Ticaret Bakanlığı ikinci el araç satışı konusunda yeni bir düzenlemeye gidiyor. Arabamı satıyorum dönemi sona eriyor! Yetki belgesi olmayanlar internetten satış yapamayacak. Kaldırımda araç teşhiri de yasaklanacak.
İkinci el araç satışı düzenlemesi: Arabamı satıyorum dönemi bitti!
İkinci el araç satışı yapan işletmelere yeni düzenlemeler geliyor. Ticaret Bakanlığı, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Yönetmeliğinde değişikliğe gidiyor.
İkinci el araç alım-satımı yapan işletmelere yetki belgesi zorunluluğu getiriliyor
İkinci el araç alım-satımı yapan işletmelerle ilgili değişikliğe gidiliyor. İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Yönetmeliği’nde araç alım satımı için iş yapan işletmelere yetki belgesi verilmesinde aranan şartlara, çalışma ruhsatındaki iştigal konuları arasında ‘ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti faaliyetinin bulunması’ gerektiği de eklenecek.
Hazırlanan taslağa göre, araçların satılması, satışından vazgeçilmesi veya taşıt teslim belgesinin süresinin sona ermesi durumunda satış ilanı üç gün içinde kaldırılacak.
İnternet ortamındaki ilanlara yer veren araba ilan siteleri ise yetki belge kontrolü yapma şartıyla mağaza açılışlarına izin verebilecek. İnternet ortamındaki mağazanın adı olarak gerçek işletme adının kullanılması gerekecek.
Ekspertiz raporlarına da yeni düzenlemeler geliyor.
Buna göre;
• Ekspertiz raporu satışın yapıldığı tarihten önceki 7 gün içinde alınacak.
• Taşıtın gerçek durumuna aykırı ekspertiz raporu düzenleyen işletmeler, uyarıya rağmen yine aykırı rapor hazırlarlarsa yeterlilik belgeleri TSE tarafından iptal edilecek.
• Bu işletmelere 2 yıl boyunca aynı konuda yeterlilik belgesi verilmeyecek.
• Araç alım satımı için iş yapan işletmelere yetki belgesi verilmesinde aranan şartlar arasına, meslek odası ve vergi kayıtları ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatındaki iştigal konuları arasında ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti faaliyetinin bulunması gerektiği de eklendi.
Kaldırımda araç teşhiri yasak
• İkinci el araç alım satımı yapan işletmeler mesleki yeterlilik belgesinin aranmayacağı hâller dışında, belgesi olmayan kişileri pazarlama ve satış personeli olarak çalıştıramayacak.
• İşletmelerin yükümlülükleri arasına, ticari faaliyet sırasında ahlaka uygun, adil ve dürüst davranılması, hukuka aykırı davranışlarda bulunulmaması, alım-satımı etkileyecek bilgilerin gizlenmemesi ve kişilerin etik olmayan uygulamalara teşvik edilmemesi de eklendi.
• Ayrıca yol ve kaldırım gibi ortak kullanım alanlarının taşıt teşhir alanı olarak kullanılmaması da işletmelerin bir diğer yükümlülüğü olacak.