Arhavi’de HES yapımına başlayan MNG Holding, Kamilet Vadisi’ni çamura boğdu. Şirketin ÇED raporunda yazan hiçbir maddeye uymadığını söyleyen halk, HES çalışmalarının derhal durdurulması gerektiğini belirtti.
Artvin’in Arhavi ilçesinde Kamilet Vadisi’nde HES yapımına başlayan MNG Holding doğayı tahrip ediyor. Şirketin inşaatta çıkan hafriyatı vadiye dökmesi nedeniyle sular günlerdir çamur gibi akıyor. Konuya ilişkin hukuki süreç başlatan Arhavi Doğa Koruma Platformu üyeleri, şirketin ÇED raporunda yer alan hiçbir kurala uymadığını belirtti.
Konuya ilişkin hukuki süreç başlattıklarını duyuran Arhavi Doğa Koruma Derneği, Kamilet Vadisi’ni doğal sit alanı ve milli park ilanı edilmesi için geçmişte bir çok girişimde bulunduklarını ancak bölgede yapımı planlanan HES projeleri nedeniyle bürokrasi engeline takıldıklarını belirtti.
Vadinin ekolojik önemine ilişkin Artvin Çoruh ve Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin birçok raporunun olduğu belirtilen açıklamada şu bilgiler paylaşıldı:
• Sivil toplum örgütleri ve yurttaşlar, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na 2011 yılında başvuru yaptı.
• Fakat başvurudan kısa bir süre sonra doğal sit alanları ilan etme yetkisi kültür ve tabiat varlıklarını koruma kurullarında alınmış ve çevre ve şehircilik il müdürlükleri bünyesinde oluşturulan tabiat komisyonlarına verildi.
• Bu başvuruların sonuçlanması iktidar partisinin yerel yöneticilerinin projeye destek olması ve bürokraside bu sürece engel olması nedeniyle engellenmiş ve bu konuda maalesef halen bir karar alınmamıştır.
“Milli Park ilan edilmedi!”
Kamilet Vadisi’nin SİT alanı ilan edilmesi için yapılan başvurular dışında 2012 yılında alanın Milli Park ilan edilmesi için Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne de başvuruldu. Konu ile ilgili olarak bakanlık tarafından bazı alan ziyaretleri yapıldı ve bu ziyaretlerde olumlu raporlar verilmiş olmasına karşılık Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, alanda HES planlanması nedeniyle verdiği olumsuz görüş nedeni ile vadi milli park ilan edilemedi.
“ÇED süreci göstermelik”
Bu projenin, ülkede Çevresel Etki Değerlendirmesi sürecinin tamamen göstermelik bir şekilde uygulandığını gösterdiği belirtilen açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
• ÇED raporundaki projeler ile uygulanan projeler aynı değildir. Projede çok kapsamlı değişiklikler yapılmış, tünel inşaatı yerine su kanal ile yükleme havuzuna taşınmıştır. Tüm bunlara ilave olarak ORTA HES’in üretime geçmesinden sonra aylardır Kamilet Deresi çamur akmaktadır.
• Normalde bir HES tesisinin böyle bir sonuca yol açmaması gerekmektedir. Yapılan incelemeler sonucunda inşaat esnasında vadinin özensiz ve ÇED raporuna aykırı imalatlar ile tahrip edilmesi dışında, tesisin servise almaya hazır olmadan servise verildiği anlaşılmıştır.