Corona alışverişi: Banka ve kredi kartı ile market harcamasında rekor!

Türkiye’de corona salgını sonrası banka ve kredi kartıyla yapılan market harcamaları rekor kırdı! Süpermarkete gitmek istemeyen vatandaşlar online alışverişe yöneldi, kuryelerin mesaisi arttı. Konaklama ve hava yolu harcamalarında sert düşüş yaşandı.

Corona alışverişi: Banka ve kredi kartı ile market harcamasında rekor!
Corona alışverişi: Banka ve kredi kartı ile market harcamasında rekor!

Corona alışverişi: Banka ve kredi kartı ile market harcamasında rekor!

TCMB verileri:

• 28 Şubat-6 Mart haftasında 3 milyar 674 milyon TL olan “banka ve kredi kartı ile yapılan market alışverişi tutarı”, 6-13 Mart haftasında 4 milyar 412 milyon TL’ye, 13-20 Mart haftasında 5 milyar 263 milyon TL’ye sıçradı.


• Hava yolu ve konaklama harcamaları da sadece iki haftada yarı yarıya azaldı.

• 13-20 Mart haftasında banka ve kredi kartı ile yapılan market harcamalarında tarihi rekor kırıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre; 28 Şubat-6 Mart tarihleri arasındaki haftada 3 milyar 674 milyon TL olan “banka ve kredi kartı ile yapılan market alışverişi tutarı”, 6-13 Mart haftasında 4 milyar 412 milyon TL’ye, 13-20 Mart haftasında ise 5 milyar 263 milyon TL’ye sıçradı.

13-20 Mart haftasında yapılan alışveriş tutarı, 6 Mart ile biten haftaya göre yüzde 43 arttı. Geçen yılın aynı haftasına göre “banka ve kredi kartı ile yapılan market alışverişi tutarı” artışı ise yüzde 73 oldu.

Böylece 13-20 Mart döneminde, market alışverişi tutarı tüm zamanların rekorunu açık farkla kırmış oldu.

Banka ve kredi kartı ile market harcamasında rekor!
Veriler: TCBM

İlk vakanın açıklanmasının ardından milyonlarca vatandaş virüsten korunmak için evlerine çekilirken, başta gıda ve hijyen malzemeleri olmak üzere ihtiyaçlarını evde stoklamak üzere marketlere hücum etmişti.

Corona salgını online alışverişi artırdı!

CarrefourSA’nın paylaştığı verilere göre, 11 ile 15 Mart tarihleri arasında alınan siparişlerde bir önceki haftanın aynı dönemine göre yüzde 80’lik bir artış yaşandı.

Marka aynı zamanda en çok hangi ürünlere ilgi olduğunu da paylaştı:

“En çok büyüme gösteren reyonları incelediğimizde ise kuru gıda, kasap, temizlik malzemeleri, meyve-sebze, self servis, kişisel bakım ve hijyene yönelik ürünlerin ön plana çıktığını görmekteyiz. Yaşanan trafik ve sipariş artışının yarattığı hacme paralel olarak teslimat kapasitemizin de yüzde 100’ü üzerinde bir servis sağlamaktayız. Ayrıca her türlü hijyen önlemi alınan 630 mağazamıza müşterilerimizi alışverişe bekliyoruz.”


Süpermarkete gitmek istemeyen vatandaşlar online alışverişe yöneldi

TOBB E-ticaret Meclisi Üyesi, Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli de konu ile ilgili şunları aktardı:

“Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilen Corona virüsünün yol açtığı panik, internet alışverişlerinde sıra dışı bir hareketliliğe yol açtı. Gıda satışı yapan internet siteleri başta olmak üzere, kolonya markalarının web siteleri, hijyen ürünleri ve medikal ürün satışı yapan e-ticaret sitelerinde daha önce hiç rastlamadığımız bir yoğunluk var.

Siteler özellikle kuru gıda ve kolonya siparişlerine yetişemediklerini aktarıyor. Hatta tekstil satışı yapan e-ticaret sitelerinde de bir canlanma oldu. Bunu da alışveriş merkezlerine gitmekten çekinen vatandaşların alışveriş kanallarını online siparişe yönelttiği şeklinde yorumlayabiliriz.

Bazı kalemlerin satış hacminde yüzde 300’e varan büyümeler olduğu görülüyor. Maalesef böyle durumlarda ürünleri normal fiyatından daha yüksek fiyatlara satmak isteyen fırsatçılar da ortaya çıkıyor. Vatandaşların fiyat karşılaştırması yaparak satın alma kararı vermesi daha doğru olacaktır.”

Corona salgını kuryelerin işlerini artırdı

Türkiye’de corona salgınının ardından evden çıkmayan vatandaşlar internet siparişini tercih ediyor. Motorlu kuryelerin mesaisi de arttı. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde vatandaşlar gıda ve temizlik alışverişini internetten yapmaya başladı. Kuryeler, önceki aya oranla yaklaşık 3 saat fazladan mesai yapıyor.

Para alışverişi yapmak istemiyorlar

Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Burhan Akgül, kurye hizmeti veren personelin çok yoğun günler yaşadığını belirtip, market alışverişleri dahil internet üzerinden alışveriş yapıldığını söyledi. Halkın virüs korkusuyla evlerinde yemek yapmayı tercih ettiğini anlatan Akgül, yemek siparişlerinden çok mutfak ihtiyaçlarında artış olduğunu kaydetti. Akgül, “İnsanlar para alışverişi de yapmak istemiyor. Bu yüzden online ödemeli alışveriş yapıyor” dedi.

Hava yolu harcamalarında sert düşüş!

Salgınla birlikte hayatın olağan akışı sert biçimde değişirken, bu değişim harcamalara da yansıdı. Salgından en çok etkilenen sektörlerden olan havacılıktaki düşüş, rakamlara da yansıdı.

Yine TCMB verilerine göre, 6 Mart haftasında 495 milyon TL olan “banka ve kredi kartı ile yapılan hava yolu harcamaları tutarı” da 20 mart haftasında yüzde 42 düşüşle 287 milyon TL’ye geriledi. Bir ay önceki 21 Şubat’la biten haftadaki 686 milyon TL’lik harcamaya göre ise düşüş yüzde 58 oldu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan iki gün önce yaptığı açıklamada tüm uluslararası uçuşların durdurulduğunu açıklamıştı. Türk Hava Yolları (THY) yurt içinde sadece 14 kente uçuş yapacağını duyururken, Pegasus tüm uçuşlarını durdurdu. Bu kararlar sonrasında hava yolu harcamalarının daha da düşmesi bekleniyor.

Konaklama harcaması yarıya indi!

Salgının olumsuz etkilediği bir diğer sektör olan konaklamada da sert düşüş yaşandı. 6 Mart haftasında 239 milyon TL olan banka ve kredi kartı ile yapılan konaklama harcaması, 20 Mart haftasında yüzde 47’lik azalışla 127 milyon TL’ye geriledi.


6 Mart haftasında 446 milyon TL olan seyahat acenteleri/taşımacılık harcaması ise 20 Mart haftasında 308 milyon TL’ye geriledi.

Market alışverişi yaparken corona virüsünden korunmak için mutlaka dikkat edilmesi gerekenler


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.