Doğalgaz faturasını ödemeyen tüketicinin borcu milyarı geçti!

Corona salgını sonrasında vatandaşın doğalgaz faturası birikti; tüketicinin borcu 1 milyar lirayı geçti!

Doğalgaz faturasını ödemeyen tüketicinin borcu milyarı geçti igdaş

Doğalgaz faturasını ödemeyen tüketicinin borcu milyarı geçti!

Türkiye’de faaliyet gösteren şehiriçi gaz dağıtım şirketlerinin çatı örgütü GAZBİR’in raporuna göre:

• Ocak – Nisan 2020 döneminde doğal gaz dağıtım şirketlerinin tüketicilerden (yalnızca konut ve ticarethane) tahsil edemediği tutar 795 milyon TL.

• Konut abonelerinden tahsil edilemeyen tutar 569.3 milyon TL olarak kayıtlara geçti.

• Sadece Nisan ayında tahsil edilemeyen tutar 359 milyon TL‘ye ulaştı.

• Bu çalışmaya, hizmet verdiği abone sayısı açısından en büyük unvanına sahip İstanbul Gaz Dağıtım AŞ (İGDAŞ) dahil edilmedi.

• Sektör temsilcileri, İGDAŞ da dahil edildiğinde ocak-nisan döneminde tahsil edilmeyen fatura tutarının milyar TL’ler düzeyine çıkacağına işaret etti.

• Elektrikte ve doğal gazda, ulusal düzeyde tahsilatın yüzde 15-20 aralığında gerilediği belirtiliyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, geçen hafta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) gerçekleştirdiği “Enerji Sektörü Meclis Toplantısı”na video konferansla katıldı. Toplantıda, doğalgaz sektörü temsilcileri, doğal gazda tahsilatların düştüğünü belirterek, nakit akışı için “tahvil” çıkartma yetkisi istemişti.

Habertürk’te yer alan habere göre; gaz dağıtım şirketleri, tahsil edemedikleri faturalardan kaynaklı tutar için tahvil ihracı yoluyla bankalara ve bankalar aracılığıyla Merkez Bankası’na 6 ay ertelemeli, 36 ay vade (30 ay geri ödemeli) ile borçlanacak. Böylece, abonelerin birikmiş doğalgaz borçları da 24 aya kadar taksitlendirilebilecek.

Bakan Dönmez, doğalgaz dağıtım şirketlerine tahsil edemedikleri bedele karşılık tahvil ihracı yoluyla finansman sağlanması konusunun Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın da alanına girdiğini belirtti ve konuyu not ettiklerini kaydetti.

Tahsilatlarda sert düşüş

Bu talebin gündeme gelmesine yol açan veriler de ortaya çıktı. GAZBİR’in çalışmasına göre (çalışmada konut, Ticarethane-1 “yıllık tüketimi 20 bin metreküpün altında” olan konut harici tüketiciler ve Ticarethane-2 “yıllık tüketimi 20 bin metreküpün üzerinde” olan konut harici tüketicilerin verileri kullanıldı) yılın ilk dört ayında doğalgaz dağıtım şirketlerinin abonelerden (konut ve ticarethane) tahsil edemediği toplam tutar 795 milyon TL oldu.

Sadece nisan ayında tahsil edilemeyen tutar 359 milyon TL olarak kayıtlara geçti. Şirketlerin, ocak-mart döneminde tahsil edemediği tutar 436 milyon TL olarak hesaplandı.

Konut tüketicilerinden 4 aylık dönemde tahsil edilemeyen tutar 569.3 milyon TL oldu. Bu tüketici grubu, toplam tahsil edilemeyen tutarın yüzde 72’sini oluşturdu. Ticarethanelerden tahsil edilemeyen tutar 225 milyon TL olarak gerçekleşti. Ticarethanelerin, toplam tahsil edilemeyen tutar içindeki payı yüzde 28.


Konutta tahsilatta sert düşüş

Çalışmaya göre konutlarda 1 Ocak ile 24 Nisan tarihleri arasında ortalama tahsilat yüzde 95.2 oldu. Mart dönemi tahsilatı yüzde 95.3’e çıkarken, salgının gerek toplumsal gerekse de ticari kendini hissettirdiği nisan dönemi tahsilatı yüzde 83’te kaldı. Verisi derlenen 3 kademe arasında nisan ayında tahsilat yüzdesi en düşük tüketici grubu konut oldu. Dağıtım şirketleri, mart ayında 10.7 milyon, nisanda 9.9 milyon fatura tahakkuk etti.

İGDAŞ dahil değil!

Bu çalışmaya, hizmet verdiği abone sayısı açısından en büyük unvanına sahip İGDAŞ dahil edilmedi. Sektör temsilcileri, İGDAŞ da dahil edildiğinde ocak-nisan döneminde tahsil edilmeyen fatura tutarının milyar TL’ler düzeyine çıkacağına işaret etti. Sanayi dahil edildiğinde rakamın daha da yükseldiği belirtildi.

Bakan Dönmez’in katıldığı toplantı, elektrikte ve doğal gazda tahsilatın yüzde 15-20 aralığında gerilediği ifade edildi.

İGDAŞ doğalgaz faturalarını 30 günlük olarak yeniden düzenleniyor


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.