History Life dergisi kapağında Atatürk: Sarsılmaz bir Cumhuriyet yarattı

Alman popüler tarih dergisi History Life, kapağının merkezine Atatürk’ü koyarak hazırladığı ‘En büyük devrimciler’ dosyasında Ulu Önderi şu sözlerle anlattı: Atatürk, sarsılmaz bir Cumhuriyet yarattı…

History Life dergisi kapağında Atatürk: Sarsılmaz bir Cumhuriyet yarattı

History Life dergisi kapağında Atatürk

Almanya’da yayınlanan History Life dergisi, ‘En büyük devrimciler’ dosyasında Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Derginin kapağında Atatürk’ün kalpaklı ve kravatlı fotoğrafı merkezde yer aldı.


Her bir lideri farklı yazar ve tarihçi anlatırken, Atatürk’ü Mario Galloni kaleme aldı. Yazıda Atatürk çocukluğundan eğitimine ve reformlarına kadar ayrıntılı olarak işlendi. “Der Gründen der modernen Türkei – Modern Türkiye’nin kurucusu” başlığı atılan yazının girişinde şu değerlendirme yapıldı:

“Atatürk’ün çok çeşitli olan kişiliğini bir tek kelime ile özetlemek hiç de kolay değil. Kesin olan bir şey var, o modern Türkiye’nin kurucusudur.

Aynı zamanda, Türk bilincinin ve ulusal duruşunun anlamlı sembolü olarak, yıkılmış, savaşla sarsılmış Osmanlı İmparatorluğu’ndan reformlarıyla sarsılmaz bir cumhuriyet yaratmıştır. Bu durum o zaman Hitler ve Mussolini’nin ağzını açık bırakmış, Lenin saygı duyduğunu göstermiştir.

Tabii birçok dirençle de karşılaşmıştır. Özellikle gelenekleri yıkıp saltanatı ve hilafeti kaldırarak yerine batının gelişmiş yönlerini, kültürünü koymak isterken…”


almanya history life dergisi kapak atatürk

Reform dönemi

Dergi, devrimlere geniş yer ayırdı. Özellikle kadınların modern Türkiye’nin yüzü olduğunu, çok eşliliğin kaldırıldığını, kadınların özgür giyinmesinin yolunun açıldığını, iş hayatında kadınlara eşit haklar sağlandığını vurgulayan dergi, ilk kadın milletvekillerinin 1934’ten sonra Meclis’e girdiğine değindi. Saltanat varken olmayan bir Türkiye burjuvazisi yaratıldığına yer verilirken, “En önemlisi dünyadan borç almadan sanayileşme başarıldı” denildi” denildi.

Almanya dışında İtalya, İsviçre, Avusturya ve Lüksemburg’da da yayınlanan popüler tarih dergisi History Life’ta Atatürk’e, Gandi gibi 6 sayfa ayrıldı. Atatürk ile ilgili bölüme “Modern Türkiye’nin kurucusu…” başlığı atıldı. Alt başlıkta ise “Onun hükümeti döneminde modern devlet batı dünyasını örnek aldı: İşte bu Türkiye Cumhuriyeti…” denildi.

Dergide George Washington’dan, Fidel Castro’ya, Emiliano Zapata’dan Simon Bolivar’a, Mao’dan Che’ye, Rosa Lüksemburg’dan Gandi’ye 17 devrimci isme yer verildi.

germany history life greatest revolutionists atatürk

Altı oktaki milliyetçilik vatanseverliktir

ALMAN Dergisi’ne geniş analizini yazan İtalyan gazeteci Galloni, Atatürk’ün devrimlerinin 1925’ten, 1938’de kadar devam ettiğini belirtti. Özel bir köşede, “Die sechs Pfeile des Kemalismus-Kemalizmin altı oku” başlıklı bölümde, bu ilkelerin 20. yüzyılın büyük bir ideolojik açılımı olduğu, milliyetçilik okunun asıl anlamının “Vatanseverlik” olarak algılanması gerektiğini de vurguladı.


Bu tarif, Atatürk milliyetçiliğinin ırkçılık olmadığını, batılılar tarafından “Patriotismus-vatanseverlik” olarak tanımlandığını gösteren bir belge de oldu. Bu bölümde, belirlenen altı ok ilkeleri tek tek tanıtıldı. Kemalizm denilen ideolojinin, yakın doğu ulusal bakışı ve batı değerleriyle yoğrulduğu belirtilirken, son söz olarak “Bugün bile Mustafa Kemal Atatürk, çok kişi tarafından onurlandırılıyor” denildi.

Atatürk’ün aşık olduğu Dimitrina Kovacheva’nın mezarı bulundu


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.