İngiltere ekonomisi yüzde 30 küçüldü: Son 300 yılın en derin krizine doğru!

İngiltere Merkez Bankası’nın (Bank of England – BoE) tahminlerine göre İngiltere son 300 yılın en derin krizine doğru ilerliyor. Birleşik Krallık ekonomisi Nisan ayında yüzde 20, 2020’nin ilk yarısında yüzde 30 küçüldü.

İngiltere ekonomisi yüzde 30 küçüldü: Son 300 yılın en derin krizine doğru ilerliyor!

İngiltere ekonomisi yüzde 30 küçüldü: Son 300 yılın en derin krizine doğru ilerliyor!

Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Ofisi’nin (ONS) verilerine göre ekonomi, nisan ayında aylık bazda yüzde 20,4 küçülerek tarihinin en güçlü aylık daralmasını görmüş oldu.


Şubat, mart, nisan aylarını kapsayan üç aylık dönemde ise Birleşik krallık ekonomisi yüzde 10,4 küçüldü.

İngiltere Merkez Bankası: Son 300 yılın en derin krizine doğru ilerliyoruz

İngiltere Merkez Bankası’nın (Bank of England – BoE) tahminlerine göre ise ülke son 300 yılın en derin krizine doğru ilerliyor.

Banka geçen ay yaptığı açıklamada koronavirüs salgınının ülke ekonomisinde yılın ikinci çeyreğinde yüzde 25’e kadar daralmaya neden olmasının beklendiğini belirtti. İngiltere Merkez Bankası’nın tahminlerine göre bu yıl İngiliz ekonomisi yüzde 14 seviyesine kadar daralma gösterebilir.

“Virüs önceki en sert daralmanın 10 katı”

Verilere ilişkin değerlendirmede bulunan ONS Başkan Vekili Jonathan Athow, “İngiltere’de nisan ayındaki daralma bu zamana kadar ki sen sert daralma. Mart ayındaki daralmanın üç katından, koronavirüs öncesinde gördüğümüz en sert daralmanın ise 10 katından fazla” ifadelerini kullandı.

Athow, “Ekonominin hemen her alanı darbe aldı; publar, eğitim, sağlık, araç satışları. Otomotiv üreticileri ve inşaat şirketleri özellikle ağır etkilenenlerden oldu” dedi.


Büyüme verilerinin ardından açıklama yapan İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak  “Dünyanın birçok ekonomisinde olduğu gibi koronavirüs ekonomimize ciddi şekilde etki ediyor. Uyguladığımız maaş destek programı, hibeler, krediler, vergi indirimleri binlerce işletmeyi ve milyonlarca kişinin istihdamını kurtardı. Bu ekonomi açılınca bize hızlı bir şekilde toparlanma şansı sağlayacak” diye konuştu.

Ülkesinin karantinadan çıkış adımlarına da değinen Sunak, “Ekonomimizi kademeli ve güvenli bir şekilde açmak için planımızı ortaya koyduk. Gelecek hafta, daha fazla mağaza kapılarını açma imkanı bulacak ve hayatımızı biraz daha normalleştirebileceğiz” dedi.

En yüksek vakaya sahip 5. ülke

Ülkede koronavirüsle mücadele kapsamında uygulanan karantina tedbirleri 23 Mart’ta başlamış, nisanda sıkı şekilde devam etmiş, mayıs ayında ise gevşetilmeye başlanmıştı.

Vaka sayısının en yüksek olduğu beşinci ülke Birleşik Krallık’ta 292 binden fazla insana koronavirüs bulaştı. Bu hastalıktan hayatını kaybedenlerin sayısı 41 bin 364.

OECD tahmini: Yüzde 11 küçülme

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nden (OECD) çarşamba günü yapılan açıklamaya göre Birleşik Krallık, koronavirüsten en sert etkilenen gelişmiş ülke olabilir.

OECD’nin tahminlerine göre ülke, 2020’de yüzde 11,5 daralabilir. Şayet salgında ikinci dalga olması durumunda bu oran, yüzde 14’e çıkabilir.


ABD’li kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s de çarşamba günü yaptığı açıklamada “Avrupa Birliği’nden anlaşmasız ayrılık, İngiltere’nin son yüzyılda yaşayacağı en derin resesyondan toparlanmasını ciddi şekilde etkiler” demiş; İngiliz ekonomisinin direncinin yüksek kamu borcu, yüksek işsizlik ve düşük yatırımlar nedeniyle azalacağını aktarmıştı.

Türkiye’den Amerika’ya, oradan Avrupa’ya pandemi sosyolojisine dair


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.