İşçiler pamuk tarlasında 10 saatte 52 TL alıyor!

İşçiler pamuk tarlasında 10 saatte 52 TL alıyor! Hatay Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, pamuk tarlasında 10 saatlik çalışmanın bedelini 52 TL olarak belirledi. Daha çok Suriyelilerin tarlalarda işçi olarak çalıştırıldığını belirten işçiler, hem kendilerinin hem de tarım işçilerinin her türlü haktan yoksun olduğunu söyledi.

İşçiler pamuk tarlasında 10 saatte 52 TL alıyor!

İşçiler pamuk tarlasında 10 saatte 52 TL alıyor!

Hatay Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, pamuk tarlalarında çalışacak tarım işçilerinin günlük yevmiyelerini 52 TL olarak belirleyerek, işçilere yemek ücreti verilmemesi karar aldı. Bir ay boyunca çalışan işçiler, asgari ücretin altında her türlü haktan ve hijyenden yoksun çalıştırılacak.


Molalarda kesintiler yapılacak

Hatay Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu’nun aldığı karar şöyle:

“28.05.2020 tarihinden itibaren bölgemizde çalıştırılacak tarım işçilerimize yaş ve cinsiyet ayrımı yapmaksınız amele 52 TL aracı/elçilere 4 TL ödenmesine, toplam 56 TL. İşçiye ayrıca yemek parası verilmemesine, pamuk çapalama işlerinde 14 yaşından küçük olmamaları ve çalışamayacak kadar yaşlı ve hastaların çalıştırılmamasına, tarım işçilerinin örf ve âdete uygun olarak saat 06.30’da işe başlamaları ve akşam 16.30’da işi bırakmaları, çalışma süresi içerisinde 09.00-09.30 arası 30 dakika dinlenme molası, 13.00-14.00 arası bir saat yemek molası vermesi ve dinlenme molası istirahat saatlerinin değiştirilmemesi ve istirahat saatlerinde kesinlikle çalışma yapılmaması. 16.30’dan önce iş bırakılırsa, saat başına 7 TL düşülecektir.”


DİSK’ten tepki

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel-İş) Hatay Şube Başkanı Yusuf Berkyürek, işçilere reva görülen ücrette tepki gösterdi. Suriyeli mültecilerinde içinde olduğu yurttaşların tarlalarda zor şart altında tarım işçiliği yaptığını ifade eden Berkyürek,  işçilerin İş Kanunu’na göre sigortalı olmak zorunluluğu bulunduğunu ancak işverenlerin bu kanunu yerine getirmediğini ifade etti.

Açlık sınırının aylık 2 bin 492 TL olduğu ülkede günlük ücret olarak 52 TL verilmesinin vicdani olmadığını belirten Berkyürek, Hatay Valisi’ne bu kararın düzeltilmesi çağrısında bulundu. Berkyürek, “Talebimiz; tüm mevsimlik tarım işçilerinin sigorta kapsamında çalıştırılması, en az günlük asgari ücretin yüzde 20 fazlası şeklinde ücretlerin revize edilmesidir. Çalışan her işçiye günlük bir öğün yemek verilmesini talep ediyoruz. Her işçi insan onuruna uygun şartlarda çalışma hakkına sahiptir” dedi.

Modern kölelik

Kendilerine biçilen yevmiye ücretlerine tepki gösteren tarım işçileri, sabahtan akşama kadar kölece çalıştıklarını, emeklerinin karşılığını alamadıklarını ifade etti. Hatay’da daha çok Suriyeli mültecilerin tarlalarda işçi olarak çalıştırıldığını aktaran işçiler, hem kendilerinin hem de tarım işçilerinin her türlü haktan yoksun olduğunu söyledi.


İşçiler, “Şuanda soğan tarlasındayız. Sabahtan akşama kadar çalışıyoruz. Geçen yıl 7 çuval soğan için bize 50 TL veriliyordu. Şimdi bu zamanda bize; nakliyeye hazır hale getirdiğimiz 7 çuval soğan için 55 TL verecekler. Bu ücretler emeklerimizin karşılığını vermiyor. Bizler sömürülüyoruz. Küçük çocuklarımızla tarlalarda bu salgın sürecinde çalışıyoruz. Burada çadırlarda zor şartlar altında yaşıyoruz” diye durumlarını özetledi.

“Kredi ile dolar, arabalar, evler alındı ama üretime gidilmedi!”


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.