Döviz ve altın alım – satımlarında uygulanan vergi, 5 kat artırılarak binde 2’den yüzde 1 düzeyine yükseltildi. Bundan sonra her 100 dolar alımında 1 dolar vergi olarak verilecek!
Kambiyo vergisi 5 kat artırıldı: Altın ve dövizde vergi yüzde 1’e yükseltildi! 100 dolara 1 dolar vergi alınacak!
Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı kararlarına göre, finansman bonosundan alınan yüzde 10 düzeyindeki vergi yüzde 15’e çıkarılarak, mevduatın vergisi ile eşitlendi. Döviz ve altın alım satımında uygulanan Banka Sigorta ve Muamele Vergisi de (BSMV) “binde 2″den “yüzde 1” düzeyine yükseltildi.
Bundan sonra her 100 dolar alımında 1 dolar vergi olarak verilecek. Bireysel yatırımcılar için finansman bonosunun vergisi de yükseltilirken, kurumsal yatırımcılar için vergi ‘0’ olarak uygulanmaya devam edecek.
Covid-19 salgınının ekonomik etkilerini en aza indirme amacıyla, kaynak sağlamak üzere yapılan düzenlemeler bugünden itibaren geçerli olacak.
Yeni düzenlemeler ile, finansman bonolarında son dönemde bankaların kısa vadeli finansman bonolarını gittikçe artan bir şekilde mevduata alternatif bir finansman kaynağı olarak kullanması, vergi kaybına neden olduğu gerekçesiyle, bireysel yatırımcıların kısa vadeli mevduattan ve finansman bonolarından elde ettiği faize uygulanan stopaj oranı eşitlenmiş oldu.
Kurumsal yatırımcılar için ise finansman bonolarında stopaj oranı yüzde sıfır olarak uygulanmaya devam edecek.
Banka Sigorta Muamele Vergisi’nde ise, altın ve döviz almak isteyenlere, banka, yetkili müessese (döviz büfeleri) ve diğer finansal kuruluşlar tarafından satılan dolar, euro vb yabancı paralar ile yine bankalarda açılan altın mevduat/yatırım hesapları için fiziki olmayan altın satış tutarı üzerinden kambiyo işlem vergisi alınıyor.
Buna karşılık, şu kambiyo işlemlerde ise BSMV sıfır oranında uygulanıyor:
• Bankalar ile yetkili müesseselerin kendi aralarında veya birbirlerine yaptıkları kambiyo satışları.
• Hazine ve Maliye Bakanlığına yapılan kambiyo satışları.
• Döviz kredisinin ödenmesine yönelik olarak, döviz kredisi kullanılan ya da kullanımına aracılık eden banka tarafından kredi borçlusuna yapılan kambiyo satışları.
• Sanayi sicil belgesini haiz işletmelere yapılan kambiyo satışları.
• İhracatçı Birliklerine üye olan ihracatçılara yapılan kambiyo satışları.
Ekonomistler yorumladı
Hükümetin döviz alım ve satımında alınan vergi oranını yükseltilmesini ekonomi uzmanları şöyle yorumladı.
Ekonomist Uğur Gürses: Döviz Swap’ı peşinde koşan, son 10 yılın rekor döviz borçlanmasını yapan ekonomi yönetimi, vergi artışı ile vatandaşa ve şirketlere siz koşmayın diyor. TL’ye yatırım yapanları cezalandırıyor.
Akademisyen Yalçın Karatepe: Sadece bayram sabahına uyanmadık. Döviz alımlarında 5 katına çıkarılan vergiye de uyandık. Binde 2 olan vergi %1’e yükseltildi. Artık 100 dolar kendiniz için alırken 1 dolar da devlete alacaksınız.
Ekonomist Mustafa Sönmez: Nasıl bir sıkışmışlık! 1000 dolar alan 10 dolar da devlete verecek düzenlemesi getirdiler. TL’ye ve size güveni kalmayan bundan mı cayacak? Verecek %1’i yine alacak.
TÜSİAD Baş Ekonomisti Zümrüt İmamoğlu: Piyasaya Bayram şekeri:Kambiyo vergisi %0,2’den %1’e çıkarıldı. Tobin vergisi olarak bilinen bu vergi tipik bir sermaye kontrolü aracıdır. Sorunları düzeltmez. Şiddetli kur dalgalanmalarında zaman kazandırır. Peki biz bu zamanı ne için kullanacağız? Var mı bir plan, swap dışında?
Finansman bonosundan alınan yüzde 10 oranındaki vergi yüzde 15’e çıkarıldı
Ağırlıklı olarak bankaların mevduat yerine çıkardığı ve vergisi daha az olduğu için vatandaşın tercih ettiği finansman bonosundan alınan yüzde 10 oranındaki vergi yüzde 15’e çıkarıldı. Böylece vergi kaybına neden olan bonolarda vergi mevduat ile eşitlendi.
Aynı amaçla kambiyo işlemlerindeki (döviz ve altın alım satımında) Banka Sigorta ve Muamele Vergisi (BSMV) oranı da binde 2’den yüzde 1’e artırıldı. Böylece hem altın hem döviz alanlar yüzde 1’lik vergiye katlanacak. Karar Resmi gazetede yayımlandı.
HaberTürk’ten Rahim Ak‘ın haberine göre, son dönemde bankaların kısa vadeli finansman bonolarını gittikçe artan bir şekilde mevduata alternatif bir finansman kaynağı olarak kullanması vergi kaybına neden olduğu için bu kaybı gidermek amacıyla bireysel yatırımcıların kısa vadeli mevduattan ve finansman bonolarından elde ettiği faize uygulanan stopaj oranı eşitlendi. Bu oran 1 yıldan kısa vadeli kira sertifikalarında da yüzde 15’e çıkarıldı. Kurumsal yatırımcılar için ise finansman bonolarında stopaj oranı yüzde sıfır olarak uygulanmaya devam edecek.
Kambiyo vergisi 5 kat artırıldı
Banka Sigorta Muamele Vergisi kapsamında döviz ve altın almak isteyenlere, banka, yetkili müessese (döviz büfeleri) ve diğer finansal kuruluşlar tarafından satılan dolar, Euro vb yabancı paralar ile yine bankalarda açılan altın mevduat/yatırım hesapları için fiziki olmayan altın satış tutarı üzerinden kambiyo işlem vergisi alınıyor.
Bu vergi önceki yıl döviz işlemleri için binde 2 olarak uygulanıyordu. Cumhurbaşkanlığına bu oranı 10 katına kadar (yüzde 2) artırma yetkisi verilmişti. Altın alım satımı ise bu kapsamda değerlendirilmiyordu.
Önceki gün Hazine tarafından bankalara gönderilen yazıda altın alım satımının da kambiyo işlemi olarak değerlendirileceği açıklandı. Böylece yapılan son düzenleme ile hem döviz hem altın alım satımında BSMV yüzde 1 olarak kesilecek.
Twitter’da konuyla ilgili yorumlar:
Alın size bayram hediyesi: Kambiyo vergisi %1’e çıkarıldı.
Aldığınız her dövize %1 vergi ödeyeceksiniz.
İnsanlar muhtemelen altına yönelir. E, ona da vergi getirirseniz ne olacak?
Zaten vergisi ödenmiş meşru paramızla birikim yapmak neden vergiyle cezalandırılıyor?
— Aydın Gür (@AydinCGur) May 24, 2020
Geçen hafta altın alımına da binde 2 kambiyo muamele vergisi gelmişti;bayram günü ise hem döviz hem de altın alımında BSMV yüzde 1’e çıkartılıp 5 kat artırılmış. Bunun meali Katar ile artırılan işlevsiz swap’tan gayri başka kimseden para bulunamadı,açıktan sermaye kontrolü geldi!
— Bilal Yalçın Şahin (@BilalYsahin) May 24, 2020
-Önceki hafta altın alımlarında vergi yokken önceki hafta vergi getirildi.
-Sonra altın alımlarında al-sat için süre kısıtlaması getirildi.
-Şimdi döviz ve altın alımlarında binde 2 olan kambiyo vergisi yüzde 1’e artırıldı.
Tek bir soru soruyorum. NEDEN? https://t.co/VmU8ZEOUsa— Ahmet Kaya (@avahmetky) May 24, 2020
Başkanlık Sistemi gerçekten çok hızlı çalışıyor.
Bugün yayımlanan 2 Cumhurbaşkanı Kararı ile
—Kambiyo satış işlemlerinde(döviz-altın)alınan vergi %0,2’den %1’e yükseltilmiş.
—Finansman bonolarındaki vergi oranı %10’dan %15’e çıkarılmış.
Döviz almak zorlaştı, bono getirisi azaldı. pic.twitter.com/lpcqZv40PG— Fatih Sezer (@58fatihsezer) May 24, 2020
Erdoğan sağolsun bayram kazığını atmış.
Kambiyo vergisi %0.02 den %1 e yükseltilmiş.
Yani açık konuşayım al sat işi bitmiştir. Al yat başlamış. Bir daha alamayacağınız şeyleri satmamak lazım.
— DAYI (@dayiekonomi) May 24, 2020
Altın ve döviz işlelmerinde Kambiyo Vergisi %0,2’den %1’e çıkarıldı. “Dolar 7 TL’nin altına insin” diye sağa sola rastgele ateş eden Merkez Bankası’nın beceriksizliğinin bedelini halk ödeyecek. Serbest piyasa öldü!
— Turhan Bozkurt (@TurhanBozkurTV) May 24, 2020
Bayram sabahı döviz alımında vergi 5 kat yükseltilmiş. Altın alımı da kambiyo işlemi olarak yorumlanıp aynı vergiye tabi olmuş. Finansman bonusunda kesinti yüzde 50 artmış. Bayram harçlığının en kralını her zaman Hazine alır 🙂 https://t.co/qAnnL4mE9n
— Alper Öcal (@alperocal) May 24, 2020