Prof. Dr. Naci Görür, “Marmara Depremi ‘Geliyorum’ diye bağırıyor” açıklamasını yaptı. Önlem almanın zor olmadığını belirten Görür, “Ama biz toplum olarak afete dönüştüyoruz her şeyi. Bağdat Caddesi’ni deprem adı altında en güvensiz yere dönüştürdük” dedi.
Bilim Akademisi Üyesi Prof. Naci Görür, beklenen Marmara Depremi hakkında dikkat çekici bir açıklama yaptı.
Sözcü’den Ömrüm Kara Tunçbaş’a konuşan Görür, “99 depremlerini yaşarken Etiler’de İTÜ lojmanındaydım. Deprem olduğunda uyandık. Çocuklarım küçük daha. Tabii korktular, bağırdılar. İlk yaptığım onları alıp evde hayat boşluğu olarak belirlediğim masanın kenarına götürmek oldu, çömeldik. İçinde bulunduğun binaya güvenmiyorsan ve bir de sevdiklerin varsa korkmamak mümkün değil, nihayetinde insansın. Herkes gibi ben de korkuyorum” dedi.
Güven duygusu önemli
Görür, açıklamasına şöyle devam etti: “California’da yer bilimci arkadaşlarımız vardı. Bir arkadaşımızın hanımı sohbet esnasında “Deprem olduğu zaman korkmuyoruz. Biliyorum ki evden sağ çıkacağım, çocuklarım okuldan sağ gelecek” dedi. Bu güven duygusu çok önemli. Düşünün 7 büyüklüğünde depremler oluyor orada bir kişi tesadüfen yaşamını yitiriyor veya yitirmiyor. Biz 100 binleri konuşuyoruz. Hazırlıklı olmamışız. İnsanlarımızı eğitmemişiz. İşte bunlar insanı ürkütüyor. Marmara Depremi “Geliyorum” diye bağırıyor.”
Bağdat Caddesi’ni deprem adı altında en güvensiz yere dönüştürdük
“Deprem dünyanın doğasıdır, düzendir” diyen Görür, “Eğer depremler olmasaydı dünya yaşanmayan bir gezegen olurdu, ay gibi. Dünyaya bilimle bakan toplumlar, depremi kavrar kavramaz önlem almışlar. Bugün Japonya, Hollanda gibi ülkelerden bahsediyorum. Önlem almak zor değil ama biz toplum olarak afete dönüştüyoruz her şeyi. Bağdat Caddesi‘ni deprem adı altında en güvensiz yere dönüştürdük. 2-3 katlı bahçeli evler gitti, dar düdük binalar geldi. Cadde tünele döndü. Şimdi git gezemiyorsun, iki arabayla bir sokağından geçemiyosun” ifadelerini kullandı.