Dünyada 1 kişi 2.6 kişiye bulaştırıyor; İstanbul’da 1 kişi 16 kişiye!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamasında dikkat çeken nokta: Dünya ortalamasında 1 kişi 2.6 kişiye bulaştırıyor. İstanbul’da ise 1 kişi 16 kişiye koronavirüs bulaştırıyor!

sağlık bakanı fahrettin koca Dünyada 1 kişi 2.6 kişiye bulaştırıyor; İstanbul da 1 kişi 16 kişiye bulaştırıyor!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Dünyada 1 kişi 2.6 kişiye bulaştırıyor; İstanbul’da 1 kişi 16 kişiye bulaştırıyor!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından Türkiye’deki koronavirüs vaka ve ölü sayısına ilişkin güncel verileri paylaştı. Bakan Koca’nın açıklamaları içinde dikkat çeken nokta ise İstanbul’a ilişkin veriler oldu.


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrasında şaşırtan bir veriyi paylaştı. Bakan Koca, “Dünya Sağlık Örgütü 1 kişinin 2.6 kişiye korona bulaştırdığını bildirmişti. Bizim analizlerimiz sonucunda görüldü ki İstanbul’da 1 kişi 16 kişiye corona bulaştırıyor. Daha salgının başındayız.” açıklamasında bulundu.

En çok corona virüsü vakası bulunan iller:

  • İstanbul – 12.231 vaka
  • İzmir – 1105 vaka
  • Ankara – 860 vaka
  • Konya – 601 vaka
  • Kocaeli – 500 vaka

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarından öne çıkanlar:

Bugüne kadar virüsle ilgili bilgi kaynağımız Dünya Sağlık Örgütü ve analizlerin yapıldığı Çin’di. Bir kişinin ortalama 2.6 kişiye bulaştırdığı bilgisi verildi. Bizim gördüğümüz kendi vakalarımızın analizini yapıyoruz. Dünyaya da bu analizlerimizi göstermiş olacağız.

Sadece İstanbul için söylüyorum, İstanbul bir kişinin bulaştırdığı kişi sayısı 16… 2.6 değil.

Nüfusa göre en riskli illerimiz İstanbul, Ankara, İzmir, Konya’dır. Şu an 25 ilde can kaybımız olmadı. En yüksek can kaybımız 210 ile İstanbul.

“Dün itibariyle 2 bin 456 kişide daha virüs tespit edilmişti. Dün itibariyle toplam vaka sayımız 18 bin 235’ti. Bu kadar kişi gözlem ve tedavi altına alınmadan önce de virüs taşıyordu. Şüpheli görünüp karantinaya alınmadan önce günlük işlerini sürdürüyorlardı.

“60 yaş üstü hastalarımızın ölüm haberleri hepimizi yaralıyor. Gençlerimizi uyarıyorum, virüsü taşıyıp taşımadığınızı bilemezsiniz.

“Geldiğimiz noktada alınması gereken yeni tedbirler var. 2 uygulama üzerinden duruyoruz, genç nüfusun hareketliliği en zayıf noktalarımızdan biri.”

“Bilim Kurulumuz hareketliliği kısıtlayıcı yeni tedbirler alınması yönünde tavsiye kararı aldı”

“Bilim Kurulumuz salgının riskli seyrettiği yerlerde hareketliliği kısıtlayıcı yeni tedbirler alınması yönünde tavsiye kararı aldı. Önerileri Cumhurbaşkanımıza sundum. Cumhurbaşkanımız bu konudaki takdirlerini açıklayacaktır.

“Hastalığa karşı zafer elde etmenin yolu yayılmasını durdurmaktır. Virüsün bütün günü yayılma fırsatıdır, virüse bu gücü tanımayalım. Yuvamız en büyük gücümüzdür.”

Vaka sayısı en yüksel iller

“16 bin 160 test yapıldı. 2 bin 786 pozitif vaka tespit ettik. Toplam vaka 20 bin 921 oldu. Bugün 69 kişi kaybettik, toplam can kaybı 425’i buldu. 1251 hasta yoğun bakımda, 867’si solunum cihazına bağlı durumdadır. 484 hastamız iyileşerek taburcu edilmiştir.

“İstanbulda 12 bin 231 vakamız, İzmir’de 1105 vakamız, Kocaeli’de 500 vakamız olduğunu söylemek istiyorum.

“Genç yaşlarda teşhis sayısının düşüklüğü virüse karşı direncin bir işareti olarak algılanmamalıdır. Gençler hastalığı ya hissetmemekte ya da hafif geçirmekte.

“25 ilde can kaybımızın olmadığını, 56 ilimizde hayatını kaybeden vakalarımızın olduğunu görüyoruz. En yüksek İstanbul 210, 27 ile İzmir, 15 Kocaeli, 11 ile ankara ve Konya takip ediyor.

“50 yaş üzerindeki vefat sayısının giderek artmış olduğunu, erkek oranının kadınlara göre yüksek olduğunu görmüş oluyoruz. 60 yaş üzeri vatandaşlarımızın temas izolasyonlarının çok sıkı olması gerektiğini görüyoruz.”

“Hayatını kaybeden hastaların yüzde 77,8’i 60 yaşın üzerinde”

“Yoğun bakımda yatan hastaların yüzde 64,4’ü 60 yaş üstü. Hayatını kaybeden hastaların yüzde 77,8’i 60 yaşın üzerinde. Hastaneye ihtiyaç duymaksızın evde takip edebildiğimiz hastaların oranı ise yüzde 86,7 ile 60 yaşın altında.


“Yoğun bakımdaki hastalarımızın yüzde 74,4’ünde en az bir tane altta yatan hastalık var. Kaybettiğimiz hastalarda da bu oranın 64,2 olduğunu görüyoruz.

“Astım hastalarının dağılım eğrisine baktığımızda 45-90 yaş arasında olduğunu görüyoruz. KOAH hastaları ile ilgili 55-90 yaş arasında seyrettiğini görüyoruz. Bu hastaların yaş farkı göstermeden vefat etme oranını koruduğunu görüyoruz.

“Hipertansiyon vakalarıyla ilgili, daha çok 40-90 arasında görülüyor, yaşla birlikte hayatını kaybeden vakaların arttığını görüyoruz.

“Diyabet hastaları 40-85 arasında değişiyor, burada da yaşla birlikte hayatını kaybedenlerin oranı artıyor.”

“Sosyal izolasyon konusunda çağrı yapmamıza rağmen başarılı olduğumuzu düşünmüyorum”

“Sosyal izolasyon konusunda çağrı yapmamıza rağmen başarılı olduğumuzu düşünmüyorum. Başta İstanbul olmak üzere büyükşehirlerde sokak hareketliliği beklenen düzeye inmedi. Özellikle yaşlılarımız ve kronik hastalığı olanlar büyük risk grubunu oluşturmaktadır. Gençlerin hareketliliği ise riski artırmaktadır. Akılda tutmamız gereken üç kelimeye dikkat çekmek istiyorum: Temas, mesafe, izolasyon.

“Gençlerle ilgili dahil olmak üzere öneriler cumhurbaşkanına sunuldu. Kendileri açıklamayı yapacaklardır.”

“Yoğun ortamlarda maske takılması gerektiği Bilim Kurulu’nun önerisi”

“Biz hastalık belirtisi olan herkesin mutlak maske takması gerektiğini, her geçen gün risk taşıyan ve vaka sayısının arttığı bölgeler olduğunu biliyoruz. Bu bölgelerde maske takmanın doğru olabileceği, özellikle kalabalık ortamlarda, market, pazar yeri gibi yoğun ortamlarda maske takılması gerektiği Bilim Kurulu’nun bu anlamda önerisi.

“Bir kişinin ortalama 2,6 kişiye bulaştırdığını biz biliyoruz. Nereden? Çin’in bilgisi. DSÖ’nün bilgisi. Kendi vakalarımızın analizlerini yapıyoruz. Çin’de bu anlamda yapılan analizlerde binlerle, on binlerle ifade edilen analiz görmedik. Türkiye bu anlamda birçok noktada yaptığı analizleri dünyayla aktarmış olacak. Bizim gördüğümüz İstanbul için söylüyorum, filyasyon dediğimiz analizde bir kişinin bulaştırdığı kişi sayısı 16. 2,6 değil. O nedenle bulaştırıcılığın, dünyadaki bilgiyi iyi biliyoruz, Bilim Kurulu da iyi analiz ediyor. Herkesin araştırarak konuşması gerektiğini söylüyorum. Türkiye’nin analizi, bir kişi 16 kişiye bulaştırıyor.

“Normalde bulaşıcı hastalıklarla ilgili nasıl gömülüyor ise, Covid-19’dan dolayı vefat eden kişilerin de aynı şekilde gömülmesi gerekiyor. Nasıl tedbir alınarak yapılıyor ise, benzer şekilde burada da aynı durumun olduğunu biz birkaç defa yazıyla bildirdik. Dün itibariyle de hem İçişleri’ne, hem Diyanet’e hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yazı gönderdik. Ekstra bir uygulamanın yapılmasına gerek olmadığını ifade etmek istiyorum.

“Covid-19’dan hayatını kaybeden sağlık personellerinin şehitliği boyutuyla gündeme gelmesi çok istemediğimiz bir durum. Gönül hiçbir sağlık çalışanımızın kaybedilmesinden yana değil. Benim de gönlümden en az şehit olarak geçmesi yatar. Bu tabi önümüzdeki günlerde gündeme gelebilecek bir konu.

“Çin’den gelen ilaçla ilgili uygulamada daha önceki çalışmalar yoğun bakım dönemindeki hasta için daha uygun olacağı şeklindeydi. Şu an gördüğümüz 2 gün önce alınan karar gereği entübe edilen hastalar için tercih etmiştik. Bu ilacın yoğun bakım dönemi öncesi, faydasının daha fazla olduğunu gördük. İlaç algoritması da ona göre değiştirilmiş oldu. erken dönemde yoğun bakım öncesi dönem dahil olmak üzere entübe edilmeden başlanmasının daha sağlıklı olacağına dair bir eğilimimiz var.

“Havada kalmasıyla ilgili yapılan araştırmanın detaylarını bilmiyoruz. Geniş kapsamlı çalışmalar henüz yok. Bulaşıcılığın çok yüksek olduğunu, bu yüksekliğin 1 metreden sonra etkisi olmaz gibi bir durumdan farklı olduğunu söyleyebilirim. Organları direkt etkileyen bir özelliği olup olmadığını bilmiyoruz. Bizim bildiğimiz mevsimsel grip gibi başlayıp solunum sistemini etkilediği, solunum yetmezliği ve organ yetmezliğinin daha sonra devreye girdiği şeklinde. Kalple ilgili özel bir durumu bugüne kadar bilmiyoruz.

Bilim Kurulu’nda bir bilim insanında Koronavirüs tespit edildi

“Testin semptomu olan hastalara yapılması gerektiğiyle ilgili bir algoritmamız var. Bu ortamda pozitif olan kişiler olabilir. Bilim Kurulu’nda da bu virüsü taşıyan kişiler olabilir. Bu konuyla ilgili semptomu olan arkadaşlar testlerini yaptırmış oluyorlar. Bir arkadaşımızın böyle bir durumunun olduğunu söyleyebilirim.

“Burada tabii ki bir takım kurumlarımızın kendi farklı uygulamaları olabilir. Bunun doğru olmadığını, çalışan bütün sağlık personelimizin mutlak ihtiyaçlarının giderilmesi gerektiğini, talep olursa gereğini yapıyoruz.

“Avrupa’dan gelenlerin oranı çok çok yüksekti. Yurt dışından gelen herkeste bu anlamda bir risk taşıdığını ve bu oranın farklı olmadığını söyleyebilirim. Bilim Kurulu’ndaki arkadaşlarımız bir takım açıklamalardan bulunuyorlar. Bir sözcü seçilmesi gibi olmadı bugüne kadar, bu dönemde birçok arkadaşımız ekrandan daha sağlıklı bilgi vermek noktasında gayret ve çaba içinde oldular. Bundan sonra da olmaya devam edecekler. Önümüzdeki günlerde daha çok vakaların konuşulduğu, sayıların konuşulduğu bir dönemden farklı olarak psikolojik yönü, sosyolojik yönü, istatistiki boyutları, din sosyolojisi boyutuyla farklı bir ekibin, kurulun oluşacağı bir hazırlık içerisindeyiz.

“Lütfen zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayın”

“Çin yanılttı anlamında söylemiyorum. O veriler de bir analizle oluyor. Bizdeki analizlerin farklı olduğunu ve bilgilendirmeyi yapıyoruz. 2 gün önce Avrupa Direktörüyle görüştüğümüzde de en sağlıklı bilgileri veren ülkeler olduğumuzu ifade ettiler. Bizim durumumuz İstanbul’da bir kişinin 16 kişiye bulaştırdığı şeklinde.

“Biz salgının başındayız, önemli olan ısrarla temas ve izolasyonun ve mesafenin önemli olduğunu, herkesin bu dönemde mümkünse evinde kendisini izole etmesini, dışarı çıkmamasını. Lütfen zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayın.


“Tabii ki 601 sağlık çalışanına ilave oluyor, her gün bu sayıları açıklamanın doğru olmadığını söylemek istiyorum. Her gün bu sayıların ilave olarak arttığını söyleyebilirim.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni tedbirleri açıkladı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.