Türkiye’nin talebi üzerinen toplanan NATO’nun kritik Suriye toplantısı sonra erdi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg açıklama yaptı.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in açıklamaları:
• Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile dün akşam Suriye’deki durumla ilgili görüştüm ve böyle bir danışma talebinde bulundu.
• Bugün Türkiye, Suriye’deki ciddi güvenlik durumuyla ilgili bize brifing verdi. Müttefikler İdlib’deki bombalı saldırı sonucu hayatını kaybeden askerler için baş sağlığı mesajını ilettiler.
• Müttefikler Suriye rejimi ve Rusya’nın İdlib’de devam ettirdiği hava saldırılarını kınıyor ve onlara çağrıda bulunuyoruz. Bu saldırılarını durdurmaları ve uluslararası hukuka uygun davranmaları ve BM’nin barışçıl çözümünü desteklemeleri için. Bu tehikeli duruma bir son verilmeli ve 2018’deki ateşkese acilen geri dönülmeli.
• İdlib’de mahsur kalan insanlara insani ulaşım sağlanmalı.
• Bugünün toplantısında Türkiye ile dayanışmamızı dile getirdik. Türkiye çok değerli bir NATO müttefikidir.
• Türkiye aynı zamanda Suriye’deki çatışmadan en derin şekilde etkilenen NATO müttefikidir. Milyonlarca mülteciye kapılarını açmıştır.
• NATO Türkiye’ye destek vermeye devam etmektedir. Birkaç şekilde bu destek olmaktadır. Hava savunması konusunda Türkiye’ye destek verilmektedir. Müttefikler daha fazla ne yapabiliriz konusuna eğiliyor. Durumu çok yakından takip ediyoruz. Türkiye de NATO müttefiklerine düzenli bir şekilde bilgilendirme yapıyor.
• Bugünkü toplantımızın sebebi de zaten NATO müttefiki olan Türkiye ile dayanışmamızı göstermekti.
Kuzey Atlantik Konseyi toplantısı
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, NATO Daimi Temsilciler düzeyinde İdlib gündemiyle bir araya gelen Kuzey Atlantik Konseyi toplantısı yapıldı. Türkiye’nin talebi ile yapılan toplantı 1 saat 10 dakika sürdü.
Toplantı çerçevesinde Türkiye’nin NATO’nun Daimi Temsilcisi Büyükelçi Basat Öztürk’ün son gelişmelere ilişkin bir sunum yaptığı ve müttefikleri bilgilendirdiği belirtiliyor.
Stoltenberg, sabah saatlerinde Twitter’dan Türkiye’nin talebi üzerine NATOnun Kuzey Atlantik Anlaşması’nın 4’üncü maddesinin işletildiğini duyurmuştu.
4’üncü madde nedir?
NATOnun Kuzey Atlantik Anlaşması’nın 4’üncü maddesi uyarınca bir müttefik toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğünde, tüm müttefiklerle danışma talebinde bulunabiliyor.
Türkiye en son 2015’te terör örgütü DEAŞ’ın Suruç’taki terör saldırısından sonra 4’üncü maddenin işletilmesini istemiş, bunun ardından NATO Suriye’den kaynaklanan tehditlere karşı Türkiye’ye uyarlanmış güvence tedbirlerini kabul etmişti.
Bu çerçevede erken uyarı ve gözlem uçaklarının (AWACS) bölgede devriye gezmesi, Doğu Akdeniz’deki askeri unsurların artırılması ve istihbarat, keşif ve gözetleme faaliyetlerinin güçlendirilmesi gibi tedbirler öngörülmüştü.