Zoom uygulamasına yeni rakip: Facebook Messenger Rooms

Corona salgını, giderek daha çok kişiyi görüntülü konuşma uygulamalarına yöneltti. Zoom, sunduğu yeniliklerle bir anda bu alanda lider oldu. Facebook Messenger Rooms ise Zoom’a rakip olmak için harekete geçti. Yeni uygulama, 50 kişiye kadar, zaman limiti olmadan görüntülü konuşma yapma imkanı sunuyor.

Zoom uygulamasına yeni rakip: Facebook Messenger Rooms

Sosyal medya devi Facebook, kısa süre önce popülerlik patlaması yaşayan Zoom uygulamasına rakip olarak Facebook Messenger Rooms özelliğini tanıttı.

Corona salgını nedeniyle evlerinde kalmak zorunda olanların dijital ortamda toplu görüntü görüşme yapma ihtiyacı ortaya çıktı. İşte bu boşluğu bir anda patlayan Zoom doldurdu. Bu durum elbette Facebook gibi devlerin hiç de hoşuna gitmedi ancak onlarda Zoom gibi geniş bir toplu görüşme altyapısı yoktu.


Aynı zamanda Zoom kadar basit bir deneyim de sunulmuyordu. Koronavirüs salgını sürdüğü için bu alandaki talebin azalmayacağını iyi bilen sosyal medya devi Facebook, karşımıza Messenger Rooms ile çıktı. Messenger uygulamaları üzerinden erişim sunulabilen bir özellik olan ancak hazırlanan gruplara katılım için Facebook hesabına ihtiyaç duyamayan Rooms, temel olarak 50 farklı kişinin aynı anda video sohbet yapabilmesine imkan tanıyor.

Bakıldığı zaman çok kullanışlı duran özellik, ufak bir bağlantı üstünden katılım sunuyor ve Zoom gibi uçtan uça şifreleme getirmiyor. Bunun video tarafında çok zor olduğu aktarılıyor. Yani serviste yüzde 100 güvenlik yer almıyor.

Messenger uygulaması üzerinde canlı AR efektleri de getiren Facebook, grubun kontrolünü oluşturan kişiye bırakıyor ve Facebook gruplarında açılan kanallara tüm grup üyeleri görüntülü olarak dahil olabiliyor deniyor.

Corona virüsü salgını sonrası karantina uygulamaları ve evden çalışma sistemi, video konferans uygulamalarına olan talebin patlamasına neden oldu. Bu alanda en çok tercih edilen programlardan Zoom’un yaşadığı büyüme, diğer şirketleri de harekete geçirdi. Son olarak Facebook, Messenger Rooms’u hizmete açtı.


Venture Beat’te yer alan habere göre, yeni uygulama sayesinde Facebook ve Facebook Messenger üzerinden 50 kişiye kadar, zaman limiti olmadan görüntülü görüşmeler yapılabilecek.

Zoom üyelik gerektirmiyor

Zoom’un en büyük yeniliklerinden biri, kullanıcıyı hesap oluşturmakla uğraştırmamasıydı. Yıllardır bu alanda en çok kullanılan uygulamalardan biri olan Skype da rakibinin bu başarısının ardından hesap oluşturmadan kullanım imkanı sağlamaya başladı. Messenger Rooms için de Facebook hesabına sahip olmak gerekmeyecek. Uygulama, bazı ülkelerde dünden itibaren hizmete açılırken, önümüzdeki haftayla birlikte tüm dünyada kullanılabilecek.

Görüntülü görüşmeler 10 kat arttı!

Facebook Messenger Başkan Vekili Stan Chudnovsky yaptığı açıklamada, “İnsanlar bu dönemde her zamankinden daha çok WhatsApp ve Messenger’a yöneliyor. 700 milyondan fazla hesap sesli ve görüntülü görüşmelere katılıyor. Bu yönde geçen seneye oranla iki kat artış var. Hatta görüntülü konuşma sayısının 10 kattan fazla arttığı yerler bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Facebook’tan gizlilik güvencesi

Facebook, Messenger Rooms’daki konuşmaların kesinlikle kaydedilmeyeceği ve dinlenmeyeceğini söylüyor.


Messenger Rooms aslında yeni bir uygulama değil. 4 yıl önce Avustralya ve Kanada pilot ülke seçilerek denemeler yapılmıştı. Ancak o zamanki Messenger Rooms, görüntülü konuşmayı desteklemiyordu.

Google: Bu uygulamaları telefondan silin, kart bilgileriniz çalınabilir!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.