Farkında bile olmadan yıl boyunca en az 1 kilogram böcek yiyoruz! Bilim insanları ne kadar yıkarsak yıkayalım meyve ve sebzelerden bütün böcekleri temizlemenin olanaksız olduğunu belirtiyor.
Sosyal paylaşım sitesi TikTok’ta bir kullanıcının yaptığı ‘çilek deneyi’nde böceklerin çıktığını görülmesi gündemdeki yerini korurken, bilimsel araştırmalar, farkında olmadan her yıl kişi başı 1 kilogram böcek yediğimizi ortaya koyuyor.
İsveçin Örebro Üniversitesi Biyoloji Profesörü Alf Ekblad, ne kadar yıkarsak yıkayalım meyve ve sebzelerden bütün böcekleri temizlemenin olanaksız olduğuna vurgu yaptı.
Alf Ekblad sadece tarla ve bahçeden toplanılan değil, marketlerden satın alınan sebze ve meyvelerde de çok miktarda böcek olduğunu dile getirdi.
Ancak, Ekblad’a göre sebze ve meyvelerdeki böcekleri sadece “zararlı olarak görmemek” gerekiyor.
“Gelecekte kızartmalarda kullanabiliriz”
İsveçli profesör, “Böceklerin yapılarında çok yoğun olarak protein mevcut. Ayrıca bazı sineklerin larvaları bol miktarda yağ içeriyor. Bunu örneğin gelecekte kızartmalarda kullanmamız mümkün” diye değerlendiriyor.
Diğer yandan ABDli bir araştırmacı grubu gıda maddelerinin en fazla ne kadar böcek fragmanı bulunabileceğinin listesini çıkarmış.
Buna göre 500 gram çileğin dört larva, 100 gram çikolatanın 60 böcek fragmanı içermesi normal.
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Nazlı, çilekte kurtçuğa rastlanmasının sağlık açısından riskli bir durum olmadığını söyledi.
Kurtlu çileğe profesör yorumu: Sağlık açısından riskli durum yok
Sosyal medyada viral olan videoda, tuzlu suya konan çileklerin içinden kurtçukların çıktığı görülüyordu. Prof. Dr. Bülent Nazlı, videoyu görünce kendisinin de denediğini, çileğinden kurtçuk çıkmadığını ifade etti.
Nazlı, bazı kelebek, böcek ve sineklerin üreme dönemlerinde yumurtalarını meyvelerin üzerine bıraktığını, yumurtaların da kurtçukları oluşturduğunu ifade etti.
“Bunlar belli bir dönem meyvenin içerisinde yaşamlarını sürdürüyorlar. Sonra tekrar o meyveyi terk ediyorlar” diyen profesör, şöyle devam etti: “Meyvede görülen bu durum doğal bir döngü. Şimdiye kadar belki de defalarca bu şekilde kurtlu meyve tükettik. Yani çiğ olarak tüketilen gıdalarda bunlar özellikle önem taşıyor. Bu durumdan fazla ürkmemek gerekiyor.”
Prof. Dr. Nazlı, meyvelerle görülen kurtçukların insanlara zarar verdiği yönünde bir bilgi olmadığını belirterek şunları kaydetti: “Zararlı olduğuna veya zehirlenme yaptığına dair bir bulguya rastlanmadı. Ama insanlar kurtlu meyveleri gördükleri zaman hoşlanmayabiliyorlar. Dolayısıyla meyveleri bu şekilde tüketmek istemiyorlar. ‘Meyvelerden kurtçuklar çıkıyor, bunları tüketmeyeceğiz’ diye bir düşünce yanlış. ‘Eğer bir meyvede kurt yoksa o meyvede çok kimyasal vardır’ diye bir düşünce var. Ama meyvelerle birlikte alınacak kimyasalların zararı çok daha büyük. Kansere kadar giden zararlara yol açabilir. Meyvelerden tek tük kurtçuklar çıkabilir. Bu durumu büyütmemek lazım. Avrupa’da kurtlu meyveler daha pahalı satılıyor.”
Tuzlu suya #çilek atınca ortaya çıkan görüntü… pic.twitter.com/NXWRXtlO5e
— Neden TT oldu? (@nedenttoldu) May 25, 2020