Sağlık yetkilileri, corona virüsü korunma yöntemlerine dair adım adım yönerge ve tavsiyelerde bulunuyor. Kendimizi nasıl koruruz? 14 gün kuralı nedir? Evde hasta izlemi nasıl olmalıdır?
Corona virüsü salgının korunmak için adım adım yönerge:
1- Ellerinizi sıcak su ve sabun ile en az 20 saniye ovalayarak yıkayın. Su ve sabuna erişemediğiniz durumlarda hijyenik jel kullanın.
2- Öksürüp hapşırırken mendil kullanın.
3- Mendiliniz yoksa kıyafetinizin kol kısmıyla içine doğru yüzünüzü kapatarak öksürmeye veya hapşırmaya dikkat edin.
4- Gözlerinize, burnunuzu ve ağzınıza dokunmamaya çalışın!
5- Hasta kişilerle yakın temastan kaçının!
Corona virüsü bulguları neler?
Virüse yakalandığınızı düşünüyorsanız, dikkat etmeniz gereken hastalık belirtileri şunlar:
Sağlık Bakanlığı’ndan corona virüsü korunma uyarıları:
Corona virüsü Sağlık Bakanlığı 14 gün kuralı ve Coronavirus korunma yolları son günlerin en çok araştırılanlar arasında ilk sıralarda yer alıyor.
Özellikle yurt dışından gelenler için Sağlık Bakanlığı 14 gün kuralı yayınlayarak Coronavirus salgınına karşı önemli tedbirleri kamuoyuyla paylaştı. Peki, Coronavirus korunma yolları nelerdir? Sağlık Bakanlığı 14 gün kuralı ile ilgili merak edilen detaylar…
Corona virüsü salgınına karşı korunma yollarının başında hijyen geliyor. Sık sık elleri yıkamak, maske takmak, elleri yıkadıktan sonra antiseptik veya kolonya kullanmak, tokalaşmadan olabildiğince kaçınmak en etkileyici korunma yolları arasında yer alıyor.
Bununla birlikte bağışıklık sistemini güçlü tutmak gerekirse yine doktor kontrolünde bağışıklığı kuvvetlendirmek için ilaç ve gıda takviyesi yapmak da ikinci sıradaki korunma yolları arasında yer alıyor. Yine sağlıklı ve dengeli beslenme ile düzenli uyku da corona virüsü salgınına karşı alınabilecek tedbirler arasında sıralanıyor.
Sağlık Bakanlığı 14 gün kuralı
Son 14 gün içerisinde corona virüsü olan ülkelerden gelinmesi halinde Sağlık Bakanlığı’nın uyarıları şu şekilde:
• Ateş ve öksürük yoksa bile 14 gün evden çıkılmaması tavsiye ediliyor.
• Evden çıkılacaksa maske takılmalı.
• Mümkün olduğunca toplu taşıma kullanılmamalı.
• Ziyaretçi kabul etmeyin.
• Ayrı bir odada kalın.
• Odanızı sık sık havalandırın.
• Mümkünse ayrı tuvalet kullanın.
• Ayrı tabak ve bardak kullanılmalı.
• Evde de tıbbi maske takılmalı.
Evde hasta izlemi
Hastaneye yatış gerekmediği düşünülen ve altta yatan hastalığı bulunmayan (akciğer, kalp, böbrek yetmezliği, veya bağışıklık yetmezliği vb) olası/kesin COVID-19 vakaları semptomlar düzelene kadar evde takip edilebilir.
1- Evde izlenen hastalar iyileşene kadar İl Sağlık Müdürlüğü tarafından takip edilmelidir.
2- Hasta izlem süresini mümkünse evde geçirmesi uygundur.
3- Başka kişi/kişiler ile aynı ortamı paylaştığı (ev, sokak, hastane vb.) zaman tıbbi maske takmalıdır.
4- Ev halkına bulaşma riskini önlemek için evde takipli hastalar mümkünse evdeki diğer kişilerden farklı bir odada, mümkün değil ise iyi havalanan bir odada oturmalı, diğer kişilerden en az 1 metre uzakta olmalıdır ve tıbbi maske takmalıdır, maskenin nemlenmesi halinde yenisi ile değiştirmelidir.
5- Eve ziyaretçi kabul edilmemelidir.
6- Hasta bakımını tercihen genel durumu iyi tek bir kişi yapmalıdır. Hastanın bakımını kişisel temizliğini yapan kişi tıbbi maske, kullanmalıdır.
7- Hastanın ev içindeki hareketi sınırlandırılmalı; tuvalet, banyo gibi ortak kullanılan alanlar iyi havalandırılmalı; klozet, kapı kolları ve lavabo gibi yüzeyler her kullanımından sonra uygun şekilde temizlenmeli, mümkünse ayrı banyo ve tuvalet kullanılmalıdır.
8- Hastaya ve yakınlarına solunum hijyeni konusunda eğitim verilmelidir (Öksürme veya hapşırma sırasında bir mendille (tercihen kağıt mendille) ağzını kapatmalı, kullanılmış mendiller ağzı kapalı ve delik olmayan naylon poşetlere konularak ağzı kapatılarak, ikinci bir naylon poşet içerisinde atılmalı, ellerini sıklıkla yıkamalı).
9- Hasta, kişisel eşyalarını başkaları ile paylaşmamalı, ev halkının bardak, tabak, havlu gibi eşyalarını kullanmamalı; eğer kullanması gerekirse bu eşyaları iyice su ve sabunla yıkamalıdır. Vakanın kullandığı kıyafetler 60-90°C’de normal deterjan ile yıkanmalıdır.
10- Hasta odasının, kıyafetlerinin vb. temizliği esnasında eldiven kullanılmalıdır.
11- Tüm ev sakinleri kendi sağlık durumlarını takip etmeli ve belirti ortaya çıkması durumunda sağlık kurumuna başvurmalıdır.
12- Hastanın semptomları takip edilmeli, bir kötüleşme olursa acil tıbbi yardım istenmeli ve hastanın durumu hakkında sağlık kuruluşuna bilgi verilmelidir.
13- Hastanın nakli gerekli ise nakil sırasında mutlaka tıbbi maske takmaları sağlanmalıdır.
Kaynak:
- T.C. Sağlık Bakanlığı – Yeni Koronavirüs (COVID-19)
- T.C. Sağlık Bakanlığı – Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü (HSGM) COVID-19 (2019-n CoV hastalığı) Rehberi Bilim Kurulu Çalışması
- Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) – Q&A on coronaviruses (COVID-19)
- World Health Organization (WHO) – Coronavirus disease (COVID-19) outbreak