Covid-19 virüsünde hangi hastalığı olanlar risk altında?

Covid-19 corona virüsü salgınında kimler, hangi hastalığı olanlar risk altında? Virüs her yaştan, her durumda insanı etkileyebiliyor ancak daha önceden sağlık sorunu olanlar ve belli bir yaşın üzerindekilerde sonuçları daha ağır olabiliyor. 

Covid-19 virüsünde hangi hastalığı olanlar risk altında?

Covid-19 corona virüsünde hangi hastalığı olanlar risk altında?

Covid-19 virüsünde kimler risk altında?

Nefes yoluyla bulaşan corona virüsü, sağlık sorunları olanlara daha kolay bulalmaz. Virüsü kapma riski herkeste aynı.


Ancak bağışıklık sistemi daha zayıf olanlar, kalp rahatsızlığı, şeker hastalığı ya da astımı olanlar, virüsü kaptıktan sonra daha ağır bir hastalık geçirebiliyor.

Çoğu kişi virüsü kaptıktan birkaç gün sonra, iyi bir dinlenmeyle iyileşebiliyor. Ancak küçük bir kesim için de olsa hayatî tehlike yaratabiliyor.

Bu kişiler için de belirtiler aynı oluyor: Öksürük, yüksek ateş ve nefes almada zorluk.

Hangi hastalığı olanlar risk grubunda?

Yüksek risk grubuna girenler 70 yaş üstü herkes ve 70 yaşın altında olup aşağıdaki sağlık sorunlarından birini yaşayanlar:

  • Anfizem, bronşit ya da astım gibi kronik akciğer hastalıkları,
  • Kronik kalp hastalıkları
  • Kronik böbrek hastalıkları
  • Hepatit gibi kronik karaciğer hastalıkları
  • Parkinson, MS, serebral palsi ya da öğrenme zorluğu çekme gibi kronik nörpolojik hastalıklar
  • Diyabet
  • Dalak hastalıkları, daha önce dalak ameliyatı geçirmiş olma
  • AIDS gibi hastalıklar, steroidler ya da kemoterapi gibi tedaviler sebebiyle zayıflayan bağışıklık sistemi sorunları
  • Çok yüksek kilo

Hamileler de risk grubunda.

Önümüzdeki günlerde sadece İngiltere’de hamile, 70 yaş üstü ya da kanser hastası toplam 1 milyon 400 bin insanın virüsten olumsuz şekilde etkilenmesi bekleniyor. Bu sebeple bu kişilere İngiltere’de 12 hafta karantina uygulanması planlanıyor.

Astımım var, ne yapmalıyım?

Astım UK isimli astım konusunda çalışan kuruluş, günlük aldığınız ilaçlara devam etmenizi ve nefes cihazınızı eskisi gibi kullanmanızı öneriyor. Böylece soluk borusuna bulaşan corona virüsü gibi virüsler enfekte olduğunda astım krizi geçirmenizin önüne geçmiş olursunuz.

Cihazınızı da sürekli yanınızda taşıyın. Eğer astımınız kötüleşirse ve corona virüsü kaptığınızdan kuşkulanıyorsanız, bir sağlık kuruluşuna başvurun.

Yaşım 70’in üzerinde, kendimi karantinaya almalı mıyım?

Uzmanlar, 70 yaş üzerinin evde kalmasını, özellikle kalabalık kapalı ortamlarda bulunmaması gerektiğini söylüyor.

Bu kişiler eğer yalnız yaşıyorsa, tanıdıkları ya da ailelerine durumu bildirmeli ve alışveriş gibi ihtiyaçları için yardım talebinde bulunmalı. Ailelere de 70 yaş üstü tanıdıklarını düzenli olarak arayıp durumları hakkında bilgi alması tavsiyesinde bulunuluyor.

Kronik bir hastalığım var, ne yapmalıyım?

Yüksek tansiyon, akciğer fonksiyonlarında sıkıntı, güçsüz bağışıklık sistemi gibi sorunlarınız varsa, virüsün bulaşması halinde ciddi sonuçlar doğurması olası.

Kış gribi ya da nezle gibi hastalıklarda da diğer insanlara göre daha ağır sonuçlarla karşılaşıyorsanız, corona virüsü kaptığınızda da sonuçları ağır olacaktır. Bu sebeple virüsü kapma riskini en aza indirecek önlemler almalısınız.

Evde kendinizi izole etmek, kalabalık ortamlarda bulunmamak, sevdiklerinizle bile olsa sosyal mesafeye dikkat etmek bunların başında geliyor.

Eğer normal bir soğuk algınlığı belirtileri gösteriyorsanız, kesinlikle evde kalmalı ve dinlenmelisiniz. Eğer belirtiler ağırlaşırsa ve 7 gün içinde kendinizi daha iyi hissetmezseniz, bir sağlık kuruluşuna başvurun.


Telefonlar 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM-184) Korona Danışma Hattı’nı da arayabilirsiniz.

Şeker hastasıyım, ne yapmalıyım?

Tip 1 ya da tip 2 diyabet hastaları daha büyük risk altında.

Diyabet üzerine çalışan uzman Dan Howarth, “Eğer diyabetiniz varsa ve öksürük, yüksek ateş belirtilerinin yanı sıra nefes almakta zorluk yaşıyorsanız, düzenli şekilde kan şekerinizi ölçmelisiniz.” diyor ve ekliyor:

“7 gün boyunca evden çıkmayın ve düzenli ilaçlarınızı almaya devam edin. Aile sağlığı merkezi, eczane ya da hastanelere gitmeyin. Kan şekerinizi sık aralıklarla ölçün ve durumunuz 7 gün içinde düzelmez ya da daha kötüye giderse, gerekli tıbbi birimlere telefon ederek durumunuzu bildirin.”

Türkiye’de bu birim, SABİM-184 hattı.

Hamile kadınlar endişelenmeli mi?

Hamile kadınların ve bebeklerinin corona virüsü kapması halinde daha ağır sonuçlarla karşılaştığına dair henüz bir kanıt yok. Ancak uzmanlar yine de hamileleri çok daha fazla dikkat etmesi ve sosyal temasları durdurması konusunda uyarıyor.

Sigara içiyorum, risk grubunda mıyım?

Kamu sağlığı gönüllülerinden Deborah Arnott, corona virüsü kapması halinde hayati tehlike riskini azaltmak için sigara içenlerin sigarayı azaltması ya da tamamen bırakması tavsiyesinde bulunuyor:

“Sigara içenlerin nefes yolu enfeksiyonlarını kapsamı ihtimali diğer insanlara göre iki kat yüksektir ve kolayca zatürre olabilirler.

“Sigarayı bırakmak sağlılığınız için her açıdan faydalı olacağından sigara içenler, corona virüsü salgınını sigarayı bırakmak için bir motivasyon olarak görmeli. corona virüsü yayılmadan önce sigarayı bırakmalı ve akciğerlerinizin bu virüse karşı bağışıklığını artırmalısınız.”

Düzenli ilaçlarım konusunda ne yapmalıyım?

Eğer kendinizi iyi hissetmiyorsanız ve belirtileri gösteriyorsanız, yine de reçeteli ilaçlarınızı almaya devam edin. Böylece başka sağlık sorunları yaşamanın önüne geçmiş olursunuz.

Eğer ilaçlarınızı alamayacak durumdaysanız yakınlarınızdan sizin için eczaneye gidip ilaçlarınız almasını rica edin.

Grip aşısı vurulmalı mıyım?

Corona virüsü gripten çok farklı bir virüs ve henüz aşısı bulunamadı. Bu sebeple grip aşısı corona virüsüne fayda etmeyecektir. Ancak normal gribe karşı size korur. Bu da aynı anda iki virüsü kapmanız halinde işinizi kolaylaştırır.

Nasıl güvende olurum?

Virüsün öksürükle ve toplu alanlardaki kapı kolları gibi daha önce bulaştığı yüzeyler üzerinden yayıldığı biliniyor. Hijyene dikkat etmek, virüsü kapmanızı da engelleyecektir:

  • Hapşırırken ya da öksürürken ağzınızı bir peçeteyle kapatın ve ardından o peçeteyi atın
  • Ellerinizi sabun ve suyla sık sık yıkayın, eğer sabun bulmanız mümkün değilse o zaman dezenfektanlarla temizleyin
  • Diğer insanlarla temastan kaçının
  • Ellerinizin temiz olduğundan emin değilseniz gözlerinize, ağzınıza ve burnunuza dokunmayın.

Maske takmalı mıyım?

İngiliz Akciğer Derneği, maskelerin corona virüsüne karşı ne kadar koruma sağladığı henüz bilinmediği için, maske takmayı önermiyor.

Hatta, akciğer sorunları yaşayan kişilerin maske takması, nefes almalarını da zorlaştıracağı için takmamaları tavsiye ediliyor.


Kaynaklar:

Corona virüsü (Covid-19) vücudu nasıl etkiliyor?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.