Corona salgını, kadın liderlerin kriz yönetiminde daha iyi olduğunu mu gösteriyor?

Corona salgını, kadın liderlerin kriz yönetiminde daha iyi olduğunu mu gösteriyor? Byline Times köşe yazarı CJ Werleman, corona virüsü kriziyle en başarılı biçimde başa çıkan ülkelerin kadın liderlere sahip olduğuna dikkat çekti.

Corona salgını, kadın liderlerin kriz yönetiminde daha iyi olduğunu mu gösteriyor?
Foto: Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern

Corona salgını, kadın liderlerin kriz yönetiminde daha iyi olduğunu mu gösteriyor?

Werleman, “Koronavirüs’le küresel mücadelede Yeni Zelanda ve Almanya’ya ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Yeni Zelanda neredeyse virüsü tamamıyla ‘ezdi’, Almanya’daki durum ise Fransa, İtalya, İspanya, Rusya, Hollanda ve Britanya’dan çok uzak” yazdı.


Yeni Zelanda’da başbakanlık görevini Christchurch saldırılarından sonraki sağduyulu durşuyla alkış toplayan Jacinda Ardern, Almanya’nın liderliğini ise Angela Merkel yapıyor. Werleman, uluslararası politikada bir kadın lider görmenin ne kadar nadir olduğuna dikkat çekti.

Köşe yazarı Werleman, “Yeni Zelanda ve Almanya krizde kadın liderler daha az siyasi, daha kararlı, daha çok uzmanlardan fikir almaya açık ve kriz anlarında daha sakin olduğu için mi diğer ülkelerden daha iyi performans gösteriyor?” diye sordu.

Werleman’ın aktardığına göre 2019’da Harvard Business review tarafından yapılan bir araştırmada kadınlar, “İyi liderleri kötülerden ayıran 19 kriterin” 17’sinde erkeklerden daha yüksek puan aldı.


Araştırmaya göre kadınlar daha girişimci olma, kendini geliştirme, sonuç odaklı olma ve dürüstlük konularında erkeklerden çok daha başarılı.

Werleman bu duruma rağmen dünya liderlerinin yüzde 7’sinden azının kadın olduğunu bildirdi.

Erkek liderlerin kendine olması gerekenden fazla güvendiğini yazan Byline Times yazarı, buna örnek olarak Trump’ı gösterdi; “O ordu hakkında generallerden, ekonomi hakkında ekonomistlerden, bilim hakkında bilim insanlarından, salgın hastalıklar konusunda epidemiologlardan fazlasını bildiğini düşünüyor.Belki bu yüzden ABD en yüksek Covid-19 enfeksiyonu oranına sahiptir” dedi.

Werleman, yazısına şöyle son verdi:


“Sadece kadınların yönettiği bir dünyada Covid-19 felaketi olmazdı gibi davranmıyorum, ancak şunu biliyorum; yaşadığımız gezegen yüksek ofislerde daha az kendine abartılı biçimde güvenen ve hak etmediği yerlere gelen  erkek, daha fazla sessizce kendine güvenen ve işinde fazlasıyla başarılı kadınlarla çok daha iyi bir yer olurdu.”

Dr. Serdar Savaş: Yasağı lütfen 14 güne çıkarın, bu bizim son şansımız!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.