Sezen Aksu kimdir?

Sezen Aksu 1954 yılının Temmuz 13’ünde Denizli’nin Sarayköy ilçesinde dünyaya geldi. Annesi Şehriban, babası Sami ona “Fatma Sezen Yıldırım” ismini koydu.

Sezen Aksu kimdir?

Annesi, Yunanistan, Selanik’ten nüfus mübadelesi ile gelen ailenin bir ferdiydi. Annesi fen bilgisi öğretmeni, babası ise Rizeli bir matematik öğretmeniydi. İşte bu iki öğretmenin hayatını birleştirmesiyle dünyaya geldi. Daha sonra İzmir’e taşınacak, İzmir’e olan aşkı şarkılarda yaşayacaktı.

Sezen Aksu lise çağlarına gelmiş genç bir kız olduğunda müzik çoktan damarlarında kan gibi dolaşıyordu. 1970 yılında “Hafta Sonu” adındaki dergide ses yarışması ilanını gördü. Jüri Başkanlığını Ajda Pekkan’ın üstendiği bir yarışmaydı bu ve belki de Sezen Aksu’nun aradığı fırsat ayağına gelmişti. Fakat o yarışmada Sezen Aksu 6’ncı, Nilüfer 1’inci olmuştu.

İzmir Kız Lisesi’nden mezun olduktan sonra hayatına ilk aşkım dediği Hasan Yükseltepe girdi. 1972 evlendiler, daha üçüncü günün sonunda bu evliliğin yürümeyeceğini fark edip ayrıldılar.

Şarkıcı 1973 yılında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ni kazandı. Ancak müzik hayallerini süslemeye devam etti. 1974 yılında bir plak şirketine üç şarkısını gönderdi. Yine aynı yılın Kasım ayında gerçekleştirdiği evlilik onu bu isimle tanıyacağımız Aksu soyadını aldığı kişi ile yaptığı evlilikti. Ali Engin Aksu ile yaptığı evlilik okulu bırakmasına neden oldu.

Kariyerinin ilk plak adı: Haydi Şansım ile girdi müzik dünyasına girdi ama istediği başarıyı yakalayamadı. Zaten plak şirketinin ona danışmadan albüm kapağına yazdıkları Sezen Seley adını hiç sevmemişti.

Ardından onu bir ömür tanıyacağımız ismiyle Sezen Aksu olarak ilk 45’liğini çıkardı. İkinci 45’liği Yaşanmış Yıllar/Kusura Bakma’yı çıkardı.

Sezen Aksu Şarkıları kitleler tarafından yoğun ilgi gördü ve bugün hala dinlediğimiz müzikler olarak raflardaki yerini koruyor. Sezen Aksu şarkıları indir linkinden ücretsiz olarak Sezen Aksu şarkılarını çevrimiçi ve çevrimdışı olarak ücretsiz dinleyebilirsiniz.

Dönemin ilk sahnesini 1976 yılında alan şarkıcı 1979 yılında Minik Serçe adlı sinema filmi ile bu lakabı aldı.

1980 yılında tekrar evlenen şarkıcı bu evlilikten Mithat Can adında bir de çocuğu oldu ve 1983 yılında ayrıldı. 1984 yılında sen ağlama ile zirvede kaldı haftalarca. 1986 yılında on yedi dergisinin en büyük kadın şarkıcısı seçildi.

1986 yılında kanal 6’da Sezen Show adında bir program sundu ve bu arada yapımcılık da yapmaya başlamıştı. Aşkın Nur Yengi, Levent Yüksel, Sertab Erener gibi bir çok isme albüm çıkardı.

2020 yılına kadar birçok başarıya ve şarkıya imza atmış sanatçı son olarak Yetinmeyi bilir misin? Sezen Aksu Yetinmeyi Bilir Misin adlı parçasını sevenlerinin beğenisine sunmuş bulunmak ile birlikte, şarkıya https://mp3semti.com/ link üzerinden ulaşarak dinleyebilirsiniz.

Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.