Salda Gölü’nde Millet Bahçesi inşaat çalışmaları başladı!

Türkiye’nin Maldivleri olarak bilinen Burdur Yeşilova’daki Salda Gölü’nde 300 bin metrekarelik Millet Bahçesi inşaat çalışmaları başladı. İhaleyi alan şirket tarafından göl çevresine konteynerler getirilerek beyaz çizgilerle bazı alanlar belirlendi.

Salda Gölünde Millet Bahçesi inşaat çalışmaları başladı!

Magnezyum yüklü bembeyaz kumsalıyla Türkiye’nin en derin gölü olan Salda Gölü‘nü tek besleyen kaynak olan Düden Deresi üzerine 2016’da baraj inşaatına başlanmıştı.

Bilim insanlarının, ekolojistlerin ve halkın karşı çıkmasına rağmen yeni adımla Salda Gölü kıyısına Millet Bahçesi adıyla göle büyük zararlar vereceği belirtilen betonlaşma adımı atıldı. Bölgeye konteynerler getirilerek betonlama çalışmalarına hazırlıklar tamamlandı.


Korunması gerekiyor

Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü, 184 metreye ulaşan derinliğiyle Türkiye’nin en derin gölü olarak biliniyor. Mars yüzeyinde bulunan toprak yapısıyla benzer özellikler taşıdığı belirtilen Salda Gölü’nün hidromanyezit içeren bembeyaz kumsalları, benzersiz bir görsel şölen oluşturuyor. Yüksek alkalin içeren ve ekolojik dengesini halen koruyan Salda, suyu en temiz göllerin başında geliyor.

Endemik Salda yosun balığına da ev sahipliği yapan göl ve çevresi 110 kuş türünün de yaşam alanı. Bütün bu özellikleriyle dünyanın ender sulak alanlarından biri olan Salda Gölü ve çevresi, 1989 yılında 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak koruma altına alınmasına karşın bugüne kadar korunmadı. Salda mutlak korunması gereken göllerin en başında geliyor.

Salda Gölü yağmalanıyor

dsi kayadibi göleti yıkılacak mı mahkeme
Arşiv foto: DSİ’nin başlattığı, mahkemenin aylar sonra iptal ettiği gölet inşaatından.

Salda Gölü’nde yapılması planlanan 300 bin metrekarelik Millet Bahçesi için ihaleyi alan şirket tarafından Salda Gölü çevresine konteynerler getirildi, beyaz çizgilerle bazı alanlar belirlendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alanın Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilerek Salda Gölü’nde mescit, otopark, tuvalet, duş, büfe, kafeterya vb. düzenlemeleri yapılacak.

Özel Çevre Koruma Bölgeleri (ÖÇK) olarak ilan edilen birçok bölgede yaşananlar Salda Gölü’nün başına gelecekleri göstermekte. Uzun Göl ÖÇK olarak ilan edilmiş ve doğal yapısı baştan aşağıya bozulmuştur. Salda Gölü’nü bekleyen acı son Uzungöl’de yaşananlar olacaktır.

Trabzon Uzungöl artık beton göl

Barajlar ve göletler

Bir zamanlar Türkiye’nin tatlı su deposu olan Göller Bölgesi’nin son yıllarda uygulanan politikalarla irili ufaklı gölleri hızla kaybedilirken bölgenin en büyük gölü olan Burdur Gölü hem kuruyor hem de kirleniyor. Doğal gölleri besleyen dere ve akarsuların üzerinde birbiri ardına yapılan baraj ve göletler, göllerin su rejimini bozarak suyla beslenmelerinin önü kapattı ve göller çekilmeye ya da kurumaya başladı.

Gölet yapılan bölgelerin hemen hepsinde suya, hibrit tohuma ve pestisite bağımlı endüstriyel tarım üretimi ve seracılık teşvik edilirken, yüzlerce yıldır küçük ölçekli üreticilerin bağımsız kalabilmesini sağlayan geleneksel tarım ise devlet eliyle yok edildi.


“Şirket bile orada ne yapacağını bilmiyor”

Başlayan inşaat çalışmalarına ilişkin konuşan Salda Gölüme Dokunma Platformu Sözcüsü Gazi Osman Şakar, “Salda Gölü kapalı bir havza. İçeride pisliği toplayabiliyor, ancak dışarı deşarj edemiyor. Bizim amacımız burada Salda’nın doğal güzelliğini korumak. İktidar her yere para hırsıyla bakıyor. Bu yüzden Salda Gölü’ne de yok etmek istiyorlar. Biz bölgenin doğal güzelliğini korumak için elimizden geleni yapacağız. Proje defalarca değiştirildi, şirket ihaleyi aldıktan sonra da değişti. Şirket bile orada ne yapacağını bilmiyor” ifadelerini kullandı.

Geçen Şubat ayında Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü’nü ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakan Murat Kurum, Millet Bahçesi projesine başlanacağını duyurmuş, açıklamanın ardından doğa savunucuları bu eylemin gölün sonu olacağını dile getirmiş ve mücadeleye koyulmuştu.

Emine Erdoğan “Bütün halkımızın da mutmain olmasını tavsiye ediyorum” demişti

Bakan Kurum’un açıklamasının hemen ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Salda Gölü’ne ziyarette bulunmuş ve karşılaştığı manzara karşısında çok duygulandığını dile getirerek şunları ifade etmişti:

“Herkese gelip Salda Gölü’nü görmesini tavsiye ediyorum. Bize ilk söylendiğinde böyle şeyler anlatılmadı. ‘Burası bakanlık eliyle kötü bir hale getirilecek.’ dediler. Ben de Bakanıma bunu bildirdim. Dedi ki, ‘Asla böyle bir şey yok. İsterseniz sizi davet ediyorum. Salda Gölü’ne gelin birlikte gezelim. Önceki ve sonraki halini size göstermek istiyorum.’ dedi. Gerçekten görünce mutmain oldum. Bütün halkımızın da mutmain olmasını tavsiye ediyorum. O halden bu hale gelişi, gerçekten çok güzel bir girişim.”

Mahkemeden, iş işten geçtikten sonra ‘çok geç’ iptal kararı!

Salda Gölü’nün su toplama havzasında DSİ tarafından inşa edilen Kayadibi Göleti’ni mahkeme Haziran 2019’da iptal etmişti. Ancak dava sürecinde gölet tamamlanmıştı. Ve bu görüntü ortaya çıkmıştı…

kayadibi göleti

Proje için Burdur Valiliği tarafından verilen ÇED Gerekli Değildir kararının iptali için yöreden vatandaşların açtığı davayı gören Isparta İdare Mahkemesi, Göleti ve Sulamasına Ait Malzeme Ocakları projesi için verilen ÇED Gerekli Değildir kararında hukuka uyarlık görülmediğine hükmederek projeyi iptal etmişti.

salda gölet projesi burdur dsi

Bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda işaret edilen eksiklikleri ve uyarıları dikkate alan Isparta İdare Mahkemesi’nin projeyle ilgili iptal kararında Salda Gölünde endemik balık türlerinin yaşadığının altı çizilerek Kayadibi Göleti‘nin Salda Gölü’nün havzasında yer aldığı belirtilmişti.


Göletin, Salda Gölünün su seviyesinin azalmasına neden olacağına değinilen Mahkeme kararında, ayrıca dava konusu alanların uluslar arası önemde olan “Önemli Kuş Alanı” içerisinde kaldığı vurgulandı. Kayadibi Göleti ve Sulamasına Ait Malzeme Ocakları projesi için verilen ÇED Gerekli Değildir kararında hukuka uyarlık görülmediğine hükmeden Mahkeme, kararı iptal etmişti. Ancak iş işten geçmişti!

Yeşilova Belediye Başkanı Şenel: Salda Gölü, Suudlara söz verilmiş


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.