Mustafa Necati Bey’in adını taşıyan binaya şeriatçı yazarın adı verildi!

Atatürk’ün yakın çalışma arkadaşı Mustafa Necati Bey’in adını taşıyan tarihi kültür evine, geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden şeriatçı yazar Nuri Pakdil’in ismi verildi. Pakdil, Cumhuriyet düşmanlığıyla biliniyordu.

Mustafa Necati nin adını taşıyan binaya şeriatçı yazarın adı verildi!

Milli mücadele kahramanı Mustafa Necati Uğural’ın adını taşıyan binaya şeriatçı yazarın adı verildi!

CHP eski Milletvekili Mustafa Gazalcı, Kültür Evi’nin adının değiştirilmesine sert tepki gösterdi ve şunları söyledi:


– Ankara’daki tarihi Mustafa Necati Kültür Evi, AKP iktidarının ilk yıllarında Kültür Bakanlığı tarafından bir kuru fasulyeciye verilecekti. Tepkiler üzerine bu yanlış karardan dönüldü. Daha sonra kültür ve sanat etkinliklerinde kullanılmak üzere TBMM’ye devredildi.

– Ancak binaya ilişkin tahsis sözleşmesi 21 Ocak 2018’de yenilenmeyerek yeniden Kültür Bakanlığı’na verildi. Kültür Bakanlığı bu kez de Mustafa Necati Kültür Evi binasına “Nuri Pakdil Edebiyat Müzesi” tabelası asmış. Bu Cumhuriyetin en başarılı bakanlarından Mustafa Necati’nin anısına saygısızlıktır.

– Kültür Bakanlığı, Sayın Nuri Pakdil’e müze yapacaksa bunu başka bir yerde yapmalıdır.

Muharrem İnce: Tabela değiştirerek tarih yazacağını zanneden cahillerden olmayın!

Muharrem İnce, Atatürk’ün mücadele arkadaşı Mustafa Necati’nin adını taşıyan tarihi Kültür Evi’ne, ‘Yaşasın şeriat’ sloganı atan Nuri Pakdil’in adının verilmesine tepki gösterdi: “Kahramanlarımıza saygısızlık yapmayın! Tabela değiştirerek tarih yazacağını zanneden cahillerden olmayın!”

Muharrem İnce skandal isim değişikliğine tepki!

Muharrem İnce, Mustafa Kemal Atatürk’ün mücadele arkadaşı Mustafa Necati’nin adını taşıyan tarihi Kültür Evi’ne, ‘Yaşasın şeriat’ sloganı atan Nuri Pakdil’in adı verilmesine tepki gösterek, öğretmenli protestoya davet etti.

CHP’li Muharrem İnce, Twitter adresinden yaptığı paylaşımda Mustafa Necati Kültür Evi’nin isminin değiştirilerek Nuri Pakdil Kültür ve Sanat Evi yapılmasına sert sözlerle tepki gösterdi.

Protestoya davet

Muharrem İnce Twitter’dan verdiği tepkide şu ifadeleri kullandı:

“Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün mücadele arkadaşı Mustafa Necati’nin evinin adının değiştirilmesine Necatibey Eğitim Fakültesi mezunu öğretmenler başta olmak üzere tüm öğretmenlerimizi protesto etmeye davet ediyorum.”

 

 

Kuru fasülyeci yapmak istediler

CHP’li İnce, daha önce de buranın kuru fasülyeci yapılmak istendiğini ve karşı çıktıklarını belirterek, “Atatürk’ün Devrimci Milli Eğitim Bakanı, Kuvayı Milliyeci Mustafa Necati’nin yaşadığı evini kuru fasülyeci yapmak istediler, karşı çıkmıştık. Şimdi de adını değiştirmişler. Kahramanlarımıza saygısızlık yapmayın, tabela değiştirerek tarih yazacağını zanneden cahillerden olmayın” dedi.

Atatürk’ün yakın çalışma arkadaşı, Kuvayı Milliye komutanı ve Cumhuriyet tarihinin ilk milli eğitim bakanlarından Mustafa Necati’nin adını taşıyan tarihi Kültür Evi’ne, ‘Yaşasın şeriat’ sloganı atan Nuri Pakdil’in adı verilmişti. Geçtiğimiz yıl vefat eden İslamcı yazar Pakdil, Cumhuriyet düşmanlığıyla biliniyordu.

Zamansız ölümüyle Atatürk’ü ağlatan Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati’nin hayatı

mustafa necati uğural atatürk

Öğretmen, avukat, milletvekili, adalet bakanı, eğitim bakanı, her şeyden önce bir devrimci… Kısa süren bir yaşam serüveninde millet aşkıyla ne kadar şey yapılabilirse, Mustafa Necati Bey çok daha fazlasını yaptı.

1894’te İzmir’de dünyaya gelen Mustafa Necati, burada eğitim hayatına başladı. Üniversiteye kadar İzmir’de eğitimini sürdürdükten sonra İstanbul’a giderek İstanbul Hukuk Okulu’nda üniversite eğitimini aldı. Daha sonra İzmir’e dönerek eğitimcilik ve avukatlık yapmaya başladı. İşte Harf Devrimi’nden Kuva-yı Milliye’ye birçok alanda önemli rol oynamış Mustafa Necati Bey’in kısa ama dopdolu yaşam hikayesi.

1. Dünya Savaşı yıllarında İzmir’de eğitimcilik, avukatlık ve gazetecilik yaptı, Özel Şark İdadisi okulunu kurdu.

Ülkemizin köklü futbol camialarından Altay Spor Kulübü’nün kurucuları arasında yer alıyor.


İtilaf Devletleri tarafından işlerine son verilmeye çalışılan demir yolu işçilerinin hakkını korumaya çalıştı.

Mustafa Necati Bey milli mücadelede etkin rol oynadı

Aydın-Kasaba demir yollarında hukuk müşavirliği yapan Mustafa Necati Bey işçilerin hakkını korumak için İzmir Demir Yolları İslâm Memurini Teavün Cemiyeti’ni kurdu. Bölgede teşkilatlandırma çalışmaları yaparak işçilere ve halka ümit kaynağı oldu.

İzmir’in işgalinden sonra Balıkesir’e giderek Milli Mücadele’de çok önemli roller oynadı. Kuvayı Milliye kumandanlığı yaptı ve Yunan kuvvetlerine karşı güçlü bir direniş sergiledi.

TBMM 1. dönem Saruhan milletvekili oldu. Aynı zamanda sırasıyla Sivas, Kastamonu, Amasya istiklal mahkemelerinde görev aldı.

Himaye-i Etfal Cemiyeti’ni (Çocuk Esirgeme Kurumu) kurdu. Kızılay, Gençler Derneği, Öğretmenler Örgütü gibi toplulukların çalışmalarına destek verdi.

TBMM 2. ve 3. dönem İzmir milletvekili oldu. Bu sırada Mübadele, İmar ve İskân Vekâleti’nin kurulmasına öncülük etti ve başkanlığını yaptı.

Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi sırasında mübadiller ülkeye deniz yoluyla taşınıyordu. Ancak bu alandaki ihaleyi İtalyanlar kazanınca Türkiye’nin bağımsızlık ilkeleri ile çatışan bir durum ortaya çıktı. Mustafa Necati Bey, bu ihalenin iptal edilmesi ve nakliyenin Türk gemileri ile yapılması konusunda önemli bir rol oynadı.

Şeri mahkemeleri kapattı

1924’te Adalet Bakanı oldu ve laiklik ilkesine ters düşen şer’i mahkemeleri kapattı.

Milli Eğitim Bakanı oldu ve Türkiye’de eğitime dair iyi olan ne varsa temelini attı.

Milli eğitim bakanı olduğu dönemde yaptığı sayısız devrim ve yenilikle Türkiye Cumhuriyeti’nde Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte eğitime en büyük gelişmeyi kaydettiren insan Mustafa Necati Bey’dir. Bu yenilikler arasında çıkardığı kanunla öğretmenlerin haklarını genişletmek ve “Maarif hizmetinde asıl olan öğretmenliktir” hükmü ile öğretmenliğin itibarını arttırmak da bulunuyor.

10 bölge merkezinde öğretmen okulları kurdu. Bu okullardan biri Muharrem İnce’nin dünkü yayında bahsederek Nagehan Alçı’yı zor duruma soktuğu Balıkesir Necatibey Muallim Mektebi’dir.

Eğitimin ücretsiz olması yolunda önemli adımlar attı ve orta öğretimi parasızlaştırdı. Okul kitapları bakanlık tarafından basıldı.

Ülkedeki eğitim seviyesini Avrupa’ya yaklaştırmak için çalıştı. Avrupa’ya öğrenciler göndererek kaliteli öğretmenler yetiştirdi. Yabancı okulları denetim altına alarak ülkenin bağımsızlığını korudu.

Harf İnkılabı da Mustafa Necati Bey’in eğitim bakanı olduğu dönemde gerçekleşti.

Mustafa Necati Uğural kimdir biyografi

35 yaşında hayatını kaybetti. Atatürk, Mustafa Necati Bey’in ölüm haberi ile büyük bir hüzne boğuldu ve gözyaşlarına hakim olamadı


Mustafa Necati Bey, 1 Ocak 1929’da, harf inkılabının yaygınlaşması amacıyla millet mekteplerinin açıldığı günde apandisitinin patlaması ile hayatını kaybetti. Atatürk’ün yakın arkadaşlarından Falih Rıfkı Atay, Çankaya kitabında, ölüm haberini alan Mustafa Kemal’in derin bir üzüntüye kapıldığını ve ağlamaya başladığını belirtti. Ülkemiz için birçok alanda çok büyük işler yapan bu güzel insanın ölümü ulu önderimiz Atatürk’ü ağlatmayı başaran nadir olaylardan biri olmuştur.

Atatürk’ün Yalova’daki çiftliği millet bahçesi yapılacak!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.