Bilim Kurulu halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Levent Akın, koronavirüs (Covid-19) salgını devam ederken kışın gelmesiyle birlikte grip vakalarında da artış yaşanacağına dikkati çekerek “Çifte darbe olabilir” dedi.
Salgın için kritik dönem sonbahar: Çifte darbe olabilir!
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Akın, sonbaharda koronavirüs pandemisinin grip ile birleşebileceği yönünde uyarılarda bulundu.
Habertürk’ten Muharrem Sarıkaya, bugünkü köşesinde “Çifte darbe olabilir” uyarısı yapan Prof. Dr. Levent Akın’ın uyarılarına yer verdi. Sarıkaya’nın köşesinin ilgili kısmı şöyle:
Ne demek istediğini yine kendi anlatımından aktarayım… Covid-19 ile gribin belirtileri birbirine benzerlik gösteriyor. Her ikisi de üst solunum yollarını etkiliyor, ateşi yükseltiyor, öksürük yapıyor, ciğerleri etkiliyor. Dolayısıyla birbirinden ayırmakta zorlanılan bir durumla karşı karşıya kalındığı için “çifte darbe” kavramını kullandı. Yani hem grip, hem de Covid-19 vakası ile karşılaşıp, test sonucu çıkana kadar da hangisi olduğu anlaşılamayacağı için sorunla karşılaşılabileceğine dikkat çekti.
Sarıkaya’yanın aktardığına göre Akın, “Buna karşın endişeye mahal yok” dedi ve şunları söyledi:
Hem koronavirüs hem de grip için aynı ilacı, yani favipravir ilacını kullanmamız yeterli. Zaten favipravir gribe karşı üretilmiş bir ilaç. Verdiğinizde gribi yok ediyor. Aynı zamanda da koronavirüsün etkisini azaltıyor. Belki yükümüzü artıracak ama tedavi aynı yöntemle yapılacağı için de rahatlatıcı etkisi olacak…
Bu aşamada Cumhurbaşkanlığının genelgesini sordum, “Önce düğünler, ardından genelge geldi, sonbahardan bu denli çekiniyor musunuz?”
Eylül sonu, Ekim ve Kasım ayları çok büyük risk üretiyor
Prof. Dr. Akın, her zamanki “Doğrucu Davut” tutumunu değiştirmedi, “Tabii ki Eylül sonu, Ekim ve Kasım bizim için çok büyük risk üretiyor” dedi. En büyük sorunun da küme salgını dediğimiz, “düğün, nişan, toplantı” gibi etkinliklerde enfeksiyon kapmaktan çok, ortak çalışma alanlarında oluşacak yayılmadan kaynaklandığını söyledi.
Nisan ayında da anlatmıştı, sonuçta bir düğünde eğer bir salgın söz konusuysa davetli listesinden kimler olduğunu bulup, onları karantinaya almak kolay. Ama iş yerlerinde kimin, kimlerle hangi oranda temas ettiğini tespit olanağı yok.
Ayrıca bu kişiler ev ve işyerleri arasında toplu taşım kullanıyorsa, salgının yayılma etkisini daha da arttıracak. Bunun önüne geçmenin yolunun da “uzaktan veya dönüşümlü çalışma” olduğunu belirtti. “Kamu işyerlerinde çalışma sisteminin yeniden düzenlenmesi için gerekliydi, önemli ve olumlu karar alındı, genelge çıkarıldı” dedi. (Yazının tamamı)