Kurumsal esenlik konusunda 2020 yılının 8 trendi nedir?

Araştırmalara göre kurumsal esenlik, şirketlerin verimliliğini önemli ölçüde artırıyor. Z kuşağının esenlik, zindelik konularında bir önceki kuşaklardan çok daha talepkar olacakları öngörülüyor.

Kurumsal esenlik konusunda 2020 yılının 8 trendi nedir?
Kurumsal esenlik konusunda 2020 yılının 8 trendi nedir?

Uzmanlardan kurumsal esenlik konusunda 2020 yılının 8 trendi… 

Çalışanların zihin sağlığını koruması ve sürdürmesi konusunda işverenlerin stres yönetimi, mindfulness, meditasyon, zindelik koçluğu gibi desteklere ilgileri artarak devam ediyor. Kurumsal Zindelik Danışmanı Sibel Yücesan, iş dünyasında 2020’de öne çıkacak “zihin sağlığı ve esenlik” konularının artık bir lüks değil gereklilik olduğunu vurguluyor.


2020 yılında işveren ajandalarında yer alacak önemli konuların başında “esenlik ve zindelik” geliyor. Her ne kadar farklı kuşaklar iş hayatında bir arada olsalar da özellikle Y kuşağı ve çok yeni iş hayatına katılan Z kuşağının esenlik, zindelik konularında bir önceki kuşaklardan daha talepkar olacakları öngörülüyor. İşveren penceresinden bakıldığında yeni kuşakların talepkar olma hali, bu konuları lüks olmaktan çok gereklilik kategorisine doğru geçiş yaptırıyor.

Sibel Yücesan, kurumsal esenlik 2020 trendlerini sekiz ana başlıkta topluyor. İşte bu başlıklar:

1- Esenlik kavramına bütünsel yaklaşım

Esenlik (well being), zindelik (wellness) kelimesinden daha kapsamlı, zira insanın sadece beden, duygu, zihin boyutunda değil daha da geniş bir bağlamda iyi olması demek oluyor. Bunun içine, ruhsal, finansal, sosyal, kariyer, çevre gibi boyutlar ekleniyor. Bu da şirketlerin bu konuda tek atımlık çözümler yerine bütünsel yaklaşıma sahip olmalarını, çalışanlarına tüm alanlarda destek olmak ile ilgili stratejileri ortaya koymalarını, farkındalık eğitimleri, bina iyileştirmeleri gibi pratik çözümleri de düşünmelerini gerektiriyor.

2- Zihin sağlığına önem verme

Dünya Ekonomik Forumu 2019 raporuna göre dünya üzerinde en yaygın 10 hastalıktan 5’i zihinle ilgili ve zihin sağlığı gittikçe bozuluyor.Zihin sağlığının bozulması odaklanma, uyku, problem çözme, merak, yaratıcılık, olumlu düşünme, mental hastalıklar gibi konuların olumsuz etkilenmesi demek oluyor.

Çalışanın zihin sağlığını koruması ve sürdürmesi konusunda işverenlerin stres yönetimi, mindfulness, meditasyon, zindelik koçluğu gibi desteklere ilgileri artarak devam edecek.


3- Finansal zindelik desteği

Çalışanların finansal konularda iyi olma halini desteklemek adına çalışanın emekliliğini planlamasını, birikim yapmasını teşvik etme, kısa uzun vadede parasını iyi yönetmesi için eğitimler verme, eğitim yardımları, şirket ürün ve hizmetlerinden indirim gibi konuların daha da popüler olması bekleniyor.

4- Olumlu kültür ve güven ortamı yaratan liderler

Yaklaşık 10 seneden fazladır iş hayatında bulunan Y kuşağının özellikle beklediği, olumlu iş kültürü, bağ kurabilecekleri yöneticiler ve olumlu iletişim ortamı. Çalışanların ruh ve duygu sağlıkları ve zorluklarla başa çıkabilmeleri ancak destekleyici, açık kültürlerde mümkün olabiliyor. Bu senenin diğer bir öne çıkan teması güven. Güven ortamını gerçekleştirmek için en fazla liderlere sorumluluk düşüyor. Bunu sağlamak adına yapılacak en etkin yöntem iletişim ve bilgiyi açık ve net aktarmak.

5- Güçlü ilişkiler yaratma

Çalışanın sosyal destek ihtiyacı esenliğin önemli konusu. Sosyal destek ise kurum içi etkin ilişkiler ve bağ kurma ile olgunlaşıyor. Bu ortamı sağlayacak etkinlikler, network çalışmaları, grup mentorluğu, koçluk yapan yöneticiler ve çalışanların ailelerini de kapsayacak etkinlikler önem kazanacak.

6- Esnek çalışma kültürü yaratma ve aile bakımına destek

Büyük şehirlerde evden işe gidişlerin yarattığı zaman kaybı ve stresi yönetmek, çalışanın evdeki bakım sorumluluklarına destek vermek, farklı ortamlarda çalışmanın katma değerlerinden yararlanmak öne çıkıyor. Esnek çalışma saatleri, uzaktan çalışma gittikçe popülerlik kazanacak uygulamalardan. Bunu yaparken cinsiyet eşitliği gözeterek hem kadın hem erkek çalışana aynı hakları tanımak da denge adına önemli.

7- Gönüllülük ve topluma fayda

Ruhsal iyi olma; hayat amacını keşfetme, çevreye ve topluma faydalı olma, sevgi ve şefkat gösterme ile mümkün. Bu bağlamda çalışanların sosyal sorumluluk projelerinde yer almasını desteklemek, ayda birkaç saat veya yarım gün gönüllülük çalışmalarına ücretli izin vermek hem çalışanın yönetim becerilerini geliştirecek hem de onlara çok iyi gelecek uygulamalar. Kurumun desteklediği projeler olunca hem çalışana hem kuruma itibar kazandırıyor.

8- Kişiselleştirilmiş programlar


Her çalışanın özgün olduğunu kabul etmek, cinsiyet, yaş, mevcut sağlık durumu gibi faktörleri göz önünde bulundurarak kişiye özel programlara erişimi sağlamak da tüm esenlik programlarında öne çıkacak parametre gibi duruyor.

Esnek çalışma saatleri kalifiye çalışanlara ulaşmayı sağlıyor


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.