Hazine, Kütahya Zafer Havalimanı için 205 milyon Euro garanti ödeyecek

Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan ve Kasım 2012’de hizmete açılan Kütahya’daki Zafer Havalimanı’nda yüklenici firmaya verilen yolcu garantisine 2019’da da ulaşılamadı. 1 milyon 232 bin olarak garanti verilen yolcu sayısı 82 binde kaldı. Devletin yüklenici firmaya anlaşma gereği 2019 için 6.5 milyon Euro, işletme süresi olan 29 yıl için ise toplam 205 milyon Euro garanti bedeli ödeyeceği belirtiliyor.

Hazine, Kütahya Zafer Havalimanı için 205 milyon Euro garanti ödeyecek

‘Garanti yolcular’ yine gelmedi: Hazine, Kütahya’daki Zafer Havalimanı için 205 milyon Euro ödeyecek.

Sözcü’nün aktardığına göre 2019’da 1 milyon 232 bin yolcu garantisi verilen havalimanının hizmet verdiği yolcu sayısı 82 binde kaldı.


2019’da verilen yolcu garantisi 2018’e göre yaklaşık 48 bin arttı ancak hizmet verilen yolcu sayısı yüzde 17,4 oranında azaldı.

Garanti bu yıl 1 milyon 279 bine yükseltildi, yolcu sayısı 2020’nin ilk ayında sadece 5 bin oldu.

Havalimanı için verilen yolcu garantisi 2020’de 1 milyon 279 bin 352’ye yükselirken, Devlet Hava Meydanları İşletmesi verilerine göre, Ocak 2020’de hizmet verilen yolcu sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre 7,1 oranda azalarak 5 bin 656 oldu.

Yatırım bedeli 50 milyon Euro, devletin kasasından çıkacak 205 milyon Euro…


Havalimanı İstanbul’daki Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün de ortaklarından olan IC İÇTAŞ tarafından inşa edildi ve bu şirket tarafından 2044’e kadar işletilecek.

Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin çalışmasına göre, 29 yıl 11 aylık işletme süresinde Hazine, Zafer Havalimanı için IC İÇTAŞ şirketine 205 milyon 281 bin 118 Euro garanti bedeli ödeyecek.

zafer havalimanı yolcu garantileri

Ulaştırma Bakanı, işletmeci firmaya 5 yıllık süre için 26.6 milyon Euro ödendiği açıklanmıştı.

Türkiye’nin ilk bölgesel havalimanı (Kütahya-Afyon-Uşak) olarak tanıtılan projenin yatırım bedeli 50 milyon Euro olarak açıklanmıştı.

Söz konusu üç ilin toplam nüfusu 1 milyon 679 binken 2 milyon yolcu kapasiteli bir havalimanı yapılması eleştirilere yol açmıştı.


Verilen garantiler sosyal medyada gündemde:

Devlet 3. köprüden son 6 ayda geçmeyen araçlar için 1.6 milyar lira garanti ödeyecek!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.