Ayçiçeğinin çöpünü bile ithal ettik: Durmak yok ithalata devam!

Ayçiçeğinin çöpünü bile ithal ettik! Türkiye samandan sonra ithal ayçiçeği kabuğuna da muhtaç hale geldi. CHP Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Türkiye’nin Rusya’dan ayçiçeği kabuğu ithal etmeye başladığını bildirdi.

Ayçiçeğinin çöpünü bile ithal ettik: Durmak yok ithalata devam! ayçekirdeği ithalatı

Ayçiçeğinin çöpünü bile ithal ettik: “Durmak yok ithalata devam!”

“Türk tarımını bitirdiler, şimdi tarım ürünlerinin çöplerini bile ithal ediyoruz”

Ayçiçeği kabuğunun piyasada tonunun 670 liradan satıldığını ve hayvanlara yem olarak verildiğini belirten Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi İlhami Özcan Aygun, “Geçmişte kalorifer yakıtı olarak kullanılan pelet ayçiçeği kabuklarının şimdi ise hayvanlarımıza yem olarak verilmesi, ülke tarımının geldiği noktayı da ortaya koyuyor. Yabancıların tarım ürünlerinden sonra şimdi çöplerini de ithal ediyoruz. Türk tarımını bitirdiler” ifadelerini kullandı.


Aygun, iktidarın koronavirüs sürecinde ayçiçek ithalatının önünü açmak için gümrük vergilerini düşürdüğünü belirtti ve bir anlamda ayçiçeği çöpü olan ayçiçeği kabuğunun ithal edilmesi nedeniyle ülke kaynaklarının yabancılara aktarıldığını söyledi.

Hükumet 3 Nisan 2020’de ham ayçiçeği yağında yüzde 36 olan gümrük vergisi oranını 1 Şubat-30 Haziran tarihleri arasında yüzde 30’a indirmiş, Kosova için ise sıfırlamıştı.

Tarım ve hayvancılıkta ithalatı değerlendiren Aygun, “İktidar kendi tarımını, çiftçisini yeterince desteklemediği için ülkeyi ithal tarıma, ithal ete mahkum etti. Ülke toprakları boş dururken tonlarca buğday, arpa, mısır, kuru baklagil ithal ettiler. Adana’da karpuz hasadı başlarken, nisan ayında İran’dan karpuz getirdiler. Adanalı üretici şimdi kan ağlıyor. Kendi üreticisine düşman, kendi tarımını bitirmeye kararlı bir iktidarla karşı karşıyayız” dedi.

“Durmak yok ithalata devam”

İlhami Özcan Aygun, hayvancılığın da ithalata muhtaç hale getirildiğini, verilen sözlere rağmen ithalatın devam ettiğini söyledi.


Tarım Bakanı Pakdemirli‘nin “Türkiye’nin ithalata ihtiyacı yok” dediğini hatırlatan Aygun, “Bakan sözünü unuttu, 2018, 2019 doludizgin hayvan ithalatı ile geçti. Cumhurbaşkanı korona sürecinde Türkiye’nin gıdada kendi kendine yettiğini açıkladı. Ama bir hafta geçmeden nisanda Mersin Limanı’na 10 bin baş ithal hayvan geldi” dedi.

Hükümetin performans anketi: AKP’ye oy verenlerin fikri değişiyor mu?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.