Özel okullarda KDV indirimi yapıldı: Üniversiteler için de geçerli!

Özel okullarda KDV indirimi yapıldı. Yüzde 8 olan KDV yüzde 1’e çekildi. İndirim kararı 1 Eylül 2020 ile 30 Haziran 2021 tarihleri arasında geçerli olacak. Karar özel üniversiteler için de geçerli olacak.

özel okullarda

Özel okullarda KDV indirimi yapıldı: Üniversiteler için de geçerli!

Resmi Gazete’de yer alan düzenlemeyle halihazırda yüzde 8 KDV oranına tabi eğitim ve öğretim hizmetindeki KDV oranı yüzde 1’e indirildi.


Böylece salgın döneminde genel anlamda özel sektöre verilen desteklerin devamı mahiyetinde üniversiteler de dahil olmak üzere eğitim-öğretim dönemi başlamadan önce bu alanda faaliyette bulunan mükelleflerin KDV oranları indirilerek, aradaki farkın velilere olumlu yansıması amaçlandı.

Uzaktan eğitim verecek özel okullar yüzde 5 ila 30 indirim yapacak

Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Dal, uzaktan eğitim yapmaları durumunda özel okulların indirim oranlarını kendilerinin belirleyeceğini, bu oranın da yüzde 5 ila 30 olacağını kaydetti.

Pandemi nedeniyle 23 Mart’tan itibaren yüz yüze eğitime ara verilerek uzaktan eğitime geçilmişti. Bu süreçte yol-yemek de dahil ücretini peşin ödediği hizmetlerden yararlanamayan veliler, bunları okullardan geri istemişti. Bazı okullar ücret iadesinde bulunurken birçoğu ücretleri iade etmedi.

Uzaktan eğitim modelinin kullanılacağı gelecek dönem için de benzer kaygıları taşıyan veliler, özel okullardan indirim talebini dile getirmiş, Milli Eğitim Bakanlığı da buna destek vermişti.


Ardından, özel okulları temsil eden tüm dernek ve birlikler hafta içi ortak açıklama yaparak, yemek ve servis hizmetlerinden bedel alınmaması, alınmışsa iade ya da mahsup edilmesi, kurumların yapacaklarını beyan edecekleri indirimleri dikkatle hesap etmelerini istemişti.

“Her okulun şartları farklı”

Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Dal, indirim oranlarıyla ilgili şunları kaydetti:

• Velilerin çıkış noktaları tasarruf ettiğimiz ve bu tasarrufu onlara yansıtmamız gerektiği yönündeydi. Bizim de esasında tasarruf ettiğimiz bir konu yok, masrafımız artmış durumda. Ama bu beklentiyi ve ekonomik krizin getirdiği kayıpları dikkate alarak velinin yanında hareket etmek için tavsiye niteliğinde bir açıklama yaptık.

• Okullarımızın çoğunun da bu konuda olumlu onayı var. Sonuçta bizim bir yaptırımımız yok ama yüzde 90 dernek tavsiyelerine katılım oluyor. Corona virüsü sürecinde masraf yapan, uzaktan eğitim yapsa da ücretlerinde indirime gitmeyen okullar da olabilir. Tasarruf ettiğimiz kalemlerin yanında online eğitimden dolayı harcadığımız daha fazla kalemler var.

• Bunu bir fedakarlık olarak velilerimizin bu dönemde ekonomik gelir kaybı gibi durumlarda yaşadıkları sıkıntıya güvence olsun diye okullarımıza sunduk. Açıklamamızda özellikle oran vermedik. Oranı her okul kendisi belirleyecek. Çünkü her okulun bütçesi, imkanı, ücreti farklı. Örneğin 15 bin liralık öğrenim ücreti olan okulun, 100 bin liralık ücreti olan okuldan çok faklı şartları olabilir.


MEB 31 Ağustos’ta uzaktan, 21 Eylül’de de yüz yüze eğitimin başlayacağını duyurmuştu.

Ziya Selçuk: Eğitimde asıl yük, öğretmenlerin maaşı ile ilgili


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.