Türkiye buğday ithalatında dünya birincisi; Irak ise ithalatını sıfırladı!

Irak, buğday ithalatını sıfırladı; tarım ülkesi Türkiye ise dünya birincisi oldu. Geçen yıl 9.8 milyon ton buğday ithalatı yapan Türkiye buğday almak için 2.3 milyar dolar ödeyerek dünya buğday ithalatında birinci sırada yer aldı.

buğday

Irak son 3 yıl tarım politikalarındaki iyileştirmelerle buğday ithalatını bitirdi, bu stratejik üründe kendi kendine yeten ülkeler arasına girdi. Türkiye ise bu yıl 4.5 Çukurova Ovası büyüklüğündeki ekim alanını daha kaybedecek .

Irak, son buğday ithalatını 2019 yılında yaptı ve bir daha ülkeye buğday ithalatı yapılmadı. Ülke buğday üretimiyle kendi kendine yeten ülkeler arasına girmiş durumda. Corona virüsü pandemisi ile stratejik ürünler arasında ilk sıralarda olduğunu bir kez daha kanıtlayan buğdayda Türkiye ise kan kaybetmeye devam ediyor.


Greenpeace’in Covid ve Tarım Raporu’nda Türkiye’de bu yıl buğday ekim alanlarının bir önceki yıldan 600.000 hektar daha az olacağı ve üretimin 21 milyon tondan 18 milyon tona ineceği öngörüsü dikkat çekiyor. Raporda Türkiye’nin sadece 2020’de yaklaşık 4.5 Çukurova Ovası büyüklüğüne eşit alanda buğday ekim alanını kaybedeceği belirtiliyor.

Komşu Irak kaderini değiştirdi

Bloomberg’de yer alan habere göre Ortadoğu’nun bir zamanlar en büyük buğday ithalatçısı olan Irak, bu yıl üst üste üçüncü kez buğday ithal etmeyecek. Yıllık ihtiyacı 4.5 milyon ton olan ülkenin buğday hasadının bu yıl da 5 milyon tonu bulması bekleniyor. Ülkede yaşanan iç savaşın ardından tarıma ağırlık verildiği belirtilen habere göre Irak’ta bu sezon buğday ekilen arazi miktarı yüzde 30 artış gösterdi. Tarım Bakanlığı’nın ülkede sulama sistemlerine yatırım yapması ve kuraklığa dayanıklı tohumların üretimin artmasında etkili olduğu belirtildi.

Biz ithalatta birinciyiz!

Tüm dünyada korona etkisi ile stratejik ürünlerde korumacı politikalar uygulanmaya başlarken fiyatlar da artış eğiliminde. Çiftçisini üretimde tutamayan Türkiye ise buğdayda kan kaybetmeye tam gaz devam ediyor.

Geçen yıl 9.8 milyon ton buğday ithalatı yapan Türkiye buğday almak için 2.3 milyar dolar ödeyerek dünya buğday ithalatında birinci sırada yer aldı.


2020’ye ilişkin öngörüler durumun bu yıl daha da kötüleşeceğini gösteriyor. Greenpeace’in ABD Tarım Bakanlığı’nın “Dünya Tarımsal Üretimi” – Nisan 2020 raporundan aktardığı verilere göre, Türkiye’de buğday ekilen alanın 2020’de 7.8 milyon hektardan 7.2 milyon hektara düşeceği öngörülüyor.

Buğdayda Türkiye’nin kan kaybı 2020’nin ilk 5 aylık ithalat rakamlarına da yansıdı. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre bu yılın ilk 5 ayında 4.3 milyon ton (geçen yıla göre 900 bin ton daha fazla) buğday ithalatı yapıldı.

“O ithal edilen buğday bu topraklarda yetişmiyor mu?”

Türkiye’nin buğday ithalatındaki artış, ‘makarna ve buğday üretmek için’ diye açıklanmaya çalışılıyor. Oysa buğdayın anavatanı olan bu topraklar üretimde kullanılacak buğdayı da hasat etmek için fazlasıyla yeterli.

Son 18 yılda izlenen AKP politikaları ile buğday üretimi yapılan 24.5 milyon dekar arazide artık üretim yapılmadığını söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal konuyla ilgili olarak; “O ithal edilen buğday bu topraklarda yetişmiyor mu? Sadece kaybedilen arazilerde üretime devam edebilmiş olsaydık ithalata ödediğimiz 120 milyar TL üreticimize verilebilirdi” dedi.


Kaynak: Özlem Ermiş Beyhan / Sözcü

Çiftçi perişan: 1 ton patates 1 çeyrek altın bile etmiyor!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.