Erdoğan corona tedbirlerini açıklıyor: İşte dikkat çeken kararlar!

Cumhurbaşkanı Erdoğan corona tedbirlerini açıklıyor: İşte dikkat çeken kararlar!

Erdoğan corona tedbirlerini açıklıyor: İşte ekonomi kararları!

Son Dakika – Çankaya Köşkü’nde 4 saat süren kritik corona zirvesi sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Koronavirüsle Mücadele Eşgüdüm Toplantısı sonrası ulusa sesleniş konuşması yapıyor…

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar: 


• Türkiye bu sürece olabilecek en hazırlıklı şekilde yakalandı.

• Bu salgın ile dünyada köklü değişiklikler yaşanabilir.

• Artık hiçbir şeyin eskisi gibi gitmeyeceği, gidemeyeceği açıkça ortadadır. Küresel ekonomik, siyasi ve sosyal düzende köklü değişiklikler yaşanması muhtemel yeni bir döneme giriyoruz.

• Bir yandan sorunun çözümü için gayret edecek, diğer yandan da geleceği inşa etmenin mücadelesini vereceğiz. 21. asrı Türkiye’nin asrı haline getireceğiz.

• Dünya Sağlık Örgüyü 11 Mart’ta koronavirüs pandemisi ilan etti. Bugün dünyada teşhis edilen kişi sayısı 200 bine, ölen sayısı 8 bine yaklaştı.

• İnsanlık tarihine damga vuran pek çok salgın olmuştur. Yakın zamanda da SARS ve MERS ile mücadele edilmiştir. Ayrıca 2009’daki Domuz Gribi ve 2014’teki Ebola gibi salgınlarla yüzleşilmiştir.

•  Şu anda dünyada insan ölümlerine neden olan hastalıklar düşmüştür. Ancak hala insan ölümlerine neden olan salgınlar yaşanıyor.

• Önüne geçilmediği takdirde salgının kitlesel ölümlere yol açması hala devam ediyor. Özellikle son aylarda yaşadığımız sürecin insanlık üzerinde yapacağı etkiyi henüz bilemiyoruz.

• Dünyayının nasıl evrileceğini bilemiyoruz ancak hiçbir şeyin eskisi gibi gideceğini de biliyoruz.

• Türkiye’nin bu fotoğrafı durdurak oraya odaklanması şart.

• Batı ülkeleri vatandaşlarını sahipsiz bırakmıştır.

• Salgında ölen ölür kalan sağlar bizimdir diyenleri görüyoruz. Kriz büyüdükçe bu tartışma da sürecektir.

• Bir yandan önümüzdeki sorunun çözümü için gayret edecek bir yandan da geleceğe odaklanacağız.

• Dünyada insanların günlük hayatlarında evlerinde kalmasına yönelik tedbirler açıklandı.

• Corona virüsünde 200 bin kişide vaka görülürken ölen kişi sayısı 8 bine yaklaştı. 80 bin kişi iyileşirken diğerlerinin tedavisi devam ediyor.

Corona tedbirleri

• Türkiye tedbirlerini süratle alarak hayata geçirmiştir. Aldığımız tedbirler neticesinde virüsün ülkemize sirayeti oldukça geç ve sınırlı olmuştur.

• Aldığımız her tedbir insanlarımızı ve geleceğimizi korumaya yöneliktir. Tedbirlerimiz bulaşıcılığı önlemeye yöneliktir. Her birimizin bu konuda fedakarlıkta bulunma sorumluluğu vardır. Açıklanan tedbirlere hep birlikte hassasiyetle uyulmasına özen gösterilmeli.

• Açıklanan tedbirleri hep birlikte hassasiyetle uygularsak, evde kalma süresini 3 haftayla sınırlı tutabiliriz.

• LGS ve YKS ertelenebilir.

• ALO 184’ü arayın.

• Vatandaşlarımızdan isteğimiz Covid-19 tehdidi geçene kadar mümkün olduğu kadar evlerinden çıkmamalarıdır. Sosyal hareketliliği ne kadar azaltırsak virüsün tehdidini o derece düşürürüz. Vakit gönlümüzce gezme vakti değildir. Yapabileceğimiz her şeyi evimizden yapma vaktidir.

• Bilim Kurulumuzun önerisiyle önce İstanbul ve Ankara’da başlatılmak üzere 65 yaş üzeri vatandaşlarımıza maske ve kolonya dağıtacağız.

• Kamu bankalarımız 76 yaş üzeri emeklilerimizin maaş ödemelerini isterlerse evlerinde yapacaklardır.

Ekonomi kararları:

En büyük önceliğimiz üretim ve istihdamın sekteye uğramamasıdır. Kamu özel dayanışması ile güçlenerek çıkacağız. Ekonomimiz için koruma kalkanı olacak bir paketi devreye alıyoruz 100 milyar liralık kaynak setini devreye alıyoruz.

1- Perakende, AVM, Demir-Çelik, Otomotiv, Lojistik-Ulaşım, Sinema-Tiyatro, Konaklama, Yiyecek-İçecek, Tekstil-Konfeksiyon ve Etkinlik sektörleri için Muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemelerini 6’şar ay erteliyoruz.

2- Konaklama vergisini Kasım ayına kadar uygulamayağız.

3- Otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemelerini Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için 6 ay süreyle erteledik.

4- İç hava yolu taşımacılığında 3 ay süreyle KDV oranını yüzde 18’den yüzde 1’e indiriyoruz.

5- Nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi ana para ve faiz ödemelerini asgari 3 ay öteleyecek ve gerektiğinde bunlara ilave finansman desteği sağlayacağız.

6- İhracattaki geçici yavaşlama sürecinde kapasite kullanım oranlarının korunma amacıyla ihracatçıya stok finansmanı desteği vereceğiz.


7- Bu dönemde işlerinin olumsuz gittiğini beyan edip talepte bulunan esnaf ve sanatkarların Halkbank’a olan kredi borçlarının Nisan, Mayıs ve Haziran ana para ve faiz ödemelerini 3 ay süreyle ve faizsiz olarak erteleyeceğiz.

8- Kredi garanti fonu limitini 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkartacak, kredilerde önceliği gelişmelerden olumsuz etkilendiği için likidite ihtiyacı oluşan ve teminat açığı bulunan firmalar ile kobilere vereceğiz.

9- Vatandaşlarımız için uygun ve avatanjlı şartlarda sosyal amaçlı kredi paketleri devreye alınmasını teşvik edeceğiz.

10- 500 bin liranın altındaki konutlarda kredilendirebilir miktarını yüzde 80’den yüzde 90’a çıkaracak, asgari peşinatı yüzde 10’a düşüreceğiz.

11- Corona virüs etkisiyle Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında temerrüde düşen firmaların kredi siciline mücbir sebep notu düşülmesini sağlayacağız.

12- Asgari ücret desteğini devam ettireceğiz.

13- Mevzuatımızdaki esnek ve uzaktan çalışma modellerinin daha etkin hale getirilmesini temin edeceğiz.

14- Kısa çalışma ödeneğini devreye alacak, bundan faydalanmak için gereken süreçleri kolaylaştıracak veya hızlandıracağız. Böylece faaliyetine ara veren iş yerlerindeki işçilere geçici bir gelir desteği verirken işverenlerin de maaliyetini azaltmış olacağız.

15- En düşük emekli maaşını 1500 liraya yükseltiyoruz.

16- Emeklilerin bayram ikramiyesini Nisan ayı başında ödüyoruz.

17- Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın belirlediği kriterlere göre ihtiyaç sahibi ailelere yapılacak nakdi yardımlar için ilave 2 milyar liralık bir kaynak ayırıyoruz.

18- İstihdamdaki sürekliliği temin etmek amacıyla 2 aylık telafi çalışma süresini 4 aya çıkarıyoruz.

19- Tek başına yaşayan 80 yaş üstü yaşlılarımız için sosyal hizmet ve evde sağlık hizmetlerinden oluşan periyodik takip programını devreye alıyoruz.

Erdoğan’ın konuşması

Çanakkale deniz zaferimizin 105. yıl dönümünde aziz şehitlerimizi hürmetler yad ediyorum. Bu vesileyle asırlardır ülkemizin bağımsızlığı için canlarını feda eden bütün şühedaya, şehit düşen güvenlik güçlerimize Allah’tan rahmet niyaz ediyorum. Çanakkale Savaşları’nın muzaffer komutanı, İstiklal Savaşı’mızın Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarını rahmetle yad ediyorum.

İnsanlık tarihi boyunca salgın hastalıklar çok ciddi can kayıplarına yol açmıştır. Tarih kitaplarında Avrupa nüfusunun 3’te 1’i ile 3’te 2’sinin ölümüyle sonuçlanan salgın hastalıklardan söz ediliyor. Kendi tarihimizde de İstanbul nüfusunun yarısının hayatını kaybettiği salgınlara rastlıyoruz.

Salgınlar, büyük siyasi, sosyal ve ekonomik dönüşümlerin de tetikleyicisi olmuştur. Osmanlı’nın İstanbul’u fethi ve Rönesans gibi pek çok hadisede bu dönüşümlerin izini görmek mümkündür. Yakın tarihimizde de SARS gibi salgın hastalıklarla mücadele edilmiştir. Ayrıca dünyamız 2009’daki domuz gribi, 2014’te Ebola salgını gibi tehditlerle yüzleşmiştir. İlaç sektöründe yaşanan gelişmeler büyük can kayıplarının önüne geçmiştir.

Salgın hastalıkların kitlesel ölümlere yol açma tehlikesi hala vardır. Her türlü hastalığa karşı hızlı ve etkin önlemler alınması gerekiyor.

Artık hiçbir şeyin aynı şekilde gidemeyeceği açıktır. Köklü değişiklikler yaşanması muhtemel bir döneme giriyoruz. Türkiye’nin bu fotoğrafı kendi içinde avantajlı bir yerde durdurarak oraya döndürmesi şart. Ülkemizin temel alanlarında gerçekleştirdiğimiz büyük dönüşüm sayesinde Türkiye bu süreç en hazırlıklı şekilde yakalanmıştır.

Ülkemizin uyguladığı politikalar özel sektörü desteklerken, eğitim, sağlık, sosyal hizmetler gibi alanlarda kesintisiz sürmesini sağlamıştır. Batı ülkeleri ise tüm temel kamu hizmetlerini görünüşte özel sektöre terk ederek ama aslında başından savarak halkını yalnız bırakmıştır. Avrupa ülkeleri hastaneleri ve diğer hizmet kurumlarını devletleştirmeye başladı. Kriz derinleştikçe bu tür tartışmalar artacaktır.

Yaşadığımız sürecin bu derin arka planını ve geleceği görerek değerlendirmemiz gerekiyor. Bir yanda sorunun çözümü için gayret edcek, diğer yandan da geleceği inşa etmenin mücadelesini vereceğiz. Büyük ve güçlü Türkiye hedefimize 2053 ve 2071 vizyonlarımıza bağlılığımızı artırarak daha çok çalışacağız. 21. asrı Türkiye’nin asrı haline getireceğiz.

Yeni Koronavirüs hastalığı Çin2in Vuhan şehrinde tespit edildi. Ocak ayının birinci yarısında ilk ölüm haberi geldi. Hemen ardından hastalık Tayland, Japonya ve ABD’de de görüldü. OCak ayının son haftasında Çin yönetimi Vuhan’dan başlayarak virüsün görüldüğü şehirleri karantinaya almaya başladı. BVirüs Avrupa’da ilk olarak 27 Ocak’ta Fransa’da tespit edildi. DSÖ acil durum ilna etmeye karar verdi.

Şubat ayı başında Çin’de ölümler artarken, Avustralya, BAE gibi ülkelerden yeni vaka haberleri geldi. Yolcu gemilerinden sınır kapılarına kadar tüm ulaşım araçlarında karantina tedbirleri yaygınlaştırılmaya başlandı. Şubat ayına gelindiğinde Kovid-19 teşhisi 40 bini geçerken, ölenlerin sayısı bine yaklaştı ve SARS salgınındaki can kaybını geride bıraktı. Çin dışındaki ülkelerde de ölümlerin başlamasıyla salgının dünya çapındaki faturası ağırlaştı.

Şubat’ın üçüncü haftasında İran’da ve İtalya’da virüsün hızla yayıldığı görüldü. Şubat’ın son ayında virüs geniş bir alanı etkisi altına almıştı. Suudi Arabistan 27 Şubat’ta umre ziyaretlerini askıya aldığını açıkladı. İtalya’daki ölümler dikkat çekici şekilde arttı. DSÖ dünya çapında Koronavirüs pandemisi ilan etti.

Pek çok ülke havayolu ulaşımı başta olmak üzere sınırlarını kapatmaya yönelik tedbirler aldı. Aynı şekilde insanların günlük hayatlarında evlerinde kalmalarını sağlamaya yönelik pek çok önlem açıklandı. Bugün Kovid-19 hastalığı teşhis edilen kişi sayısı 200 bine, ölen kişi sayısı ise 8 bine yaklaşmıştır. Teşhis koyulanlardan 80 bini iyileşirken, kalanların tedavisi sürmektedir.

Kimi ülke hızla sınırlarını kapatıp sıkı karantinaya başvururken, kimileri de hastalığın serbest dolaşımına izin vermeyi tercih etmektedir. Türkiye en başından beri süreci yakından izlemiş ve tedbirlerini hayata geçirmiştir. 6 Ocak’ta Sağlık Bakanlığı bünyesinde operasyon merkezi 10 Ocak’ta da Bilim Kurulu oluşturarak gelişmeleri takibe aldık. 19 Ocak’ta herkesi bilgilendirdik.

Dışişleri, Sağlık ve Milli Savunma bakanlıklarımızın işbirliğiyle Wuhan’daki vatandaşlarımızı ülkeye getirerek karantinaya aldık. Bu yolcuların hiçbirinde hamdolsun virüs çıkmadı. Yolcuların termal kamerayla taranması ve bilgilendirilmesi işlemine geçtik. 3 Şubat’ta Çin’e olan tüm uçuşları durdurduk. Bu tarihte de aşamalı olarak önlemleri genişlettik. 

27 Şubat’ta İran, Irak ve Gürcistan’la sınırlarımızda sahra hastaneleri kurduk, İtalya ile tüm yolcu trafiğini durdurduk. 2 Mart’ta umreden dönen herkesin sağlık muayenesinden geçirilmesini kararlaştırdık. 6 Mart’ta İtalya’da bulunan yabancı uyrukluların ülkemize girişini yasakladık, vatandaşlarımız için de karantina zorunluluğunu getirdik.

Sağlık Bakanı’mız 12 Mart’ta ilk defa Avrupa’dan gelen bir vatandaşımızda Kovid-19 teşhisinin pozitif çıktığını paylaştı, ben de kendilerine Allah’tan rahmet diliyorum.

20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Birileri farklı şeyler söyleyebilir, bizim bütün hedefimiz insan hayatıdır. Altyapısı uygun mesleki teknik ve anadolu liselerimizi dezenfektan ve cerrahi maske yapabilecek hale getirdik. Haziran ayında yapılacak sınavların soru hazırlığı da tatil süreleri göz önünde bulundurularak yapılacaktır. Bu sınavları ileri bir tarihe ertelemeyi de gündemimize alabiliriz. Bu vesileyle bugün 20 bin öğretmenimizin atamasını gerçekleştirdiğimizi paylaşmak isterim, hayırlı olsun.

13 Mart’ta ülkemizdeki vaka sayısı 5’e çıktı, aynı gün yine şahsımın başkanlığında yapılan kapsamlı bir toplantıda yeni kararlar alındı. Avrupa, Fransa ve İspanya dahil 9 Avrupa ülkesiyle havayolu ulaşımını durdurduk. Hastanelere ziyaretçi sınırlaması getirdik.


AYRINTILAR GELİYOR…

Erdoğan: Covid-19 salgınının ciddi ekonomik sonuçları olacaktır


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.