Aslan balığı: Tatilcilerin kabusu zehirli balık türü

Aslan balığı, özellikle tatile gidenlerin korkulu rüyası olan bir balık türüdür. Yılda 2 milyon yumurta bırakıyor, resif ekosistemlerine zarar veriyor!

aslan balığı

Aslan balığının kendine özgü kahverengi veya bordo ve başı ve vücudu kaplayan beyaz çizgili veya bantları vardır. Gözlerinin üstünde ve ağzının altında etli tentakülleri bulunur. Yetişkin bir aslan balığı 46 cm’ye kadar büyüyebilirken yavrular ise 2,5 cm veya daha az olabilirler.

Resif ekosistemlerine zarar veriyor

Ev akvaryumlarının uzun süredir gözdelerinden olan aslan balıkları, ABD ve Karayipler’de yaşayan istilacı bir türdür. Bu istilacı tür, resif ekosistemlerine zarar verme potansiyeline sahiptir. Bilim insanları, aslan balıklarının yosun yiyen papağan balığı gibi yararlı türleri de öldüreceğinden ve deniz yosununun resifleri geçmesine izin vereceğinden korkmaktadırlar.


Yılda 2 milyon yumurta bırakıyor

ABD’de aslan balığı nüfusu her geçen gün büyümeye ve menzilini artırmaya devam etmektedir. Bunun nedeni aslan balıklarının bilinen yırtıcılardan olmaması ve yıl boyunca çoğalmalarıdır. Olgun bir dişi aslan balığı yılda yaklaşık iki milyon yumurta bırakabilmektedir.

Bu balıklar genellikle tropik bölgelerin ılık deniz sularında bulunan tüm deniz habitat türlerinde bulunurlar. Yavaş hareket ederler ve dikkat çekicidirler, bu nedenle yırtıcılar tarafından yenmemek için yüzgeçlerini kullanırlar. Avlarını yavaş yavaş takip ederler ve yelpaze benzeri göğüs yüzgeçlerini kullanarak avlarını köşeye sıkıştırırlar.

aslan balığı

Genel olarak aslan balıklarının gece avcıları olduğu düşünülür, ancak Atlantik’te gün içinde rastlanan aslan balıklarının midelerinin de hep dolu olduğu gözlenmiştir.

Gün boyunca bazen kayalar ve mercanlar arasındaki çıkıntılara ve yarıklara çekilirler, hem yalnız hem de küçük gruplar halinde hareket edebilirler.

Aslan balığı Türkiye’de nerede var?

Türk deniz sularından ilk kez 2014 yılında İskenderun Körfezi’nde görülen bu balık, sonrasında Mersin ve Antalya Körfezleri’nde de görülmüştür.


Amatör fotoğrafçılar tarafından Muğla’da da fotoğraflanmış ve tatilcilerin korktuğu zehirli balıklardan biri haline kısa zamanda gelmiştir.

İnsanlara zararı nedir?

Üst kısımlarında bulunan iğnelerin insan ile teması sonucunda birkaç gün süren yanma, terleme ve solunum zorluğu görülebilir, hatta ölüme bile neden olabilir.

Yüzgeç pektoral (Göğüs) dikenleri zehirli bir türdür, doğal düşmanı pek yoktur ve küçük balıkları ustalıkla avlarlar bu sebeple ekosisteme fazlasıyla zararları vardır.

Aşırı ağrı, kusma, baş dönmesi, etkilenen bölgede kızarık, nefes darlığı, terleme gibi patolojilere neden olduğu saptanmıştır.

Siz siz olun, denizde bu balıkla karşılaşırsanız renkli ve güzel görüntüsüne aldanıp çok da fazla yaklaşmayın, bizden söylemesi…


Kaynak: Matsunuma, M. & Motomura, H. (2014): Pterois paucispinula, a new species of lionfish (Scorpaenidae: Pteroinae) from the western Pacific Ocean. Ichthyological Research, Published online: 24 Dec 2014. https://www.museum.kagoshima-u.ac.jp/staff/motomura/2014_12_Pterois-paucispinula_new%20species.pdf

Doğa gezisi sevenler dikkat! Kene ısırığı ile bulaşıyor, vücutta sessizce ilerliyor!


İpek Tanrıverdi
İpek Tanrıverdi, 1995 yılında Adana’da doğdu. Lise öğrenimini Adana Anadolu Lisesi’nde bitirdikten sonra Bilkent Üniversitesi İşletme (İngilizce) bölümünü kazanmasıyla yolu Ankara’ya düştü. Sonrasında, o da herkes gibi İstanbul ile tanıştı. Hayvansever, insansever ve yaşamseverdir.