Türkiye Wushu Federasyonu’nda (TWF) cinsiyetçi ve dini uygulamalar

Türkiye Wushu Federasyonu (TWF) Başkanvekili Abdurrahman Akyüz’den cinsiyetçi uygulamalar: Kadın sporcuya erkek, erkek sporcuya ise kadın antrenör yok. Erkek sporculara diz altı tayt giymek zorunlu hale geldi. Turnuvalarda sabah seansları ilahiyle başlıyor.

Türkiye Wushu Federasyonu (TWF) cinsiyetçi ve dini uygulamalar
>>VIDEO AŞAĞIDA

Türkiye Wushu Federasyonu’nda (TWF) cinsiyetçi ve dini uygulamalar

Türkiye Wushu Federasyonu Başkanvekili Abdurrahman Akyüz, wushunun disiplinlerinden biri olan sandada sporculara ve antrenörlere akıl almaz bir kural getirdi. Akyüz’ün koyduğu kurala göre; kadın sporcuların köşesinde erkek, erkek sporcuların köşesinde ise kadın antrenör yer alamıyor. İddiaya göre kuralın koyulmasının gerekçesi ise ‘nikah düşüyor’ olması.


Wushudaki skandalların merkezindeki isim olan Türkiye Wushu Federasyonu Başkanvekili (TWF) Abdurrahman Akyüz’ün sporculara ve antrenörlere akıllara durgunluk veren cinsiyetçi bir kural getirdiği ortaya çıktı.

Akyüz’ün sporun sanda disiplinine getirdiği kurala göre, erkek sporcuların köşesinde kadın, kadın sporcuların köşesinde ise erkek antrenör yer alamıyor. İddiaya göre başkanvekilinin kuralı getirmesinin sebebi ise ‘nikah düşüyor’ olması. Son olarak TRT Spor 2’den de yayımlanan Türkiye Şampiyonası’nda görüldüğü üzere kural istisnasız bir şekilde uygulanıyor.

İlahi ile wushu seans başlangıcı

BirGün’ün aktardığı habere göre; bu kural nedeniyle erkek antrenörler 9-10 yaşlarındaki kız çocuklarını bile maça çıkartmak için kadın antrenör aramak zorunda kalıyor. Antrenörler yaşadıkları maddi sıkıntılar nedeniyle sporcularını maçlara çıkaracak kadın antrenör bulamayınca antrenör olup olmadığını bilinmeyen kişiler, tanımadıkları sporcuların köşesinde maçlara çıkıyor.


“Bizim amacımız spor yapmak değil cihat”

Abdurrahman Akyüz’ün icraatları bununla da sınırlı değil. Akyüz’ün talimatları doğrultusunda turnuvalarda sabah seansları ilahiyle başlıyor. Sporun içinde yer alan bir kişinin iddiasına göre Akyüz; “Bizim amacımız spor yapmak değil cihat” ifadelerini bile kullanıyor.

2018 yılında kadın hakemlerin kıyafetleri uygun bulunmadığı için değiştiriliyor. Kural değiştirilmeden önce kadın hakemlere giydikleri kıyafetlerin vücut hatlarını gösterdiği iddiasıyla hakaret ediliyor ve mobbing uygulanıyor. Akyüz döneminde erkek sporculara da diz altı tayt giymek zorunlu hale geldi.

AKP propagandası

Federasyon, Türkiye şampiyonalarını ise adeta bir AKP propagandasına dönüştürmüş durumda. Maçlarda AKP bayrakları boy gösterirken sporcular karşılaşmalara dombrayla çıkıyor. Sporu her düzeyinde siyasetin içine sokan TWF’nin kendine özgü kuralları bunlarla da sınırlı değil.

Namaz kılmayan kamp kadrosuna alınmıyor

Bir sporcu, Türkiye şampiyonasında birinci olmasına rağmen namaz kılmadığı gerekçesiyle kamp kadrosuna alınmıyor. Daha önce de ayyuka çıktığı üzere Rusya’da düzenlenen 2018 Avrupa Şampiyonası’nda kadın sanda takımında yer alan sporculara türban zorunluluğu getiriliyor.


Türbanı düzgün takamayan sporculara ulusal takım sporcusu olma hakkını bitirme ve Rusya’dan gönderilme tehdidinde bulunuluyor. Turnuvanın ramazan ayına denk gelmesi nedeniyle maçlarını kaybeden oyunculara oruç tutması zorunlu hale getiriliyor. Öte yandan turnuvaya 48 antrenör, 25 sporcuyla gidilmesi ise bir diğer dikkat çekici bir unsur.

Video – Türkiye Wushu Federasyonu sabah seansları ilahi ile başlıyor

Hükümetin performans anketi: AKP’ye oy verenlerin fikri değişiyor mu?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.