Mersin’in Silifke ilçesinde bulunan Cennet Obruğu’na asansör inşa edildi. Asansör çevrecilerin tepkisini çekerken belediye başkanı yaşlılar ve kronik hastalığı olanları düşünerek yapıldığını açıkladı.
Cennet Obruğu’na asansör inşa edildi! Çevre programcısı Güven İslamoğlu, “Mağarayı pimapen ile kapatın, bir de kafe yapın tam olsun!” diyerek tepki gösterdi.
Mersin’in en ilginç yapılarından “Cennet-Cehennem obrukları”nda yürütülen yapılaşma faaliyetleri kapsamında asansör ve seyir terası projeleri tamamlandı.
Çevreciler asansöre tepki gösterirken, bazıları da yaşlılar ve kronik rahatsızlığı olanlar için asansörü olumlu karşıladı.
Yeşil tabiatı ve dibinden akan doğal suyu ile “Cennet” olarak adlandırılan 70 metre derinliğindeki obruğa yapılan asansör Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın “2020 Yılı Turizmde Destinasyon Yönetimi Fizibilite Destek Programı” kapsamında, Mersin Valiliği koordinasyonunda, Çukurova Kalkınma Ajansı ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün desteğiyle yapıldı.
Elips biçimindeki 250 metrelik çapıyla dikkati çeken obruğun, 452 basamaklı yürüyüş yoluna dokunulmadı.
Silifke Belediyesi’nden eleştirilere yanıt
Silifke Belediye Başkan Vekili Sadık Altunok, asansörün Cennet Obruğu’ndaki doğal yapıyı bozduğu yönündeki eleştirilere şöyle yanıt verdi:
“Bazı insanlarımız asansör konusunu farklı noktalara çekebilir ancak gerçekten ihtiyaç olan bir çalışmaydı. Uluslararası festivallerimiz kapsamında yurt dışından gelen misafirlerimiz oluyor. Çoğu zaman obrukların aşağısına inip, çıkmakta zorlanıyorlar.
Yaşlılar inmek istiyor ancak bazen rahatsızlanıyorlar. Sağlık ekipleri müdahalede zorlanabiliyor. Hem can güvenliği hem de ziyaretler için çok güzel oldu. Artık herkesin bu doğal güzelliği görüp yaşayacağına, gittikleri ülkelerde burayı anlatacağına ve yeni kişilerin geleceğine inanıyoruz. ”
“Mağarayı pimapenle kapatın tam olsun”
Çevre programı yapan Güven İslamoğlu da asansörü eleştirenler arasında.
İslamoğlu, “O merdivenleri inmeden mağaranın bir anlamı yok. Tüm doğallık gizem yok olmuş. Mağarayı pimapen ile kapatın bir de kafe yapın tam olsun. ” dedi.
Bu da oldu. Mersin’in #Cennet mağarasına asansör diktiler. Asansör, seyir terası başka projeniz yok mu? O merdivenleri inmeden mağaranın bir anlamı yok. Tüm doğallık gizem yok olmuş. Mağarayı pimapen ile kapatın bir de kafe yapın tam olsun. @TCKulturTurizm @MehmetNuriErsoy pic. twitter. com/aOOZ79aXb3
— Güven İslamoğlu (@guvenislamoglu) June 8, 2020
Bilgi: Cennet Obruğu ve Cehennem Çukuru
Cennet ve Cehennem Çökükleri veya Cennet ve Cehennem Obrukları, Silifke – Narlıkuyu yakınlarında bulunan, doğal yollarla oluşmuş, tarihi ve turistik ilgi çeken, çok derin mağaralardır. Cennet Çöküğü ve Cehennem Çukuru olarak adlandırılmaktadır. Cennet Obruğu ve Cehennem Çukuru arasında 80 metre mesafe vardır. Kültür ve Turizm Bakanlığınca müze kapsamında olup ziyaretçilere açıktır.
Cehennem çukurunun yaklaşık 200 m güneybatısında yer alan Cennet Obruğu, yaklaşık 135 m derinliğindedir. Bu da bir çöküntü obruğu olup, Miyosen döneminde oluşmuş sığ denizel kireçtaşı katmanları içinde karstik süreçler sonucunda oluşmuştur (Cehennem Obruğu da böyledir).
Obruğun kuzey yamacı, oldukça diktir. Obruk, kapalı bir karstik mağara sistemi içinde bulunan bir galerinin tavanının çökmesi ile gelişmiştir. Bir yer altı akarsuyu da diyebileceğimiz bu sistem günümüzde faaliyetine devam etmekte ve akarsu yolu üzerinde oluşmuş Cehennem çukurunun’nun taban yüzeyi altından geçmektedir.
Narlıkuyu arazisinin derinliklerinden, karstik kaynaklar şeklinde Akdeniz’e karışmaktadır. Obruk tabanına inen merdivenli yolun bitimine yakın bir yerde, Hellenistik dönemden kalma bir Zeus Tapınağı vardır. Merdivenli yolun da bu dönemden kaldığı sanılmaktadır. Rahatlıkla obruğun tabanına kadar inilir. Bu yüzeyin zeminle kontakt yerinde, yeraltından geçen akarsuyun sesleri, kolaylıkla duyulabilmektedir.
Yaklaşık 110 m derinliğine sahip olan Cehennem Çukuru, Cennet Obruğu’nun oluşumuna yol açan bir karstik yeraltı akarsuyunun, yine açmış olduğu bir yeraltı mağara sistemi tavanını aşındırıp, çökmesi süreci sonucunda oluşmuştur.
Obruğun tabanından, batıdaki Cennet Obruğu’nun altına yönelen bir yeraltı akarsuyu geçmektedir. Cehennem çukuru kenarları iç bükey olduğu için ve Cennet çöküğüne göre daha dar ve dik olmasından dolayı tabanına inmek mümkün değildir, özel dağcı ipi veya esnek merdivenle inilip çıkılabilir.