Antik Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri kabul edilen Bodrum’daki Halikarnas Mozolesi’nin bulunduğu alan açık hava müzesine dönüştürülecek.
Halikarnas Mozelesi açıkhava müzesi olacak
Atölye Mimarlık tarafından hazırlanan “Halikarnas Mozolesi Açık Hava Müzesi Çevre Düzenleme ve Koruma Projesi” iki yıl önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca onaylanmış ve Bodrumlular’a tanıtılmıştı. Atölye Mimarlık kısa bir süre önce de proje hakkındaki bilgi ve detayları şeffaf olarak kamuoyuyla paylaştı.
Artemis Tapınağı ile birlikte Anadolu’nun çıkardığı iki antik harikadan biri olan Halikarnas Mozolesi, Milattan önce 353 yılında ölmüş olan Karya Kralı Mausolos adına, eşi ve kız kardeşi tarafından yaptırılmış. Dönemindeki ismi “Halikarnassos” olan Bodrum’da yaptırılan bu anıt, devasa bir mezar olarak tasarlanmış. Ne yazık ki, Karya Satrabı Maussollos’un anıt mezarının da bulunduğu Halikarnas Mozolesi hakkında günümüze gelen çok az bulgu var. Mozole tümüyle yıkılıp sökülmüş olduğu için, bugün sadece kazı çukuru görünür durumda.
Mozoleye adını veren Karya Satrabı Mausolos’un anıt mezarı da zaman içerisinde yıkılmış. Daha sonra bazı parçalar St. Jean Şövalyeleri tarafından kale yapımında kullanılmak üzere taşınmış. Mozole, 19 ve 20’nci yüzyılda ise arkeolojik kazılarla ortaya çıkarılmış. 19.yy.’da ise Padişah’ın izniyle bu anıt mezardan kalan bazı özgün parçalar İngiltere’ye götürülmüş. Bu tarihi eser parçaları bugün hala British Museum’da sergilenmekte. Günümüzde Bodrum Turgut Reis Caddesi üzerinde bulunan mozole alanı, son olarak Danimarkalı arkeoloji ekibinin 20.yy’daki kazı çalışmalarının bitirmesi akabinde 1982 yılında düzenlenerek halkın ziyaretine açılmış.
Bugün Mozole’nin bir kazı çukuru olarak durması ve özgün çok az parçanın olması nedeniyle ortada anlaşılır bir görüntü yok. Bu proje, Mozole’nin önemine uygun bir hassasiyetle, yani alanı zedelemeden, kültür mirası onarımlarında geçerli olan bütün ulusal ve uluslararası mevzuatın gereklerine uygun bir şekilde planlandı.
Proje, mozole alanını bir açıkhava müzesine dönüştürürken, alanın ve buluntuların hem daha iyi korunacağı, hem de ziyaretçiler tarafından daha iyi algılanabileceği bir çevre düzenlemesi ve sergilemeyi amaçlamaktadır. Proje müellifi Atölye Mimarlık, yapımı tamamlandıktan sonra 24 yüzyılı aşan bir geçmişi olan bu bölgenin Bodrum’un ziyaretçileri için daha da önemli bir uğrak noktası haline geleceğini düşünüyor.
Dünyanın yedi harikası arasında
Keops Piramidi, Babil’in Asma Bahçeleri, Zeus Heykeli, Rodos Heykeli, İskenderiye Feneri, Kral Mausollos’un Mezarı (Halikarnas Mozolesi) ve Efes’teki Artemis Tapınağı insanoğlu tarafından inşa edilmiş olağanüstü antik yapılardır ve Dünyanın Yedi Harikası ya da Antik Dönemin Yedi Harikası adıyla bilinirler. Türkiye, Mısır ve Yunanistan’da ikişer, Irak’ta bir dünya harikası bulunmaktadır. Bunlardan sadece Keops Piramidi bugüne kadar ayakta kalabilmiştir. Atölye Mimarlık’ın, muhtemelen 2021 yılında, hayata geçireceği bu proje tamamlandığında ülkemiz sınırlarında bulunan bu tarihi eser, daha bilinir ve anlaşılır hale gelecektir.
Proje hakkında detaylı bilgi: Halikarnas Mozelesi Açıkhava Müzesi