Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Ghebreyesus, aşı çalışmalarıyla ilgili çarpıcı bir açıklamada bulundu. Ghebreyesus, “Asıl sorun aşının nasıl bulunacağı değil, onun dünyaya nasıl dağıtılacağı” dedi.
DSÖ: Asıl sorun aşının nasıl bulunacağı değil, dünyaya nasıl dağıtılacağı
Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Ghebreyesus, aşı çalışmalarıyla ilgili çarpıcı bir açıklamada bulundu. Ghebreyesus, “Asıl sorun aşının nasıl bulunacağı değil, onun dünyaya nasıl dağıtılacağı” dedi.
Koronavirüs dünya çapında can almaya devam ederken, herkesin gözü kulağı aşı ve ilaç çalışmalarında. Ülkeler salgının sonunu getirecek bu durum için adeta yarışa girerken, birbiri ardına muhtemel tarihler açıklıyor.
Ancak kamuoyu aşının geliştirilmesine odaklansa da, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) konunun daha da önemli bir boyutuna dikkat çekti. Birleşmiş Milletler liderleriyle telekonferans yöntemiyle toplantı yapan DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus kritik bir çağrıda bulundu.
Aşının dağıtımı eşit şekilde olmalı
Ghebreyesus, “Asıl sorunumuz aşıyı nasıl ve ne kadar çabuk geliştireceğimiz değil. Burada önemli olan aşıyı nasıl eşit bir şekilde dünyaya dağıtacağımız. Bazıları korunurken, diğerlerinin dışarıda bırakıldığı bir dünyayı hiçbirimiz kabul edemeyiz. Başarı unsurumuz bu olmalı” ifadelerini kullandı.
İngiltere’de corona aşısı müjdesi
İngiltere’de Oxford Üniversitesi ile ilaç firması AstraZeneca, koronavirüse (Covid-19) karşı ortak aşı üreteceklerini açıkladı. Klinik hasta deneylerinin devam ettiği belirtilen aşının Haziran ayı gibi hazır olacağı duyuruldu.
İngiltere’nin prestijli üniversitesinden biri olan Oxford Üniversitesi, bugün İngiltere merkezli ilaç şirketi AstraZeneca ile hali hazırda denenmekte olan koronavirüs aşı adayının kullanıma hazır hale getirmek için anlaşma yaptığını açıkladı. Üniversite yaptığı yazılı açıklamada, aşının klinik deneylerinin yapıldığını ve koronavirüse karşı tam etkili olduğu kanıtlanırsa hemen üretim aşamasına geçileceğini vurguladı.
Kar amacı güdülmeyecek
AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi’nin yaptığı bu ortaklık kapsamında, aşı adayı başarılı olursa dünya çapında erişebilir olacak. Aşının, düşük ve orta gelirli ülkelerde hızlı dağıtılması için uluslararası ortaklarla çalışılacak. Anlaşmanın her iki tarafı da kar amacı gütmediklerini, sadece üretim ve dağıtım için bütçe ayırdıklarını bildirdi.
Corona aşısının Haziran ayında piyasaya çıkması bekleniyor
Oxford Üniversitesi Tıp Profesörü Sir John Bell, “AstraZeneca ile ortaklığımız önümüzdeki yıllarda salgınla mücadelede büyük bir güç olacak. Etkili bir onaylanmış bir aşımız olduğunda, koronavirüse karşı güçlü bir durumda olacağız” dedi.
Aşının klinik deney sonuçlarının Haziran ayında netleşmesi bekleniyor, olumlu sonuç elde edilirse hemen akabinde üretime geçilecek.