplam 36 taşıta, 3 milyon 866 bin TL ödediği ortaya çıktı. Araç alımı için milyonlarca lira ödeyen kurum, servis hizmetinden faydalanan bin 352 personelini ise 3 milyon 714 bin TL’ye taşıttı.

“Milleti dinden soğuttunuz”

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, cennetten ev vaat eden Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ı eleştirdi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “Bizim Kur’an kurslarımız, kötülüklerden insanları uzaklaştırmanın merkezleridir. Kur’an kurslarında bir tuğlası olana, cennette bir ev verilecek” açıklamasını yapmıştı.

Altaylı, köşe yazısında Diyanet Başkanı Ali Erbaş’ın açıklamasına tepki göstererek “Giderek Hristiyanlığın çürüme dönemine benzetiyorsunuz İslam’ı. Gençler boşuna deist olmuyor!” ifadelerini kullandı.

Fatih Altaylı yazısında şu ifadeleri kullandı:


Diyanet İşleri Başkanı cennetten arazi hatta bitmiş konut satmasını eleştirenlere çok kızmış ve resmi açıklama yapmış.

“Ben Peygamber efendimizin hadislerini aktardım” diyerek.

Yani diyor ki, “Benimle dalga geçen Peygamber efendimizle geçmiş olur.”

Yok ya!

Hadi göster bana bir tane hadisi şerif “Kuran kursuna bağış yapan cennette ev sahibi olur” diyen.

Hz. Muhammed’in dediği açık.

En ahmak bile anlasın diye.

İyilik yapmayı, iyi insan olmayı teşvik ediyor.

“Köpeğe su veren kadına cennet müjdelenmesi” ile senin Kuran kursuna tuğla verene cennette ev verilmesi aynı şey mi!

Giderek Hristiyanlığın çürüme dönemine benzetiyorsunuz İslam’ı.


Gençler boşuna deist olmuyor!

Diyanet faizli işleme onay verdi: Kamu bankaları yapıyorsa caizdir


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.