Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda gerçekleşen uçak kazasında 3 kişi hayatını kaybettiğini, 3 kişinin yoğun bakımda olmak üzere 157 kişinin yaralandığını açıkladı.
Uçak kazasında son durum: Ölü sayısı 3’e yükseldi.
İzmir-İstanbul seferini yapan PC2193 sefer sayılı TC-IZK kuyruk tescili, Açelya isimli Boeing B737 800 tipi, Pegasus Havayolları’na ait yolcu uçağı 17.05’te İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan kalktı. Saat 18.18’de Sabiha Gökçen Havalimanı’na iniş yaptı. İniş sırasında uçak, piste tutunamayarak toprak zemine kaydı. Pistten çıkan uçak 3 parçaya ayrıldı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bir vatandaşın hayatını kaybettiğini açıklarken, 157 kişinin de yaralandığını açıkladı.
Olay yerine 112 Acil, İtfaiye ve AFAD ekipleri sevk edilirken, yolcuların uçaktan tahliye edilmeleri için çalışmalar sürüyor. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı kazanın ardından uçuşa kapatıldı. Uçuşlar İstanbul Havalimanı’na yönlendirildi.
İstanbul Valisi: Uçak 30 metrelik yükseklikten düşmüş
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya yaralıları kurtarma çalışmalarının sürdüğünü belirterek, şunları söyledi:
“18.30 sularında yolcu uçağı, kötü hava koşulları nedeniyle piste tutunamıyor, 50-60 metre sürükleniyor ve 30 metrelik yükseklikten düşüyor. Gerçekten bu şekilde kurtulduğumuz için mutluyuz. Yangın çıkabilirdi. Soğutma çalışmaları epey vakit aldı. 1-2 kişi haricinde yaralıların durumu ağır değil. Havalimanı şu anda kapalı. 1 saat sonra yeni bir açıklama yapacağız.”
Uçakta 183 kişi bulunuyordu
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Sabiha Gökçen Havaalanı Kriz Merkezi’ndeyiz. 18.19’da Sabiha Gökçen Havalimanı’na iniş yaptığı sırada pistten çıkan uçakta 2’si bebek 177 yolcu, 6 mürettebat olmak üzere toplam 183 kişi bulunuyordu. İl Sağlık Müdürlüğü kayıtlarına göre 157 yaralı 18 ayrı hastaneye sevk edildi” ifadelerini kullandı.
Havacılık uzmanı: “Kazanın nedeni “Windshear”, bakımsız pist ve pilotun yanlış tercihi”
Uzun yıllar uçuş güvenliği konusunda Türkiye’de otorite olarak görev yapmış, Sivil Havacılık eski Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı ilk verilere göre kazanın Windshear ve bakımsız pistten kaynaklanmış olabileceğini kaydetti.
Kazanın asıl nedeninin oluşturulacak kaza kırım heyetinin raporundan sonra ortaya çıkacağını vurgulayan Erdağı, farklı rüzgar akımları, bakımsız pist ve pilotun yanlış tercihine işaret etti. Erdağı şunları söyledi:
“Rüzgar uçağın kontrolünü zorlaştırdı”
• İlk görünüşte bunun bir “Windshear” olayı olduğu anlaşılıyor. Windshear, özellikle son yaklaşmada pilotların başını ağrıtan farklı rüzgar akımlarının bir araya gelerek uçağın kontrolünün zor hale getiren bir meteoroloji olayıdır. Bu olayda da anlaşılıyor ki uçak arkadan güçlü rüzgar almıştır.
• Gelen bilgilere göre uçak son yaklaşmada irtifa kaybedip sert iniş yapmıştır. Bu nedenle uçak pistte normal olması gereken yerden çok daha ileri bir noktada teker koymuş, yani havacılık tabiriyle uzun oturmuş ve pistten çıkmıştır.
• Bu durumda pilotun pas geçmesi beklenir. Gelen ilk bilgiler doğruysa öndeki iki uçak bu nedenle pas geçmesi tercih etmiştir.
“Piste gerekli bakım yapılmadı”
• Bununla birlikte pistte sorun var. Yeni pist yapılacağı için uzun yıllardır bu pistin kaplaması ve bakımı gerektiği gibi yapılmıyor. Büyük ihtimalle pistte su yatağı oluştu.
• Frenleme katsayısı düştü. Uçak hem uzun oturmuş, hem su yatağı oluşmuş ve pistten çıkmıştır. Yine de tüm verilerin toplanması sonrası oluşturulacak kaza kırım heyetinin hazırlayacağı rapor en doğru sonucu ortaya koyacaktır.
Pist başında hız 359 km/s
Airlinehaber.com’un aktardığı veriler de Sivil Havacılık eski Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı’nın tespitlerini doğruluyor. Verilerde şu bilgiler yer alıyor:
• Uçak tarafından iletilen Mode-S (radar izi) verilerine göre, uçak pist başını 661 feet yükseklikten 359 km/saat(194 knot) hızla geçti.
• Teker koyduğu yer pist başından yaklaşık 1950 metre/6400 fit ileride.
• Pistin uzunluğu 3 bin metre yani düz hesapla pistin 2/3’ü geçtikten sonra iniyor. Bu mesafeden o uçağın durması söz konusu değildir. (Sözcü)