Edirne Tunca nehrinde kuraklık: Yazın bu kadar kurumuyordu!

Edirne bir süredir yeterli yağış alamadığı için kaynağı Bulgaristan’da doğan Tunca Nehri kurudu. Su debisi düşüklüğü nedeniyle üreticiler tedirgin: “Yazın bu kadar kurumuyordu.”

Edirne Tunca nehrinde kuraklık: Yazın bu kadar kurumuyordu!

Edirne Tunca nehrinde kuraklık: Yazın bu kadar kurumuyordu!

Nehir kenarında bulunan Değirmenyeni Köyü sakinlerinden üretici Orhan Gezer, son yılların en kurak kışını yaşadıklarını belirterek; “Eğer yağmur yağmazsa üretici büyük sıkıntı çeker. Yazın bu kadar kurumuyordu” dedi.


Edirne’de merkeze bağlı Değermenyeni Köyü yanından geçen Tunca Nehri adeta kurudu. Etrafı seddeyle çevrili nehir, su debisinin azalmasının ardından kumsal alana döndü. Bölgede çeltik üreticilerinin istifa ettiği Tunca Nehri, bu yıl yaşanan kuraklık ve su debisi düşüklüğü nedeniyle, üreticileri tedirgin ediyor.

Tunca nehrinin akış seyri değişti

Bulgaristan’da ve Edirne’de mevsim normallerinin altında alınan yağışlar, Tunca Nehri’nin akış seyrini değiştirdi. Önceki yıllarda Tunca Nehri’nin su debisinin artmasıyla taşkın tehdidi ettiği köy sakinleri, şimdilerde nehirde su kalmaması nedeniyle kuraklık korkusu yaşıyor. Nehrin kuruması özellikle çeltik ekimi yapan üreticileri endişelendiriyor.


Değirmenyeni Köyü Muhtar Azası ve aynı zamanda üretici olan Orhan Gezer, önceki yıllarda köprünün altından kayıkların dahi geçemediği seviyelerde su akışı olduğunu ancak bugün yürüyerek dahi geçilebildiğini söyledi. Gezer, yaşanan kuraklığın tarım alanında üreticiyi ciddi anlamda endişelendirdiğini belirterek, “Son 30 yılın en kurak kışının yaşıyoruz” dedi.

“Yazın bu kadar kurumuyordu”

Edirne Tunca nehrinde kuraklık: Yazın bu kadar kurumuyordu!

Gezer, Tunca Nehri’nin yazın bu kadar kurumadığını ifade ederek, “Şu anda gördüğümüz kadarıyla tehlike var. 30 santimetre derinlikte su var ya da yok. Bazı yerlerde 30 santimetre derinlik de yok zaten. Eskiden kış aylarında su köprünün direklerine kadar ulaşıyordu. Seddelere kadar ulaşıyordu. Köprünün altından kayık geçmiyordu.

Bu sene çok kuraklık var. Son 20-30 yılın en kurak mevsimi diyebiliriz. Yağmur yağmazsa sıkıntı olur. Bulgaristan’dan doğan Tunca nehri burası. Çeltik tarlalarına su çekmeye başladığımız zaman zannetmiyorum ki bir hafta yetsin bu su. Dayanamaz.


Yazın bu kadar nehir kurumuyordu. Yazın yağmur yağdığında tarlaları sulamada yetiyordu. Mayıs ayında su pompaları su çekmeye başlar, tarlalarına. Ovalara çiftçiler sulak mahsul ekecek” ifadelerini kullandı. (İHA)

İklim değişikliği ile tarım alanları 10 yıl içinde yok olabilir!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.