Sabiha Gökçen’de bitmeyen pist inşaatından İstanbul Havalimanı’nı işleten Cengiz ve Kalyon çıktı!

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda 3 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazasında yapımı bir türlü tamamlanmayan 2’nci pist gündem olmuştu. Pistin ihalesini alan Makyol İnşaat’ın daha sonra taşeron olarak A K A İnşaat ile sözleşme imzaladığı ortaya çıktı. A K A İnşaat’ın ortakları arasında Makyol İnşaat’la birlikte iki şirket daha var: İstanbul Havalimanı’nı işleten İGA’nın dört ortağından ikisi olan Cengiz Holding ve Kalyon İnşaat. İstanbul Havalimanı inşaatı 42 ayda tamamlanırken Sabiha Gökçen’in ikinci pisti 43 aydır tamamlanamadı.

Sabiha Gökçen geciken pist inşaatından Cengiz ve Kalyon çıktı!

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda bitmeyen pist inşaatından İstanbul Havalimanı’nı işleten Cengiz ve Kalyon çıktı!

Sözcü’den Emre Deveci ve Can Mumay’ın haberine göre; ihalesi 7 Haziran 2016’da yapılan ikinci pist ikinci etap inşaatı, (Yeni Pist, Apron, Taksiyolları Yapımı İle Mevcut Pistin Yenilenmesi ve Üstyapı Grubu İşler) 14 ayda bitirilmesi taahhüt edilmesine rağmen 43 aydır bitirilemedi. Pistin inşaatını yapan şirketlerle İstanbul Havalimanı’nı rekor sürede tamamlayıp işletmeye başlayan şirketlerin aynı olduğu ortaya çıktı. Süreç şöyle işledi…


Haziran ayında ihale alındı, Aralık ayında taşeronu odaya kayıt oldu

Haziran 2016’da 21/b davet usulüyle yapılan 1 milyar 397 milyon 839 bin 963 TL maliyete sahip Sabiha Gökçen ikinci pist ikinci etap ihalesini Makyol İnşaat kazandı. Ticaret Sicil Gazetesi’nden derlediğimiz bilgilere göre, 20 Aralık 2016’da “A K A İnşaat Adi Ortaklığı Ticari İşletmesi” adıyla bir şirket kuruldu ve kuruluşundan kısa bir süre sonra Sabiha Gökçen’deki pist inşaatının alt yüklenicisi olarak bu şirket seçildi.

Şirketin amacı: Pist yapmak

Sabiha Gökçen'de geciken pist inşaatından İstanbul Havalimanı'nı işleten cengiz ve kalkyon çıktı!

Ticaret Sicil Gazetesi’nde A K A İnşaat’ın “Ortaklığın Oluşturulma Amacı” şöyle yer aldı:


Sabiha Gökçen Havalimanı 2 Pist Ve Mütemmimleri II Etap İşleri (Yeni Pist, Apron, Taksiyolları Yapımı İle Mevcut Pistin Yenilenmesi ve Üstyapı Grubu İşler) Yapımı İşini Yapmaktır. Bu amacı gerçekleştirmek için ortaklık; işyeri açabilir, şantiyeler kurabilir, her türlü inşaat ve yapım faaliyetinde bulunabilir. Menkul ve Gayrimenkuller edinebilir, bunlara karşılık olarak teminat veya kefalet verebilir, gerekli gördüğü kurum ve kuruluşlar ile abonelik sözleşmesi imzalayabilir. Yukarıdaki amaçları gerçekleştirebilmek için gerekli gördüğü diğer tüm faaliyetleri yerine getirebilir. Ortaklığın Pilot Firması Kalyon İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.’dir.”

Cengiz ve Kalyon farklı firmaları ile ortaklıkta yer alıyor!

Yani A K A İnşaat Sabiha Gökçen’in ikinci pistinin yapılması için kurulmuş bir şirket. Peki ya A K A İnşaat’ın kurucu ortakları kimler? Ortaklığın pilot firması Kalyon İnşaat. Projede yer alan ve aynı zamanda Kalyon ile birlikte İstanbul Havalimanı’nı da işleten Cengiz İnşaat, A K A’da Ahen Madencilik firması ile yer alıyor. Pist yapım işini ihale eden Makyol da alt yüklenici şirkette, bağlı firması Atlas Madencilik ile bulunuyor.

Peki şirketin yetkilileri kimler? Ticaret Sicil Gazetesi kayıtlarına göre Makyol Holding’den Savaş Çebi (Makyol’un kurucusu Saffet Çebi’nin oğlu), Kalyon İnşaat’tan Haluk Kalyoncu (Kalyon İnşaat’ın kurucusu Cemal Kalyoncu’nun oğlu) ve aynı zamanda Cengiz Holding İcra Kurulu üyesi Uğur Cengiz.


Sözcü’den Emre Deveci, Can Mumay ile birlikte yaptıkları haberi böyle duyurdu:

Pegasus, CNN Türk’te kazayı yorumlayan pilot Bahadır Altan’ı işten çıkardı!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.