Ücretsiz izin maaş ödemesi aylık ne kadar olacak?

Ücretsiz izin maaş ödemesi aylık ne kadar olacak? Corona salgını nedeniyle zorunlu olarak ücretsiz izne çıkarılan çalışanlara İşsizlik Fonu’ndan aylık toplamda maaş ödemesi yapılacak. 62 maddelik kanun tasarısı henüz Meclis’e sunulmadı, ancak detayları netleşmeye başladı. İşte detaylar…

Ücretsiz izin maaş ödemesi aylık ne kadar olacak?
Ücretsiz izin maaş ödemesi aylık ne kadar olacak?

Ücretsiz izin maaş ödemesi hakkında merak edilenler…

Corona virüsle mücadele kapsamında işten çıkarma üç ay süreyle yasaklanıyor. Fesih yasağı olan işveren işçileri ücretsiz izne çıkartabilecek. İşçilere günlük 39.24 tl ödenecek. Cumhurbaşkanı fesih yasağını 6 aya kadar uzatabilecek. Bu düzenlemeleri içeren yasa teklifi taslağı, görüş almak üzere iş dünyası örgütlerine sunuldu.


İşten çıkarma 3 ay yasaklanıyor! Ücretsiz izin verilen çalışana günlük 39.24 TL ödenecek! Yasa teklifi henüz taslak aşamasında…

Corona virüsle mücadele kapsamında işten çıkarma üç ay süreyle yasaklanıyor. Cumhurbaşkanı isterse bu yasağı altı aya kadar uzatabilecek. İşveren isterse işçiyi ücretsiz izne çıkartabilecek bu durumda işçiye günlük 39 lira 24 kuruş ödenecek.

Ayrıca 15 Mart’tan sonra işten çıkartılan ve işsizlik maaşı alamayan işçilere de aynı miktar ödenecek. Bu düzenlemeleri içeren yasa teklifi taslağı, görüş almak üzere iş dünyası örgütlerine sunuldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak: “Ücretsiz izne çıkarılan vatandaşlarımız merak etmesin, onlar için de maaş desteği başlatacağız.” dedi.

Ücretsiz izin verilen çalışanlara maaş ödemesi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak: “Ücretsiz izne çıkarılan vatandaşlarımız merak etmesin, onlar için de maaş desteği başlatacağız.” ifadelerini kullanmıştı. Corona salgını nedeni ile ücretsiz izne çıkan çalışanlara maaş desteği sağlanacak.

Ücretsiz izin maaş ödemesi ne kadar olacak?

Son dakika haberine göre; Hazırlanan 62 maddeden oluşan taslağa göre, ücretsiz izne ayrılan işçiye günlük 39 lira 24 kuruş (ayda 1.177 lira) ödenecek. 15 Mart’tan itibaren işten çıkarılan ve işsizlik maaşı alamayan kişiler de bu haktan faydalanabilecek.

Ücretsiz izin maaş desteği şartları neler?

Ücretsiz izin maaş desteği ile ilgili şartlar henüz açıklanmadı. Açıklanır açıklanmaz haberimizin içerisine eklenecektir.

“İşçilere daha az ödeme yapılması planlanıyor”

İşten çıkarmaların yasaklanması düzenlemesini gecikmiş ve eksik bir karar olarak yorumlayan emek ve sosyal politikalar uzmanı akademisyen Aziz Çelik‘e göre taslakta işçiye yapılacak ödemede ciddi sorunlar var.

T24’e konuşan Aziz Çelik’in yorumu şöyle:

Taslağa göre “fesih yasağı uygulanan hallerde işveren işçiyi ücretsiz izne ayırabilir.” İşte bu düzenleme ve ücretsiz izne ayrılacak işçiye yapılacak ödeme konusunda ciddi sorunlar var.

• 15 Mart 2020’den bu yana ücretsiz izne ayrılmış ve bundan sonra ayrılacak işçilere ve işten çıkarılan ancak işsizlik ödeneğinden yararlanma şartlarını yerine getiremeyen işçilere İşsizlik Sigortası Fonundan ödeme yapılması planlanıyor.


• İşte sorun tam da burada başlıyor. Bu işçilere her gün için 39.24 TL (aylık 1177 TL) ödeme yapılması planlanıyor. Bu miktar asgari ücretle çalışan bir işçiye ödenen işsizlik ödeneği ile aynı düzeyde. Böylece ücretsiz izne çıkarılan işçilere işsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneğinden çok daha düşük ödeme yapılması planlanıyor.

“Kısa çalışma ödeneğinin bypass edilmesine yol açıyor”

• Kısa çalışma ödeneği uygulanacak olsa 1.752 TL ile 4.381 TL arasında ödenek alacak işçiye sadece 1177 TL ödenecek. Bu vahim bir durumdur. Bu yolla işten çıkarmaların yasaklanması düzenlemesi işçinin ayda 1177 TL’ye mahkum edilmesi anlamına geliyor. Ayrıca bu durum kısa çalışma ödeneğinin de by pass edilmesine yol açıyor.

• İşten çıkarılmaların yasaklanması doğru bir önlemdir. Ancak ayda 1177 TL ödenek ile işçileri açlığa mahkum etmek kabul edilemez. Bu miktarda bir ödenek işsizlik ve kısa çalışma ödeneklerini boşa düşürme hamlesidir.

“Bu tasarı ciddi eksikler içeriyor”

• İşten çıkarılması yasaklanan ve işveren tarafından çalıştırılmayıp ücretsiz izne çıkarılan işçilere en az asgari ücret düzeyi olmak (2325 TL) üzere, mevcut ücretlerine paralel olarak kısa çalışma ödeneğine uygun (4381 TL’ye kadar) ödeme yapılmalıdır.

• İşten çıkarma yasağının yanında ücretsiz izin uygulamasına gerek yoktur. Bu abesle iştigaldir. İşten çıkarma yasağı durumunda kısa çalışma ödeneği uygulanabilir. Bunun yerine ayda 1177 TL’ye ücretli izin icadı işçiye daha az para vermek için yapılıyor.

Kısa Çalışma Ödeneği ne zaman yatacak? Kısa Çalışma Ödeneği başvuru sonucu nasıl öğrenilir?

Kısa Çalışma Ödeneği başvuru sonuçları araştırılıyor. Kısa Çalışma Ödeneği ne zaman yatacak? 23 Mart tarihinde alınmaya başlanılan başvurular ile ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk yaptığı açıklamada ödemelerin Rehberlik ve Teftiş Başkanlığımızca yapılacak uygunluk tespitinin ardından gerçekleştirileceğini duyurmuştu.

İŞKUR’un yatırdığı kısa çalışma ödeneği çalışmadığı süreler için işçinin kendisine ve aylık (her ayın 5’inde) olarak ödenecek.

Kısa çalışma ödeneği başvuruları İŞKUR üzerinden gerçekleştirildi. Kurumun resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre kısa çalışma ödemeleri, Bakanlığın Rehberlik ve Teftiş Başkanlığınca yapılacak uygunluk tespitinin ardından gerçekleştirilecek.

Kısa Çalışma Ödeneği şartları neler?

İşçinin Kısa Çalışma Ödeneğinden Yararlanabilmesi İçin;İşverenin kısa çalışma talebinin iş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu uygun bulunması, Kısa çalışmaya tabi tutulan işçinin kısa çalışmanın başladığı tarihte çalışma sürelerini ve prim ödeme şartlarını sağlamış olması (Covid-19 etkisiyle yapılan kısa çalışma başvurularında, son 60 gün hizmet akdine tabi olmak kaydıyla son 3 yıl içinde 450 gün prim ödemiş olması), İş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu kısa çalışmaya katılacaklar listesinde işçinin bilgilerinin bulunması, gerekmektedir.

Prim ödeme şartını sağlamadığı için kısa çalışma ödeneğine hak kazanamayanların daha önce çeşitli nedenlerle kesilmiş (yeni işe başlama vs.) son işsizlik ödeneği hak sahipliğinden varsa kalan süre kısa çalışma süresini geçmemek üzere kısa çalışma ödeneği olarak ödenir.

T24’ten Barış Soydan’a konuşan Sosyal Politikalar Uzmanı Aziz Çelik’in ücretsiz izin maaş ödemesi ile ilgili en çok merak edilen sorulara verdiği yanıtlar ve yorumlarını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.


7 soruda Kısa Çalışma Ödeneği nedir? Yararlanma şartları neler?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.