48 gün sonra toplanacak Meclis’te ilk gündem bekçiler!

AKP ve MHP gruplarının Meclis’e getirecekleri ilk gündem maddesi bekçiler. Yetkileri genişletilerek silah kullanma yetkisine sahip olmaları sağlanacak, maaşlarına zam yapılacak.

48 gün sonra toplanacak Meclis te ilk gündem bekçiler!

Corona salgını nedeniyle 16 Nisan’da mesaiye ara veren TBMM’de ilk gündem maddesi bekçiler olacak. Getirilecek yeni düzenleme ile çarşı ve mahalle bekçileri, Jandarma sınıfında yer alacak; zor ve silah kullanma yetkisine sahip olacaklar.

TBMM, koronavirüsle mücadele kapsamında 16 Nisan’da ara verdiği mesaiye ziyaretçi yasağı getirilerek yeniden başlıyor.


Meclis Genel Kurulu’nda ilk olarak, bekçilere tanınan yeni yetkiler nedeniyle tartışma konusu olan Çarşı ve Mahalle Bekçileri Yasa Teklifi görüşülecek.

AB’ye uyum düzenlemelerini içeren Rekabet Yasası değişikliği ile İkinci Yargı Paketi de komisyonlarda ele alınacak.

Hürriyet’ten Bülent Sarıoğlu’nun haberine göre, AKP ve MHP grupları, bu hafta Genel Kurul’da Çarşı ve Mahalle Bekçileri Yasa Teklifi’nin görüşmelerini tamamlamayı hedefliyor.

Bu düzenlemeye göre bekçiler, kişileri, araçları durdurabilecek, kimlik sorabilecek.

Şiddet mağduru veya şiddete, istismara uğrama riski taşıyan kadın ve çocukları en yakın genel kolluk birimlerine teslim edecek.

Bekçiler, sokak, geçit ve meydanları tıkayarak trafiğe engel olan taşıtların ve diğer engellerin kaldırılmasını sağlamakla yetkili olacak.

Jandarma sınıfına dahil edilecekler

Çarşı ve mahalle bekçileri, zor ve silah kullanma yetkisine sahip olacak.

Jandarma teşkilatında istihdam edilen bekçiler, jandarma sınıfına dahil edilecek.

Bekçilerin haftalık çalışma süresi 40 saat olacak ve maaşlarında artış sağlanacak.


İlkokul mezunu bekçi maaşı 4 bin 300 lira

29 Ocak 2020’de bekçilere üst arama, silah ve zor kullanma gibi geniş yetkiler tanıyan yasanın Meclis komisyonundan geçmesi tartışma konusu olmuştu.

İlkokul mezunu bekçilerin bu kadar sınırsız yetkilerle donatılması eleştiri konusu olurken bekçi maaşları da gündeme gelmişti.

• Zam yapılmamış haliyle ilkokul mezunu bekçi maaşı 4.300 lira. 

• Lise Mezunu Bekçi maaşı 4.352 TL ile 4.455 TL arasında.

• Ön lisans Mezunu Bekçi maaşı 4.357 TL ile 4.400 TL arasında.

• Lisans Mezunu ve Bekar olan Bekçi maaşı 4.404 TL ile 4.657 TL arasında.

Bekçilere geniş yetkiler

18 maddeden oluşan Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanun Teklifi ile çeşitli mahkeme kararlarıyla “kimlik soramayacakları” belirlenen bekçilere kimlik sorma yetkisi resmen verilmiş olacak.

Kanun Teklifi’nin yasalaşması durumunda bekçiler aynı zamanda istedikleri kişileri ve araçları durdurup arama yapabilecek. Kişileri arama yaparken, “Kıyafetleri çıkarmadan arama yapma” şartı getirilecek.

Bekçilere kişileri sorguya çekebilme ve silah kullanabilme yetkisi de verilecek. Bekçiler, polislerle aynı ödülleri alacak. Çarşı ve mahalle bekçisi olmak için yapılacak sınavlar için ise İçişleri Bakanlığı yetkili olacak.


CHP Milletvekili ve Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu: Bekçilere tanınan bu yetkiler, kişilerin özel yaşamına müdahaleyi getirecek yetkiler zincirin başlangıç halkasıdır. Düzenleme ile AKP, polis güçleri dışında yeni bir kolluk kuvveti oluşturacak.

Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank 4 yeni kredi paketi sunacak


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.