Martı adıyla kullanılan ‘elektrikli scooter’lara plaka zorunluluğu

İstanbul’da ‘Martı’ adıyla kullanılan elektrikli scooter’lar için plaka zorunluluğu geliyor. Firmalar yönetmelik gereğince kullanıcılarına mobil / web uygulama üzerinden eğitim vermek zorunda olacak.

martı plaka

Martı adıyla kullanılan elektrikli scooterlara plaka zorunluluğu

Milliyet’ten Gülden Çoktan’ın haberine göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Elektrikli Kaykay (scooter) Yönetmeliği hazırladı.


UKOME toplantısında görüşülen yönetmenlik, alt komisyona gönderildi.

İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, yönetmeliğin paylaşımlı scooter uygulamalarının yöneticileri ve akademisyenlerle üç aylık görüşme sonunda hazırlandığını söyledi.

Mobil eğitim zorunlu

Cihan şöyle devam etti:

“Yönetmelik, sektörel açıdan rekabetin ve fiyat politikalarının sağlıklı işlemesini amaçlarken hem de bu araçları tercih eden kullanıcıların güvenli sürüşünü önemseyen bir içeriğe sahip. 

Bu sistemde faaliyet göstermek isteyen firmalar yönetmelik gereğince hem kullanıcılarına mobil/web uygulama üzerinden eğitim vermek zorunda ve aynı zamanda yılda en az bir kez bilinçlendirici kitlesel kampanya yapmak zorunda olacak.”

İBB yöneticisi, bu hizmeti vereceklerin en az 1000 araç ve altı kalite yönetim sistemi belgesine sahip olması gerektiğini aktardı.

Cihan’ın verdiği bilgiye göre, taban ve tavan fiyatlar elektronik tam bilet ücretine göre düzenlenecek.

Fiyatı artacak

Yönetmelik gereği scooter açılış ücreti iki tam elektronik bilet fiyatını, dakika başı kullanım ise bir tam elektronik bilet ücretini aşamayacak. Aynı zamanda açılış ücreti yarım tam bilet, dakika başı kullanım ücreti tam elektronik ücretinin üçte birinin altında olamayacak

İstanbul’da tam bilet 3 lira 50 kuruş. Buna göre, elektrikli aracın açılış ücreti en az 1 lira 75 kuruş olacak. Dakika başı ise en az 1 lira 15 kuruş olabilecek. Şu an Martı’nın açılış ücreti 1 lira 99 kuruş, dakikası ise 59 kuruş.

Plaka zorunluluğu


Hem kullanıcıya hem de lisans sahibi işletmeye çeşitli cezaları içeren bir yaptırım cetveline sahip yönetmelik, scooterlerın tüm yönlerden görülebilir kimlik numarasına (plaka) sahip olmasını gerektiriyor. Böylece araçların kullanım sırasında ve kullanım dışı zamanlarda sebep olabileceği ihlallere dair şikayetlerin bu plaka numaraları üzerinden daha sağlıklı yapılabilmesini sağlanacak.

Elektrikli scooter kiralama şirketi Martı’ya 25 milyon dolarlık yatırım


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.