Prof. Dr. İlber Ortaylı: Ayasofya politika aracı yapılmamalıdır, çok tehlikelidir. Cumhuriyet yönetiminin 1934 yılındaki kararına itaat etmeliyiz.
İlber Ortaylı’dan Ayasofya yorumu: Politika aracı yapılmamalı!
Danıştay 2 Temmuz’da karar verecek
İstanbul’un fethinin simgelerinden Ayasofya, yargının gündeminde… Danıştay, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali istemli davayı gündemine aldı. Danıştay, davayı 2 Temmuz’da karara bağlayacak.
Bazı bölümlerde namaz kılınıyor
Topkapı Sarayı Müzesi eski müdürü, tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı şu açıklamaları yaptı:
• 1934 yılında müzeye çevrilişinde şüphesiz ki beynelmilel tartışmaların etkisi vardır. Bu tartışma bugün de sürüyor. Bazı kendini bilmez Hristiyan çevreler, burayı kilise olarak kullanmak, burada ayin yapmak istiyorlar. Buna ancak gülünür. Böyle kimselere alsa yüz verilemez.
• Burası 1934 yılında Cumhuriyet hükümeti kararıyla müzeye çevrilmiştir. Burada birtakım gösterilere, törenlere gerek yoktur. Kaldı ki caminin bir bölümünde de namaz vakitlerinde ezan okunuyor, cuma namazı da kılınıyor.
“Politika aracı yapmak çok tehlikeli!”
• Çocuk oyuncağı değildir, politika aracı yapılmamalıdır, tehlikelidir. Bunu karşılayacak gücünüzün olması gerekir.
• Müzeciler ve tarihçiler buna dikkat etmeli. Cumhuriyet yönetiminin 1934 yılındaki kararına itaat etmeliyiz.
Ne olmuştu?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya’nın ibadete açılması için talimat verdi; kurmayları kararname üzerinde çalışıyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de bugün yaptığı açıklamada; “Ayasofya’dan çan sesi değil Allah’ın izni ile ezan sesi yükselecektir” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ibadete açılmasını istediği Ayasofya Müzesi’yle ilgili olarak kurmaylarına bir çalışma yürütmesi hususunda talimat verdi. Erdoğan’ın kurmayları, 1934 yılında çıkarılan kararnameyle müzeye dönüştürülen Ayasofya’nın ibadethane olarak tekrar açılması için bu kararnamenin iptal edilmesinin yeterli olup olmadığını araştırıyor.
Erdoğan’ın Ayasofya konusunda kararı milletin vereceğini belirterek, “Ayasofya cami olarak turistler tarafından ziyaret edilebilir, Sultanahmet’te olduğu gibi. Ayasofya’da namaz da kılınır, Fetih Suresi de okunur. Buna aziz milletimiz karar verir” dedi.
Hürriyet’ten Abdulkadir Selvi’nin haberine göre, Erdoğan’ın kurmayları tarafından hukuki bir çalışma başlatıldı. 24 Kasım 1934 tarihinde çıkarılan kararnameyle müzeye dönüştürülen Ayasofya’nın ibadethane olarak tekrar açılması için bu kararnamenin iptal edilmesinin yeterli olup olmadığı araştırılıyor.