Corona virüsü salgınından korunma için adım adım yönerge

Sağlık yetkilileri, corona virüsü korunma yöntemlerine dair adım adım yönerge ve tavsiyelerde bulunuyor. Kendimizi nasıl koruruz? 14 gün kuralı nedir? Evde hasta izlemi nasıl olmalıdır?

Corona virüsü salgının korunmak için adım adım yönerge

Corona virüsü salgının korunmak için adım adım yönerge:

1- Ellerinizi sıcak su ve sabun ile en az 20 saniye ovalayarak yıkayın. Su ve sabuna erişemediğiniz durumlarda hijyenik jel kullanın.


ellerinizi sıcak suyla 20 saniye yıkayın

elleri yıkarken en çok hangi bölgeler unutuluyor

2- Öksürüp hapşırırken mendil kullanın.

corona virüsü korunma öksürme hapşırma mendil

3- Mendiliniz yoksa kıyafetinizin kol kısmıyla içine doğru yüzünüzü kapatarak öksürmeye veya hapşırmaya dikkat edin.

Mendil yoksa kıyafetinizin kol kısmıyla içine doğru yüzünüzü kapatarak öksürmeye veya hapşırmaya dikkat edin.

4- Gözlerinize, burnunuzu ve ağzınıza dokunmamaya çalışın!

corona virüsü korunma önlemleri Gözlerinize, burnunuzu ve ağzınıza dokunmamaya çalışın!

5- Hasta kişilerle yakın temastan kaçının!

Hasta kişilerle yakın temastan kaçının!

Corona virüsü bulguları neler?

Virüse yakalandığınızı düşünüyorsanız, dikkat etmeniz gereken hastalık belirtileri şunlar:

Corona virüsü bulguları neler?

Sağlık Bakanlığı’ndan corona virüsü korunma uyarıları:

Corona virüsü Sağlık Bakanlığı 14 gün kuralı ve Coronavirus korunma yolları son günlerin en çok araştırılanlar arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Özellikle yurt dışından gelenler için Sağlık Bakanlığı 14 gün kuralı yayınlayarak Coronavirus salgınına karşı önemli tedbirleri kamuoyuyla paylaştı. Peki, Coronavirus korunma yolları nelerdir? Sağlık Bakanlığı 14 gün kuralı ile ilgili merak edilen detaylar…

Corona virüsü salgınına karşı korunma yollarının başında hijyen geliyor. Sık sık elleri yıkamak, maske takmak, elleri yıkadıktan sonra antiseptik veya kolonya kullanmak, tokalaşmadan olabildiğince kaçınmak en etkileyici korunma yolları arasında yer alıyor.

Bununla birlikte bağışıklık sistemini güçlü tutmak gerekirse yine doktor kontrolünde bağışıklığı kuvvetlendirmek için ilaç ve gıda takviyesi yapmak da ikinci sıradaki korunma yolları arasında yer alıyor. Yine sağlıklı ve dengeli beslenme ile düzenli uyku da corona virüsü salgınına karşı alınabilecek tedbirler arasında sıralanıyor.

Sağlık Bakanlığı 14 gün kuralı

Son 14 gün içerisinde corona virüsü olan ülkelerden gelinmesi halinde Sağlık Bakanlığı’nın uyarıları şu şekilde:

• Ateş ve öksürük yoksa bile 14 gün evden çıkılmaması tavsiye ediliyor.

• Evden çıkılacaksa maske takılmalı.

• Mümkün olduğunca toplu taşıma kullanılmamalı.

• Ziyaretçi kabul etmeyin.

• Ayrı bir odada kalın.

• Odanızı sık sık havalandırın.


• Mümkünse ayrı tuvalet kullanın.

• Ayrı tabak ve bardak kullanılmalı.

• Evde de tıbbi maske takılmalı.

Evde hasta izlemi

Hastaneye yatış gerekmediği düşünülen ve altta yatan hastalığı bulunmayan (akciğer, kalp, böbrek yetmezliği, veya bağışıklık yetmezliği vb) olası/kesin COVID-19 vakaları semptomlar düzelene kadar evde takip edilebilir.

1- Evde izlenen hastalar iyileşene kadar İl Sağlık Müdürlüğü tarafından takip edilmelidir.

2- Hasta izlem süresini mümkünse evde geçirmesi uygundur.

3- Başka kişi/kişiler ile aynı ortamı paylaştığı (ev, sokak, hastane vb.) zaman tıbbi maske takmalıdır.

4- Ev halkına bulaşma riskini önlemek için evde takipli hastalar mümkünse evdeki diğer kişilerden farklı bir odada, mümkün değil ise iyi havalanan bir odada oturmalı, diğer kişilerden en az 1 metre uzakta olmalıdır ve tıbbi maske takmalıdır, maskenin nemlenmesi halinde yenisi ile değiştirmelidir.

5- Eve ziyaretçi kabul edilmemelidir.

6- Hasta bakımını tercihen genel durumu iyi tek bir kişi yapmalıdır. Hastanın bakımını kişisel temizliğini yapan kişi tıbbi maske, kullanmalıdır.

7- Hastanın ev içindeki hareketi sınırlandırılmalı; tuvalet, banyo gibi ortak kullanılan alanlar iyi havalandırılmalı; klozet, kapı kolları ve lavabo gibi yüzeyler her kullanımından sonra uygun şekilde temizlenmeli, mümkünse ayrı banyo ve tuvalet kullanılmalıdır.

8- Hastaya ve yakınlarına solunum hijyeni konusunda eğitim verilmelidir (Öksürme veya hapşırma sırasında bir mendille (tercihen kağıt mendille) ağzını kapatmalı, kullanılmış mendiller ağzı kapalı ve delik olmayan naylon poşetlere konularak ağzı kapatılarak, ikinci bir naylon poşet içerisinde atılmalı, ellerini sıklıkla yıkamalı).

9- Hasta, kişisel eşyalarını başkaları ile paylaşmamalı, ev halkının bardak, tabak, havlu gibi eşyalarını kullanmamalı; eğer kullanması gerekirse bu eşyaları iyice su ve sabunla yıkamalıdır. Vakanın kullandığı kıyafetler 60-90°C’de normal deterjan ile yıkanmalıdır.

10- Hasta odasının, kıyafetlerinin vb. temizliği esnasında eldiven kullanılmalıdır.

11- Tüm ev sakinleri kendi sağlık durumlarını takip etmeli ve belirti ortaya çıkması durumunda sağlık kurumuna başvurmalıdır.

12- Hastanın semptomları takip edilmeli, bir kötüleşme olursa acil tıbbi yardım istenmeli ve hastanın durumu hakkında sağlık kuruluşuna bilgi verilmelidir.

13- Hastanın nakli gerekli ise nakil sırasında mutlaka tıbbi maske takmaları sağlanmalıdır.


Kaynak:

Corona virüsü öne çıkan belirtileri neler?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.